La Fundació Arrels Sant Ignasi ha tancat la seva memòria de l’exercici anual del 2022. Una de les novetats de la memòria és que hem incorporat un petit conte en memòria del Joan Suñol, que ha fet 5 anys de la seva mort.
Una vegada recollides les dades s’h a pogut concloure que ha incrementat en un 9 % el nombre de persones ateses de forma directa a la ciutat de Lleida, d’aquesta manera l’any 2021 es va donar el servei a 2.124 persones, mentre que al 2022 en van ser 2.337, o sigui 2 13 persones més que l’any anterior. Posem de manifest la tendència a augmentar el perfil de persones molt joves (de menys de 23 anys) en situació de sense sostre, l’augment de dones també en situació de carrer i l’augment de persones migrants que volen aprendre la llengua.
Aquesta és una notícia negativa per l’entitat , ja que suposa que ha augmentat el nombre de persones en situació d’exclusió social. La comunitat de persones que formem part d’Arrels Sant Ignasi treballem amb l’objectiu d’acollir, acompanyar i defensar les persones en situació de més vulnerabilitat de la ciutat de Lleida i els seus entorns. I recordem, que darrera de cada dada hi ha una història de vida, un rostre, una persona.
Més enllà de les xifres, aquest 2022 ha estat un any de reivindicació per part de l’ent itat. D’aquesta manera, s’ha dut a terme la campanya de les persones en situació de sense llar, ‘Sense cobertura’, amb l’objectiu d’incidir i conscienciar a la ciutadania. A més a més, hem intervingut en la comissió d’Empresa i Treball al Parlament de Cata lunya en favor de l’equipament de múltiples usos a Lleida.
En la vesant més comunitària, hem de lamentar un cop més les morts de persones que acompanyem, que en cas de les persones en situació de sense llar sempre és amb una edat molt més avançada. Malau radament, hem començat i acabat l’any amb algunes morts significatives de les persones que acompanyem, ja que la vida en situació de carrer deteriora la salut. Una altra dada a destacar, a nivell comunitari i per vetllar la sostenibilitat de la nostra mis sió , és la preocupació per arribar a nous donants. I c om a tret més positiu, hem acabat l’any amb un dinar solidari (recuperant així el dinar de Nadal que aquests darrers anys de pandèmia no havíem pogut fer) per a persones en situació de sense sostre, gràcies al treball en xarxa, i on vam poder compartir l’esperit nadalenc.
La Rosa Majoral, directora d’Arrels Sant Ignasi, apunta “que nosaltres augmentem les persones ateses no és un indicador positiu, és una conseqüència de les desigualtats creixents d’aque sta societat i de la vulneració dels drets de les persones ”.
És vital que la ciutadania i les polítiques socials adoptin els valors de la solidaritat i la cura mútua com a forma de ser i de viure de cada persona, per tal de què totes les persones comptin i tinguin el seu lloc en aquesta societat. Volem transformar el món i que no hi hagi ningú dormint al carrer a Lleida, ni enlloc. Tenim com a repte, fer més gran la xarxa de famílies hospitalàries, per poder oferir, per un temps, un lloc adequat per viure a persones nouvingudes.