Unitat contra totes les formes de racisme, islamofòbia i antisemitisme

El passat dia 20 de març de març va ser el Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial. A Lleida diverses entitats es van adherir a la crida internacional contra el racisme, l’odi i l’extrema dreta.

A molts països també s’han dut a terme a terme accions de #WorldAgainstRacism contra totes les formes de racisme, islamofòbia i antisemitisme, davant els intents racistes de convertir les persones refugiades o migrades i les comunitats roma/gitanes en bocs expiatoris, i en solidaritat amb el moviment #BlackLivesMatter.

Diversos testimonis van denunciar el racisme social, estructural i institucional, posant especialment èmfasis quotidià al racisme al que han de fer front les persones racialitzades que viuen a la demarcació de Lleida destacant problemàtiques com la segregació escolar, l’acollida i atenció a les persones temporeres, la dificultats en l’accés a l’habitatge, etc.


La pandèmia de la Covid-19, combinada amb la incapacitat dels governs per protegir adequadament les seves poblacions i l’impacte imminent d’una crisi econòmica important, ha creat una situació en què poden prosperar les formes més detestables de racisme. L’impacte desproporcionat del virus en les persones racialitzades, reflectit en les morts desproporcionades en aquestes comunitats, ha estat una característica important de la pandèmia. Els camps de refugiats amenacen amb convertir-se en un parany mortal per a les persones refugiades, a causa de la propagació de la Covid-19.

Mentrestant, el moviment #BlackLivesMatter ha exposat els profunds nivells de racisme institucional en la societat i ha provocat un moviment global antiracista en resposta. Ha marcat el major moviment antiracista de la història i el seu abast ha arribat al món sencer, ha precedit la derrota de Trump en les eleccions nord-americanes de novembre.

En alguns països, els partits i organitzacions feixistes i d’extrema dreta intenten créixer a través de les mobilitzacions dels negacionistes del coronavirus. Els mites de la conspiració alimenten els prejudicis antisemites i racistes.

Com han demostrat els moviments antiracistes i antifeixistes a Grècia, amb la derrota i l’empresonament de la feixista Alba Daurada, i a Àustria amb l’enorme caiguda del vot al partit ultra FPÖ, la clau per fer retrocedir l’amenaça del feixisme i de l’extrema dreta rau en la construcció de campanyes àmplies, unitàries i massives per desemmascarar, combatre i derrotar el racisme, el feixisme i l’extrema dreta.

El 20 de març de 2021, ens hem organitzat arreu del món per a realitzar moltes manifestacions (organitzades de manera segura i socialment distanciada) i altres accions de protesta, que puguin mostrar la nostra unitat i desenvolupar i estendre el moviment antiracista que és tan fonamental per a garantir que puguem oposar-nos a totes les formes de racisme, islamofòbia i antisemitisme i resistir davant la pujada del feixisme i de l’extrema dreta.

Manifest de World Against Racism/Un món contra el racisme

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard