En el marc de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears, el 26 de setembre, alcaldes i alcaldesses i FundiPau reivindiquem el paper dels municipis en l’abolició nuclear
59 localitats de Catalunya, així com la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, han aprovat una moció en què reconeixen el perill que suposen les armes nuclears avui, se solidaritzen amb les persones i comunitats afectades pel seu impacte i demanen al Govern espanyol que signi i ratifiqui el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), aprovat el 2017 i que va entrar en vigor el 22 de gener del 2021.
El nombre d’habitants de les ciutats i pobles que han aprovat la moció representa més de la meitat de la població de Catalunya, una xifra que demostra el suport ciutadà a l’abolició de les armes nuclears.
Avui, en el marc de la commemoració, el 26 de setembre, del Dia Internacional per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears, alcaldes i alcaldesses de diverses localitats, en representació de la xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, juntament amb FundiPau, fan públic aquest suport i animen els ajuntaments que encara no ho han fet que debatin i aprovin la moció, i reivindicar el paper destacat dels municipis, de Catalunya, de l’Estat i d’arreu del món, per avançar cap a l’eliminació definitiva de les armes nuclears.
L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon; l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini; l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral; i el director FundiPau, Jordi Armadans, han valorat avui a Santa Coloma de Gramenet els avenços d’aquesta iniciativa municipalista conjunta.
El president de la xarxa catalana d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau i alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha volgut llençar un missatge al govern de l’Estat: “Quan els governs callen, les ciutats tenim la responsabilitat d’actuar. Per això, demanem al Govern de l’Estat espanyol que signi i ratifiqui el tractat; calen processos amb resultats palpables”.
“El món local està al capdavant del desenvolupament i sense Cultura de la Pau, no hi ha desenvolupament”, ha advertit l’alcaldessa, Núria Parlon. Des de la perspectiva de Santa Coloma, Núria Parlon ha explicat que “l’Ajuntament treballa en diferents accions de sensibilització ciutadana que inclouen un programa d’activitats conjunt amb els instituts per a organitzar, per exemple, visites al camp de concentració com el de Buchenwald” però ha remarcat que “si no tenim consciència ciutadana sobre la Pau aquestes campanyes perden força”.
El director de FundiPau, Jordi Armadans, ha insistit en l’oportunitat que suposa aquest Tractat, “És un moment clau, que no podem desaprofitar, per avançar cap al desarmament nuclear. Mai abans havíem tingut un context com l’actual, amb un Tractat de prohibició aprovat per les Nacions Unides, signat per 86 països i ratificat per 56, i en vigor des del 22 de gener del 2021″. I ha afegit, “No té cap lògica invertir 72.000 milions de $ l’any en el manteniment d’unes armes de destrucció massiva que posen en risc la vida i el planeta”.
Per últim, l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha reivindicat el paper de la memòria històrica en la promoció de la Cultura de la Pau, “tenim l’obligació moral, des del món local, de mantenir i difondre la memòria històrica, així com de crear un pòsit de valors col•lectius a favor de la pau, per evitar errors del passat. Calella ha fet diverses campanyes de sensibilització com la identificació dels bombardejos patits per la ciutat durant la guerra civil o la campanya del Dia Internacional de la Pau”.
Les armes nuclears són un autèntic perill per a la seguretat de les persones, dels pobles i del medi ambient. I les ciutats són, justament, els objectius principals d’aquestes armes. Per això la veu de les ciutats és imprescindible per avançar cap al desarmament. Amb les mocions, els municipis defensen el dret de la ciutadania a viure en un món lliure d’aquesta amenaça. Qualsevol ús d’una arma nuclear, ja sigui deliberat o accidental, tindria conseqüències catastròfiques, de llarg abast i duradores.
El Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears ja compta amb el suport de 86 països que l’han signat i 56 que l’han ratificat però perquè sigui plenament efectiu cal aconseguir que s’hi sumin els països nuclears i els membres de l’OTAN. I la pressió de la ciutadania és clau per aconseguir-ho.
Les mocions municipals s’emmarquen en la iniciativa Ciutats de Pau, impulsada a Catalunya per la Xarxa d’Alcaldes d’Alcaldesses per la Pau i FundiPau, en el marc de la campanya internacional Cities Appeal, d’ICAN, que crida als ajuntaments a manifestar el seu suport al TPAN i a l’abolició nuclear.
Municipis que han aprovat la moció
Aiguafreda, Alguaire, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Calella, Canovelles, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Cervera, Cubelles, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Figueres, Gavà, Gelida, Girona, Granollers, Igualada, La Garriga, La Llagosta, Les Franqueses, Lleida, Lliçà d’Amunt, Lloret de Mar, Masllorenç, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Morell, Olot, Palau d’Anglesola, Parets del Vallès, Prats de Lluçanès, Riudellots de la Selva, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Carles de la Ràpita, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Codines, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Martí de Tous, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Tarragona, Terrassa, Tona, Ulldecona, Vallromanes, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt, així com la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà.