facebook twitter

Un informe de l'Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura constata maltractaments físics als reclusos a les presons catalanes i assenyala específicament la situació a Brians 1.

Presó Brians I. Mèdia.catPresó Brians I. Mèdia.cat

06/02/2020

Entre els dies 6 i 13 de setembre de 2018 una delegació de l'Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura de el Consell d'Europa (CPT) visitar quatre presons catalanes -Brians 1, Mas d'Enric, Ponent i Wad-ras- per comprovar el tracte a les persones preses i l'estat de les instal·lacions. El CPT va voler conèixer de primera mà i de forma específica la situació dels reclusos en mòduls d'aïllament i de les dones preses. Ahir, dimarts 4 de febrer, va fer públiques les conclusions d'aquesta inspecció, en què destaquen els maltractaments físics als reclusos i les condicions inacceptables d'alguns centres penitenciaris.


En totes les visites de l'CPT a les presons catalanes van trobar situacions de maltractament físic als presos, i el Comitè assenyala especialment el que va veure a Brians 1. Un dels elements destacats en l'informe fa referència al maltractament exercit contra interns que estaven en situació de contenció mecànica. El CPT insta les autoritats catalanes i espanyoles a posar fi a la pràctica de subjecció mecànica dels reclusos, ja que aquesta ha de realitzar-se exclusivament en entorns mèdics i no com a mesura de seguretat en àmbit penitenciari. Igualment, l'informe exigeix a les autoritats a posar fi de manera immediata a la medicació forçada dels interns en aquest context.


El CPT recomana que "les autoritats catalanes reiterin al personal de custòdia el missatge clar que els maltractaments físics, l'ús excessiu de la força i l'abús verbal dels reclusos no són acceptables i es sancionaran en conseqüència".


En la seva inspecció, el CPT va efectuar reconeixements mèdics a diversos interns que havien reportat situacions de maltractament i va trobar lesions conseqüents amb els relats d'aquests reclusos, detallant les lesions en l'informe. El CPT argumenta que les troballes efectuades "demostren clarament la necessitat de capacitació addicional per al personal que treballa en mòduls DERT [els mòduls d'aïllament, similar a el règim FIES] en tècniques de control i restricció segures i efectives".


Pel que fa a les situacions que li van ser reportades a l'CPT respecte a interns traslladats al DERT de Brians 1, Mas d'Enric i Ponent, el Comitè manifesta "serioses preocupacions sobre la gravetat de les seves troballes, el que suggereix un patró de maltractaments físics infligits pels funcionaris de presons com una reacció desproporcionada i punitiva a l'comportament insubordinat dels reclusos ".


L'informe també fa referència a l'existència de períodes en què algun intern havia estat en el DERT i que no havia estat registrat en el llibre de registre pertinent examinat pel Comitè.


Les situacions de maltractament reportades pels interns de Brians 1 segueixen, segons l'informe, "un patró específic". Els interns parlaven d'una habitació d'escorcolls on tenien lloc suposadament els maltractaments. El CPT va descobrir aquesta habitació "que era exactament com la van descriure els diferents interns".


Així mateix, en l'informe es destaquen situacions denunciades de maltractament contra dones preses, especialment a Brians 1, i pràctiques de contenció mecànica aplicades a recluses amb trastorns greus de salut mental.


 


El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura també va estudiar l'actuació dels Mossos d'Esquadra durant les detencions després d'escoltar els testimonis dels reclusos. El CPT recomana que els comandaments policials recordin regularment els principis bàsics d'actuació de congruència, oportunitat i proporcionalitat i també demana a les autoritats regionals catalanes que transmetin un "fort missatge que els maltractaments a les persones detingudes són il·legals, poc professionals i seran objecte de sancions apropiades ".


El CPT considera que també s'ha d'aplicar un enfocament similar de tolerància zero a l'abús verbal de persones detingudes. "A més -aconsella-, les autoritats han de garantir que es dugui a terme una investigació sistemàtica de cada denúncia de maltractaments i que els alts funcionaris siguin responsables de les seves responsabilitats".


Des del Sistema de Registre i Comunicació per a la Protecció de Víctimes de Violència Institucional (SIRECOVI) i el Centre per a la Defensa de Drets Humans Iridia subratllen la gravetat de les qüestions plantejades pel CPT en aquest informe i insten les autoritats catalanes a "prendre mesures eficients de control, correcció i seguiment respecte a tot el que assenyala pel Comitè ".


*Article publicat a El Salto. Aquest article no seria possible sense la contribució de les persones subscrites. En aquest enllaç pots subscriure't i fer possible un periodisme que no es ven a grans corporacions o partits polítics.

 


 


El teu correu electrònic
febrer 2020
Dl.Dm.Dx.Dj.Dv.Ds.Dg.

Trobada entitats "Combatem el racisme" organtizada per Change&Progress:
(dissabte 1 de febrer de 2020, a les 16:00 hores al Casal Lapallavacara, carrer Francesc Borràs, núm. 19 - Balaguer)

1
2

Taller d'Acció No violenta:
(dilluns 3 de febrer de 16:00 a 19:00 a la sala de videoconferències de l'edifici transfronterer del campus Cappont)

Assemblea mensual Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida:
(Dilluns 3 de febrer a les 20:00 hores a les oficines de la CoordONGDLleida (c/ Dr. Combelles, 11, baixos))

3

Lo Fato - Associació de Consum Ecològic:
(De 19.00 a 21.00 hores al Carrer Doctor Combelles, núm 11, baixos)

4
56789
10

Lo Fato - Associació de Consum Ecològic:
(De 19.00 a 21.00 hores al Carrer Doctor Combelles, núm 11, baixos)

Defensem les que defensem la vida digna! [PAH Lleida]:
(dimarts 11 de febrer, 11h Oficina Ibercaja (Rambla Ferran, num. 38, Lleida))

11
1213

Cicle de Tallers d'Autodefensa Feminista [Associació Lika]:
(24 i 31 de gener i tallers quinzenals de febrer a juny de 2020 al Centre Cívic de Secà de St. Pere (Lleida))

14
15

Marxa Natura:
(Diumenge 16 de febrer | Dos recorreguts de 12 i 20 km)

16
17

Lo Fato - Associació de Consum Ecològic:
(De 19.00 a 21.00 hores al Carrer Doctor Combelles, núm 11, baixos)

18
1920212223
24

Lo Fato - Associació de Consum Ecològic:
(De 19.00 a 21.00 hores al Carrer Doctor Combelles, núm 11, baixos)

25
26

[xerrada] Viatjar al Sud en clau de solidaritat:
(Dijous 27 de febrer a les 18:30 a la sala de juntes del Rectorat (UdL))

27

XXII Fira Natura:
(del 28 de febrer a l'1 de març al Pavelló 4 de Fira de Lleida)

28

XXII Fira Natura:
(del 28 de febrer a l'1 de març al Pavelló 4 de Fira de Lleida)

29