El jovent i les dones, protagonistes del 19è Cicle de cinema i drets humans

El racisme, l'activisme polític i la violència psicològica masclista, les temàtiques que s'hi aborden

Com afronten el racisme i les discriminacions un grup de nois i noies que han nascut o crescut a Catalunya, fills i filles de persones migrades africanes, asiàtiques, llatinoamericanes, és el fil conductor de Descendents (Carlos Collazos i Judit Aranda, 2020). Aquest documental d’Entrepobles i SICOM, premi d’Interculturalitat del 13è Festival Internacional de Cine Invisible de Bilbao, serà l’encarregat d’obrir el 19è Cicle de cinema i drets humans de la Universitat de Lleida (UdL) que aquesta edició se centra en el jovent i les dones. 

El Cicle presenta enguany tres documentals, els dies 8, 15 i 22 de novembre, que aniran seguits d’un col·loqui amb persones expertes en la temàtica abordada a partir de les projeccions: el racisme, l’activisme polític i la violència psicològica masclista. Així, Yousra Touri El Mansouri (educadora social) i Mary Grace Hernandez Ilagan (mestra d’Educació Primària i una de les fundadores de Catàrsia, associació de joves asiàticdescendents antiracista, anticolonial, feminista i anticapitalista i que apareix en el documental), seran les ponents a la sessió de Descendents.

A la segona, dedicada a l’activisme polític juvenil, es projectarà Political Youth (Valerio Nicolosi, en col·laboració amb European Alternatives, 2020). Estructurat en cinc capítols (riders, migrants, eleccions, clima, esports), el documental s’apropa a joves que no han volgut acceptar l‘statu quo i que lluiten per alternatives polítiques més participatives  i més justes. Al debat posterior, hi seran Max Carbonell Ballestero i Llibert Rexach Roure, militants en moviments socials.

El Cicle es clourà amb La violencia invisible (María Gisèle Royo Barrera, 2021) i la ponència d’Aina Troncoso Reverter, psicòloga especialitzada en violències masclistes. Aquest documental, produït per l’associació Páginas Violeta, mostra els diferents tipus de violència psicològica que s’exerceixen contra les dones i els efectes conductuals i emocionals en les seues filles i fills. Presenta els testimonis de sis especialistes en Psicologia, Sociologia i Dret i de sis dones supervivents de violència psicològica masclista, entre elles la directora del documental. 

A més de les projeccions, del 8 al 30 de novembre, es podrà veure al vestíbul de la planta -1 de l’edifici Polivalent l’exposició d’Entrepobles i SICOM Llibertat significa Moviment, que en diferents panells amb textos, fotografies i gràfics reprodueix les etapes que viuen i pateixen les persones migrants i refugiades des d’un enfocament feminista. La mostra convida a fer una reflexió crítica sobre la reiterada vulneració del dret a migrar que es produeix a l’actualitat.

Al 19è Cicle de cinema i drets humans de la UdL, hi col·laboren la Coordinadora d’ONGD i aMS de LleidaCCOO Terres de LleidaAmnistia Internacional. Totes les sessions tindran lloc a la Sala de videoconferències del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (Cappont) de la UdL, a partir de les sis de la tarda.

Text: Premsa UdL

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard