A Catalunya, més d’1 milió de persones no poden exercir el dret a vot per no tenir nacionalitat espanyola, tot i haver nascut aquí o ser residents des de fa dècades. Lleida i Girona són les províncies amb un percentatge més alt de persones en aquesta situació. A localitats com Guissona, amb un alta proporció de població d’origen migrant, el 51% de la població no té la possibilitat de votar.
La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i el Sindicat popular de manters, van engegar la campanya #1MiliódeVots per denunciar-ho i perquè qui tenia previst abstenir-se pugues cedir el vot a una persona que no hi té dret.
Aquesta iniciativa no és la primera que busca denunciar la vulneració de drets fonamentals que representa no poder votar i que reivindica un major accés al dret a vot de la població migrada, ni és el primer cop que es parla dels drets polítics dels immigrants. SOS Racisme Catalunya porta més de 30 anys treballant per reivindicar el dret a vot de les persones immigrants, com un element per aconseguir integració i cohesió social, i per construir una democràcia real. El reconegut economista Arcadi Oliveres és un referent d’aquesta lluita des dels seus inicis.
La plataforma Tod@s Iguales, tod@s ciudadan@s, integrada per més de 80 organitzacions i entitats per la defensa dels drets humans d’arreu de l’Estat, va sorgir a principis dels 2000 i en motiu de les eleccions municipals de 2003 va llençar la campanya “Aquí vivo, aquí voto”. La campanya ha continuat present en tots els comicis electorals, i altres campanyes amb aquesta reivindicació han anat sorgint arreu de l’estat.
A Lleida, una de les províncies amb més percentatge de persones migrades sense accés al dret a vot, la Plataforma Fruita amb Justícia Social fa anys que treballa en la defensa dels drets de les persones migrades, i també reivindica els drets polítics, espais de representació i de participació dels immigrants per tal de poder assolir una ciutadania plena.
Safia El Aaddam, filla de immigrants nascuda el 1995 a Tarragona, va crear la web i la campanya #votaresunderecho per exigir el dret a vot de les persones migrants i filles d’immigrants durant les eleccions d’abril de 2019.
La Safia, tot i haver nascut a Catalunya no ha pogut obtenir la nacionalitat ja que en termes jurídics i a diferència d’altres països, a Espanya s’imposa el “dret de sang” sobre el “dret de sòl”. Això vol dir que segons el Codi Civil espanyol, per obtenir la nacionalitat no és suficient haver nascut en territori espanyol, sinó que és necessari que un dels progenitors tingui la nacionalitat, que ambdós siguin apàtrides o que es desconegui la seva identitat. I no és el cas de la Safia.
Segons les dades de l’INE, recollits a l’Anuari de la immigració 2018 del Centre d’Assumptes Internacionals de Barcelona (CIDOB) a Espanya hi ha unes 520.000 persones que, com la Safia, tenen nacionalitat estrangera tot i haver nascut a Espanya.
El col·lapse de les sol·licituds de nacionalitat, amb gairebé 300.000 sol·licituds pendents per resoldre des de 2018, és una dificultat afegida per a que les persones estrangeres exerceixin el dret a vot.
El 15% de la població catalana és d’origen migrant i la majoria no pot votar. La participació política a més a més d’un dret ciutadà, és un poderosa eina d’integració. La campanya #TeCedoMiVoto engegada per Safia El Aaddam dins de la iniciativa #votaresunderecho, va aconseguir el 2019 que fins a 2000 persones que no volien votar cedissin el seu vot a persones sense dret a vot per no tenir la nacionalitat espanyola.
Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, i les entitats de l’Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora, ens sumem a la denúncia d’aquesta situació injusta per a moltes persones que volen participar políticament i contribuir a decidir el futur del país on resideixen i treballen, i on tenen també el seu, de futur.