3 anys després de l’1-O, 1 any després de la sentència

Recuperem el comunicat de la Coordinadora d'ONGD i aMS davant la sentència del procés, i reflexionem sobre les valoracions i demandes fetes en aquell moment, en el context actual.

Avui fa 3 anys, Catalunya vivia un moment històric de desobediència civil, pacífica i no violenta que va rebre com a resposta una exagerada repressió per part de les forces de seguretat de l’Estat i una criminalització i restricció flagrant del dret de protesta. L’aniversari d’aquells fets i aquelles mobilitzacions que van omplir portades de premsa nacional i internacional durant mesos, i que van continuar arrel de la sentència al procés, han quedat totalment diluïts davant de l’aclaparadora realitat que estem vivint actualment: la crisi global de la COVID-19, amb totes les seves conseqüències econòmiques i socials, i la cada cop més greu crisi migratòria i de refugiats, agreujada per l’emergència sanitària.
Fa ara gairebé un any, des de la Coordinadora ens mostravem preocupats davant la vulneració de drets fonamentals que suposava la sentència al procés i la deriva antidemocràtica i autoritària que representava l’actuació policial i judicial, i denunciàvem l’ús de la violència i la repressió com a resposta a un problema polític, manifestant les següents demandes com a entitat del tercer sector:

«La sentència del procés ha suposat una greu vulneració de drets fonamentals, com els de llibertat ideològica, d’expressió, de reunió i de manifestació. La sentència implica de facto la restricció cap a la ciutadania de mobilitzar-se i exercir el seu dret de protesta.
La resposta de la població a Catalunya contra la vulneració de drets ha estat la desobediència civil, pacífica i no violenta. Aquesta resposta ha estat contestada per part de les forces de seguretat de l’Estat i de la Generalitat amb extrema violència contra les persones. La repressió ha comportat l’augment de protestes que han generat una espiral de confrontació en escalada. 
Per tot això manifestem les nostres demandes:
1.- Demanem diàleg immediat dels responsables polítics del govern espanyol amb el govern català per aturar l’escalada repressiva i buscar solucions polítiques a problemes polítics.
2.- Exigim que es compleixi la legalitat catalana i deixin d’utilitzar-se bales de goma per part de la policia. En el mateix sentit demanem a tots els cossos policials que aturin la repressió indiscriminada contra les accions de desobediència civil no violenta que s’estan duent a terme a Catalunya i a l’Estat Espanyol. Així mateix demanem que s’aparti dels cossos de seguretat a tots els violents, que s’investigui i es depurin responsabilitats.
3.- La solució al conflicte cal buscar-la en la cultura de la pau i el diàleg, i aquesta solució passa pel respecte a la població de Catalunya i de l’Estat Espanyol en el lliure exercici del dret a manifestació, reunió i protesta no violenta.»

Han passat 3 anys des d’aquell 1-O i no només plou sobre mullat, pel que fa a la repressió i criminalització de la protesta com hem vist amb les càrregues desproporcionades als manifestants del barri madrileny de Vallecas que exigien una sanitat pública de qualitat per fer front a la pandèmia, sinó que recentment el president Torra ha estat inhabilitat per desobediència i la justícia ha suspès el tercer grau als 9 dirigents independentistes empresonats. Tot això, però, ha quedat invisibilitzat per la tensió política al voltant de la gestió de la crisi sanitària i l’augment de casos de coronavirus que situen Espanya com el país europeu amb més contagis. 
Una de les crítiques i malestars que ha provocat la crisi del COVID-19 ha estat la resposta militaritzada que s’ha donat a una crisi sanitària, amb l’exèrcit patrullant els carrers en una operació de blanqueig sense precedents, enlloc d’augmentar el pressupost una sanitat malmesa després d’anys de retallades i privatitzacions. Sembla evident doncs, que l’Estat només enten la seguretat com a sinònim de militarització, i que amb l’excusa de la seguretat, la impunitat amb què en ocasions actuen els cossos policials, sembla que obté encara més legitimitat.  
Fent revisió d’aquests 3 anys des dels fets que van sacsejar Catalunya i l’Estat, malauradament no podem dir que la situació hagi evolucionat favorablement, però no per això deixarem de treballar, com continuen treballant incansablement des del tercer sector, des de les organitzacions de drets humans i des de la ciutadania contra la impunitat de la violència policial, contra la repressió del dret de protesta, contra la vulneració de drets fonamentals i per la justícia social.

Aquí podreu trobar el comunicat íntegre de la Coordinadora d’ONGD i aMS davant  els fets ocorreguts a Lleida i a la resta de Catalunya des de la publicació de la sentencia del procés.

Fem memòria: altres notícies publicades a la Coordi al voltant de l’1-O:
Un recull de manifestos al voltant de l’1-O
Com han reaccionat les ONG internacionals han reaccionat davant dels fets de l’1-O?
#Rebobina: 1-O

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard