2023, l’any més mortífer en les rutes migratòries cap a l’Estat espanyol

L'any passat van morir 18 persones cada dia, intentant arribar a l'Estat espanyol. Un any, doncs, que es consolida com el més letal des de que es fan registres. Són xifres recollides a l’informe #Derechoaalavida2023 elaborat pel col·lectiu Caminando Fronteras.

L’informe anual de monitorització de Dret a la Vida recull un total de 6.618 víctimes mortals a la frontera Occidental Euroafricana, amb 363 dones i 384 infants, entre elles. Aquesta xifra mostra una situació cada cop més agressiva amb els drets humans.

Pel que fa a la ruta canària, que travessa l’oceà Atlàntic, es converteix com la regió migratòria més perillosa del món. Segons l’informe, s’ha registrat un augment de sortides des de països com Mauritània, Senegal i Gàmbia, amb l’èxode de la població senegalesa provocada per la inestabilitat social i política. A partir del mes de juny, per exemple, s’observa un notable augment de piragües procedents del Senegal.

L’informe de Caminando Fronteras analitza detalladament els trajectes migratoris a l’Atlàntic, incloent-hi sortides des de les zones més llunyanes com Agadir i Dakhla. La monitorització s’ha estès també a les víctimes de la zona del Mediterrani, amb una atenció especial a les rutes algerianes, Alborán i l’Estret.

L’anàlisi assenyala diverses causes d’aquest augment de morts com la priorització del control de fronteres per sobre del deure d’auxili, la manca d’activació dels mitjans de cerca i rescat amb urgència, la creixent pràctica de cerques passives i l’impacte de l’externalització de fronteres amb tercers països. A més, es posa de manifest la reducció de recursos destinats a la protecció de la vida com a factor contribuent.

L’informe no només pretén aportar informació als processos de denúncia, sinó que també s’ha convertit en una eina per a la recuperació de la memòria de les víctimes. Amb l’informe a la mà, Caminando Fronteras insta a la comunitat internacional a prendre mesures immediates per lluitar contra les polítiques de mort a les fronteres, una problemàtica que traspassa les rutes migratòries cap a Espanya i afecta altres fronteres europees.

Les dades de l’informe  són fruit d’una monitorització exhaustiva desenvolupada els 365 dies de l’any per un col.lectiu format per comunitats migrants, serveis de rescat, xarxes de familiars i defensors de Drets Humans que recullen, contrasten, i sistematitzen la informació necessària. en el marc de l’Observatori de Drets a la Frontera, creats l’any 2016. Aquest treball compta amb el suport del Fons Català.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard