[Jornades] Renda Bàsica: cap a un dret universal?

22 novembre, 2022
23 novembre, 2022
10:00
Sala de Juntes de la FEPTS

La proposta de concessió d’una Renda Bàsica (RB) de ciutadania fa més de vint anys que ésun tema de debat acadèmic i social en la reflexió sobre les polítiques de garantia de rendes i benestar. La RB consisteix en una renda incondicional garantida a tothom, de forma individual, sense necessitat de comprovacions de mitjans o voluntat de treballar. Es paga als individus i no a les llars i es paga independentment d’altres recursos que es puguin tenir. Aquest 2022 es posarà en marxa una prova pilot de RB a Catalunya a la qual s’hi han destinat 4 milions d’euros.

A diferència d’altres eines com la Renda Garantida de Ciutadania, la RB és universal per tal de millorar la seva eficàcia en la lluita contra la pobresa. Diversos països del món han fet alguns experiments de renda bàsica, seguint les recomanacions d’institucions europees i internacionals. És el cas de Finlàndia, Països Baixos, Canadà, Índia o Namíbia. Catalunya serà un dels països del món amb una prova pilot més gran. Al mateix temps, és una proposta rellevant en termes de justícia social perquè no solament és una mesura que intenta combatre la pobresa, sinó que obra nous marcs socials per a la llibertat real de les persones i les seves relacions amb el treball i el temps. Parteix d’un debat propi de la filosofia política sobre el que és una societat justa i lliure.

Actualment, hi ha diversos interrogants al voltant de la proposta: Què aporta una Renda Bàsica a l’actual Estat de benestar? Com s’articula la RB en relació amb les actuals prestacions monetàries existents? Ofereix la Renda Bàsica solucions als problemes i insuficiències de les polítiques socials vigents?

Aquesta jornada organitzada conjuntament per la Càtedra d’Estudis sobre Desigualtats Socials i la Facultat de Ciències de l’Educació, Psicologia i Treball Social vol abordar aquestes i d’altres qüestions, i s’ofereix com a activitat oberta a totes aquelles persones interessades en la proposta de Renda Bàsica i els seus debats més actuals.

Programa:

mat_transvesal_23nov_23

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard