15 mesures fiscals per fer front a l’impacte de la Covid-19

Foto de maitree rimthong en Pexels
La Plataforma per una fiscalitat justa proposa 15 paquets de mesures fiscals per a respondre amb lideratge públic i social a la crisi econòmica derivada de la COVID-19

Hi ha una gran incertesa sobre com evolucionarà i com serà el món en el futur un cop la pandèmia de la COVID-19 s’estabilitzi o desaparegui. El sistema econòmic mundial ja ha entrat en crisi (amb previsions de caiguda del 9,5% del PIB estatal segons l’FMI i de fins el 13,6% segons el Banc d’Espanya).

S’obre un horitzó inquietant en el qual la fiscalitat pot ser l’eina clau per a fer-hi front. Des de la Plataforma apostem per fer-ho de forma co-responsable, amb l’esforç tributari necessari i amb un caràcter clar de progressivitat. Per això, demanem un esforç més gran a qui més té.

Així, presentem 15 paquets de mesures acordades amb les Plataformes per una fiscalitat justa de tot l’Estat on hi ha presents més d’un centenar d’entitats socials, cíviques i sindicals espanyoles. En el document, diferenciem entre les mesures de xoc –per salvaguardar les persones, les famílies i el teixit econòmic? i les mesures a mitjà i llarg termini que han de reorientar l’economia a nivell estructural.

Entre les mesures de xoc més urgents creiem que és el moment d’una renda garantida a nivell de tot l’Estat. Són urgents mesures per mobilitzar la major quantitat possible d’ingressos gravant beneficis extraordinaris, la riquesa de qui més té, productes financers de caràcter especulatiu i les activitats que generin un impacte negatiu en el medi ambient. També la implementació d’ajudes fiscals a petita i mitjana empresa i autònoms.

És el moment també de treballar per una reforma fiscal de futur a través de l’eliminació de beneficis fiscals, l’equiparajció de la tributació de rendes del treball i del capital o la fi dels privilegis vinculats a societats inversores i a la presència en paradisos fiscals.En aquest sentit destaquem:

  • La creació d’una Taxa Covid per als patrimonis de més d’1 milió d’euros.
  • Un complement extraordinari i progressiu de la tarifa sobre els trams superiors de l’IRPF a nivell estatal.
  • Tributació mínima efectiva de l’Impost de Societats del 15% sobre el resultat comptable, i del 18% per a grans empreses, i sector de la banca i hidrocarburs.
  • Apujar de 3 punts l’IVA per a béns sumptuaris i aplicar un tipus “0” per a determinats productes sanitaris i d’higiene personal.

El conjunt de mesures proposat podria tenir un impacte recaptatori mínim de 34.301 milions d’euros anuals en el mig-llarg termini.

 
L’informe complet es pot trobar a: http://www.fiscalitatjusta.cat/documentacio/rescatfiscal-mesures-de-xoc-i-propostes-de-reforma-estructural-del-sistema-impositiu-en-temps-de-la-covid-19-maig-2020/

La Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària està formada per entitats i persones a títol individual, unides per la preocupació per l’evolució del nostre sistema fiscal, cada vegada més regressiu i injust, i el model de societat que se’n deriva.

Donen suport a la Plataforma: AICEC-ADICAE CatalunyaATTAC ACORDEMATTAC CATALUNYACCOO de Catalunya,CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya),CRISTIANISME I JUSTÍCIA (CJ) – Fundació Lluís Espinal,CUS (Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat),DIEM25ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social),ECOLOGISTES EN ACCIÓ de Catalunya,FETS (Finançament Ètic i Solidari),FIARE Catalunya, Forn de teatre Pa’tothom,GESTHA Catalunya (Sindicat de Tècnics d’Hisenda),L’OCUC (L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya),MLP (Moviment Laic i Progressista),OXFAM INTERMON de CatalunyaUCC (Unió de Consumidors de Catalunya),UGT de Catalunya.

Foto de maitree rimthong a Pexels

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard