A Ponent actuem pel clima!

Un any després d'haver concentrat més d’un miler de persones al voltant del riu Segre per cridar SOS CLIMA, el proper divendres 25S a les 19.30h a la Pl de la Catedral de Lleida, l’Eix Ambiental convoquem concentració per defensar una sortida verda i justa a la crisi de la COVID-19.

En els últims mesos, el nostre món ha experimentat un canvi sense precedents. La pandèmia de la Covid-19 ha fet trontollar els fonaments del nostre sistema. S’han evidenciat les febleses i contradiccions d’una economia depredadora que es troba al límit del col·lapse; d’un sistema neoliberal que precaritza els serveis públics i crea grans desigualtats; d’una globalització que se sosté sobre l’explotació del territori i les persones, i que globalitza també la catàstrofe, en forma de pandèmia, de canvi climàtic o d’inestabilitat econòmica. El virus no és causa, sinó conseqüència d’una crisi sistèmica profunda, i suposa un canvi de context que amb prou feines comencem a comprendre. 

Vivim una emergència climàtica sense precedents, de la qual la pandèmia de la COVID-19 només és la punta de l’iceberg. La crisi sanitària ha evidenciat, un cop més, que el capitalisme salvatge és incompatible amb la vida i amb el futur del planeta i que hem d’actuar abans d’arribar en un punt de no retorn, que cada cop és més proper.

Per això, en el marc de les accions globals pel clima, i un any després d’haver concentrat més d’un miler de persones al voltant del riu Segre per cridar SOS CLIMA, l’Eix Ambiental de Lleida hem convocat de nou una concentració per defensar una sortida verda i justa a la crisi de la COVID-19. 

La plana de Lleida, és una de les zones més contaminades de Catalunya, la seva situació geogràfica atrapada en la depressió central catalana, condiciona que tingui un clima anticiclònic que afavoreix la concentració de contaminants a causa de la inversió tèrmica, assolint nivells d’ozó troposfèric i partícules volàtils, dels més alts de Catalunya, tant del pel gran nombre d’indústries de combustió que tenim a la plana com dels contaminants procedents de l’àmbit industrial de Tarragona aportades pels vents.

A més a més, la manca d’un transport públic eficient i de qualitat fa que molts desplaçaments s’hagin de fer en cotxes particulars. Les emissions de partícules i òxids de nitrogen dels vehicles son els responsables de més de la meitat de la contaminació atmosfèrica que es concentra als nuclis de població i són els causants de moltes morts anuals, havent-se comprovat la relació directa entre una mala qualitat de l’aire i un elevat nombre de malalties respiratòries, cardiovasculars,  immunològiques, etc. 

De nou, instem a les administracions que actuin amb urgència i no desatenguin i posposin la presa de decisions que garanteixin un futur pel clima, per la humanitat i pel planeta, encara que en aquest moment sigui important buscar respostes urgents també davant la pandèmia de la COVID-19. 

En aquests temps de transformació, la lluita pel futur pren més rellevància que mai.

És moment d’organitzar-nos. És moment d’impulsar el canvi que volem, un canvi que posi en el centre les persones, els cossos, els territoris i la Terra.

Actives i organitzades, seguim lluitant per la vida.

Lleida, 25 de setembre de 2020

Entitats de l’Eix Ambiental

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard