Els purins i la ramaderia intensiva a debat

20 maig, 2023
12:00
Centre d'Art la Panera

12 H

 

Jaume Bernis, cap del sector porcí de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)

Teresa Botargues, assessora per a la innovació i la promoció econòmica de la Diputació de Lleida, experta en programes i fons europeus

Martina Marcet, membre de Ramaderes de Catalunya i Dones del Món Rural

Joan Vázquez, portaveu d’IPCENA

 

Catalunya té una cabana porcina de set milions i mig d’exemplars, i és la segona comunitat autònoma amb més cens porcí de l’Estat espanyol, després de l’Aragó. D’aquesta cabana porcina, el 56 % es troba a la demarcació de Lleida, segons dades sobre els efectius de bestiar porcí del 2022, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Un dels principals problemes derivats de la producció intensiva de porcs és la gestió dels purins, la qual és complexa i pot causar greus impactes mediambientals. La comarca del Segrià és una zona vulnerable a la contaminació de les aigües subterrànies per nitrats d’origen agrícola. Els purins i el seu tractament tenen un paper fonamental per poder garantir la sostenibilitat del sector porcí.
A través d’una taula rodona amb diferents agents del territori, parlarem de la gestió i transformació de les dejeccions ramaderes, de la contaminació de les aigües i l’atmosfera a causa de l’excés de fertilització del sòl, de benestar animal, dels reptes que proposa l’estratègia «De la granja a la taula» en el marc del Pacte Verd Europeu, de sobirania alimentària i transició a un paradigma alimentari sostenible.

*Fotografia realitzada al Centre d’Estudis Porcins (CEP), Torrelameu.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard