Presentació del Llibre “No es negociable”

Desperdicio alimentario y relaciones de poder de la cadena agroalimentaria
10 febrer, 2022
18:30h
UdL - Campus de Cappont (Edifici CCCT (Sala de videoconferències))

En la presentació del Llibre també intervendran: Víctor Bretón, Gemma Casal i Joan Miret Bonell.

Jordi Gascón, Carlota Solà, Cristina Larrea (2021) “No es negociable”: Desperdicio alimentario y relaciones de poder. Barcelona: Icaria.

La literatura acadèmica i la retòrica institucional afirmen que el malbaratament d’aliments en la producció agrària es deu a deficiències tècniques i logístiques. El present llibre, en canvi, part d’una altra premissa: es pregunta si les desiguals relacions de poder entre els agents de la cadena agroalimentària juguen un paper en aquest fenomen.

Per a respondre a aquesta qüestió, el llibre estudia el clúster de la fruita a Lleida, on els principals actors són els agricultors, les centrals d’acopi i la gran distribució. Com succeeix en la major part del sistema agroalimentari, aquest últim s’ha convertit en l’agent hegemònic. La producció frutícola de Lleida ha viscut un fort procés d’innovació tecnològica des dels ‘80. No obstant això, el percentatge de producció sana que és rebutjada s’ha incrementat, anul·lant la teoria de la deficiència tecnològica.

El cas analitzat descobreix que, quan les relacions de producció són asimètriques, la innovació no es dirigeix a optimitzar l’eficiència agrària, sinó a incrementar els beneficis dels agents hegemònics. L’agricultor, agent feble en el sistema agroalimentari, es veu obligat a modernitzar-se a través d’estratègies productives que generen desaprofitament d’aliments i recursos. En altres paraules, la planificació de la producció es fa sobre la base dels interessos de la gran distribució, i no del millor aprofitament dels recursos agraris.

Els autors pertanyen al Observatori de la Alimentació (ODELA), grup de recerca de la Universitat de Barcelona.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard