La Coordi ha realitzat aquesta setmana l’última assamblea de l’any, en format híbrid a les oficines però amb accès virtual per facilitar la connexió en context de pandèmia. L’any 2021 continua marcat, malauradament, per la pandèmia de la COVID19 i les noves variants Delta i Omicron, i l’acaparació de les vacunes per part dels països rics, que obstaculitza l’arribada de la vacuna a països empobrits, el personal sanitari de molts dels quals no ha rebut ni tan sols la primera dosi. Per aquest motiu, la Coordi va donar suport a la moció per l’accés universal a la vacuna de la COVID-19 i l’alliberament de les patents presentada el 30 de juliol per Medicus Mundi, Amnistia Catalunya i Oxfam Intermón a l’Ajuntament de Lleida, i aprovada per 4 vots a favor i 2 abstencions.
Al llarg de l’any, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida ha dut a terme un procés de planificació estratègica organitzacional de la mà de la Cooperativa Col·lectiva’t, amb la finalitat de facilitar el treball cooperatiu conjunt i establir objectius i pautes de treball amb enfocament de gènere i basat en drets humans (EGIBDH). El procés, degut a la pandèmia, s’ha dut a terme també en format telemàtic: un procés de construcció col·lectiva i enfortiment del teixit col·laboratiu entre les entitats membre que va néixer també arrel de l’avaluació participativa al que es va sotmetre el projecte de la Coordinadora al llarg de l’any 2020. Recentment, els membres de l’Equip tècnic i la Junta de la Coordinadora, s’han reunit per calendaritzar el desplegament dels resultats de la planificació estratègica al llarg del 2022 i per anar integrant l’enfocament de gènere i drets humans en la l’elaboració de projectes i en la metodologia de treball de les entitats i de la Coordinadora, per tal de facilitar un anàlisi més crític i millora de les accions de cooperació, defensa i promoció de drets, i educació per la transformació social, amb la finalitat de continuar construint col·lectivament el camí cap a la justícia social.
La Coordinadora ha elaborat un programa de formació contínua per a l’enfortiment de les entitats i ha continuat amb les propostes d’educació transformadora i sensibilització social com El cicle de cinema i Drets Humans, el cicle de conferències I tu perquè ets racista? formacions a personal docent per lluitar contra l’antigitanisme a l’aula i un Cicle sobre la googleització de l’educació i la bretxa digital.
Destaquem d’aquest any la inauguració de la sisena edició de l’exposició Humoràlia, enguany dedicada a l’emergència climàtica sota el títol SOS CLIMA: sense planeta no hi ha futur, i amb un gran èxit de participació d’artistes d’arreu del món; les primeres Jornades sobre el model d’energies renovables a Ponent, amb la participació d’entitats d’arreu del territori i amb propostes per una transició energètica sostenible i respectuosa amb el territori, i la moció impulsada per la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida pel reconeixement de les víctimes de l’exili colombià, aprovada per unanimitat al ple de l’Ajuntament i situant Lleida com la primera ciutat del món en aprovar una moció semblant.
També celebrem la incorporació a la Coordi de les entitats Fruita amb Justícia Social i AGIPA, l’entrada de la Coordinadora al mapa Pam a Pam de l’economia solidària i el comerç just de Catalunya, el nomenament de Carme Campoy , membre de la Junta de la Coordinadora com a presidenta del Consell Català de Cooperació de la Generalitat de Catalunya, i la signatura d’un conveni amb la Diputació de Lleida per valor de 35.000 €, per tal d’impulsar la cooperació, l’educació i la comunicació per la transformació social, la cultura de la pau i l’enfortiment del teixit associatiu i solidari a la demarcació de Lleida.
Aquest 2021 hem continuat promovent l’Objecció Fiscal a la despesa militar, el DENIP (Dia escolar de la no violència i la pau) amb activitats que uneixen el món audiovisual, l’animació i la cultura de la pau, i hem teixit xarxa amb institucions i agents del territori per fomentar l’educació transformadora.
En l’última assamblea de l’any, les entitats han pogut fer balanç de l’any 2021 com a entitats i com a membres de la Coordinadora, i moltes van destacar el treball realitzat en xarxa, l’aprenentatge arrel del Procés de Planificació Estratègica, la tasca del personal voluntari de les entitats i l’acomapanyament de les entitats per part de la Coordinadora en els processos d’empoderament i capacitació com a els aspectes més positius de l’any. Els aspectes negatius que van sorgir durant la reflexió col·lectiva, són aquells marcats per la pandèmia, el desgast en qüestió de salut mental que suposa la crisi de la COVID-19 i les dificultats associades a la situació sanitària per a les entitats com per exemple les restriccions de mobilitat que no permet treballar a terreny a aquelles entitats amb projectes de cooperació internacional. També s’ha mostrat preocupació per la crisi climàtica i lamentat l’auge de l’extrema dreta i el filtratge del discurs d’odi en les polítiques internacionals, i que les ONG, associacions humanitàries i sindicats s’hagin convertit en objectiu d’atac de grups ultra.
Aquests aspectes negatius desitgem poder superar-los amb l’entrada a aquest 2022, que vindrà també carregat de reptes. A la Coordi posarem en marxa tot allò apres al llarg d’aquest any i continuarem treballant per a la fer de Lleida una ciutat acollidora, defensor dels drets humans, de l’economia social i de la transformació energètica sostenible, estenent el clam per a la justícia social i ambiental a per tota la demarcació.