2 de cada 3 catalans/es volen que el seu ajuntament faci cooperació, fins i tot en un context de crisi econòmica

Així ho recull una enquesta sobre la percepció ciutadana realitzada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

La gran majoria de la població de Catalunya està d’acord que les administracions públiques dediquin una part dels seus recursos a la cooperació al desenvolupament, fins i tot en l’actual context de crisi econòmica provocada, entre altres, per la guerra a Ucraïna. Així ho recull una enquesta encarregada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament presentada en roda de premsa el dijous 4 de maig. L’objectiu és poder conèixer com cal actuar en el camp de la cooperació internacional en un món en crisi marcat per grans reptes com la guerra a Ucraïna, l’emergència climàtica o la vulneració de drets de les persones migrades. 

En aquest sentit, més de la meitat de la població enquestada considera que cal augmentar els recursos a la cooperació al desenvolupament fins a arribar al 0,7% el 2030, una fita històrica que enguany s’ha incorporat tant al Pla Director de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya com a la nova llei espanyola de cooperació al desenvolupament i solidaritat global. A més, segons l’enquesta, 2 de cada 3 catalans i catalanes està d’acord que el seu ajuntament també destini recursos a crisis humanitàries i d’emergències, com el terratrèmol que va tenir lloc a Turquia, Síria i Kurdistan el passat mes de febrer. 

L’estudi ha comptat amb la participació de més de mil persones d’arreu de Catalunya i ha estat realitzat per l’empresa YouGov, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Més suport dels ajuntaments a les persones refugiades   

L’enquesta del Fons Català també mostra que un 68% de la ciutadania catalana està d’acord en obrir vies legals i segures a la població refugiada d’altres països, tal i com s’ha fet amb les persones refugiades d’Ucraïna. Aquesta opinió és compartida, en major o menor mesura, per la majoria de persones enquestades, independentment de la seva ideologia política. A més, també donen suport a les accions de impulsades pels ajuntaments per acollir a persones refugiades d’Ucraïna (3 de cada 4 catalans i catalanes) i creuen que s’hauria de fer el mateix amb persones refugiades d’altres països (72%). Finalment, més de la meitat de les persones enquestades, un 55%, creu que l’Estat espanyol hauria d’acollir persones refugiades forçades a migrar.

Desigualtat i pobresa

Segons recull l’enquesta, els catalans i catalanes consideren que la guerra a Ucraïna i altres conflictes armats són els principals problemes mundials, seguit de la crisi econòmica i energètica, i la pobresa i desigualtats. Així, la població de Catalunya també considera que el sistema econòmic internacional és la principal causa de la pobresa i que els hi afecta directament per l’arribada de persones forçades a migrar. Pel que fa a l’impacte de la pobresa i la vulneració de drets humans, un 55% de les persones enquestades consideren que aquesta afectació és desigual entre homes i dones, mentre que un 39% considera que la pobresa i la vulneració de drets humans afecta a tothom per igual, independentment del seu gènere. 
 

DOCUMENTS ADJUNTS

Enquesta ciutadana cooperació FCCD

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard