Des del naixement del projecte ‘Moda Re-‘ a l’Estat Espanyol s’han estalviat 400.000 metres cúbics d’aigua al planeta i s’ha evitat que tres milions de tones de CO 2 acabin a l’atmosfera.
Càritas Diocesana de Lleida, a través de la seva empresa de reinserció Troballes, ha inaugurat oficialment la seva nova botiga de roba de segona mà ‘Moda Re-‘ a l’Eix Comercial, concretament al carrer Sant Antoni.
El responsable de botigues de Troballes, Adrià París, ha destacat que la nova botiga “pretén eliminar dos estigmes: que la roba de segona mà és pitjor que l’original i que va destinada a persones vulnerables”.
“Per a qualsevol persona que vingui a la botiga i vegi els productes que oferim, aquests estigmes cauen a terra i a més, si mirem el preu potser més temptador que la roba nova”, ha dit París. Ha afegit que “el consum responsable del tèxtil és cosa de tots i per això obrim a l’Eix Comercial, perquè la botiga sigui per a tothom”.
El residu tèxtil, un problema d’escala mundial
Adrià París ha lamentat que el tèxtil és el segon producte més contaminant del planeta i la indústria del tèxtil és la segona demandant d’aigua més gran. Ha recordat que “des dels anys noranta la compra de peces de roba ha augmentat un 40% i el 87% d’aquesta roba acaba en incineradores o en deixalleries”.
Per contrapartida, ha destacat que des que neix el projecte ‘Moda Re-‘ a l’Estat Espanyol ” hem estalviat 400.000 metres cúbics d’aigua al planeta i hem evitat que s’enviïn tres milions de tones de CO 2 a l’atmosfera. “El fet de tenir un projecte com el de Moda Re- a Lleida ens atansa als objectius de desenvolupament sostenible que Nacions Unides ens estableix per l’agenda del 2030”, ha afegit.
Adrià París ha recordat que Troballes fa quinze anys que parla de reciclatge tèxtil fent sensibilització del consum responsable de teixits. “Fa temps que parlem d’economia circular i estem molt contents perquè amb la nova llei de residus, el tèxtil passarà a ser de competència municipal. Aquest fet farà que Troballes pugui seguir exercint aquestes labors socials i mediambientals dins de la ciutat de Lleida”.
Un model de reinserció sociolaboral
Per la seva banda, el director de Càritas Diocesana de Lleida, Rafael Allepuz , ha destacat que Troballes dona feina a deu persones a través de la recollida, el tractament i la venda de roba de segona mà. Allepuz ha recordat que les empreses de reinserció formen i donen feina a persones per permetre la seva incorporació al món laboral.