Una cinquantena d’ONG, entitats i moviments socials de tot l’Estat demanen la reducció de la despesa militar

Les entitats s’han adherit a un manifest promogut per associacions antimilitaristes i pacifistes d’arreu, i que també reivindica el reconeixement de l’Objecció Fiscal a la despesa militar com a forma legítima de protesta contra la militarització de la seguretat.

Durant el primer any de la pandèmia va quedar clar que la militarització no és la resposta més adequada per una crisi, sobretot quan es tracta d’una crisi sanitària causada per un virus que a Espanya va trobar el sistema públic de salut totalment debilitat després d’anys de retallades, amb les conseqüències funestes que això va suposar.

Tanmateix, lluny d’haver-se reduït la militarització i la despesa en armament, durant el primer i segon any de pandèmia a l’Estat espanyol s’han registrat les majors pujades de les despeses militars, amb un 9,6% d’increment entre el 2020 i el 2021. A més a més, el pressupost destinat a investigació militar previst per 2021 triplica la R+D sanitària, destinada a vacunes i a donar resposta a la pandèmia.

Davant aquest panorama, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, juntament amb entitats antimilitaristes i pacifistes de tot l’Estat s’han coordinat per crear un manifest per reivindicar la reducció de la despesa militar i per visibilitzar l’Objecció Fiscal a la despesa militar com una forma desobediència contra l’escandalós cost de la despesa militar de l’Estat espanyol, en 17è lloc en el ranking mundial de potències que més gasten en armament i militarització.

El manifest, que va sortir la primera setmana de maig, coincidint amb l’inici de la campanya de la declaració de la renda, ha recollit adhesions de més de 50 entitats de Lleida, de Catalunya i d’arreu de l’Estat; com el Centre Delàs d’estudis per la pau, Fundipau, Alternativa Antimilitarista MOC, Mujeres de Negro por la Paz, la Lliga dels Drets dels Pobles, la Coordinadora Obrim Fronteres, la Plataforma12D, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i col·lectius i moviments d’Euskadi, Aragó, Galícia, Astúries, Madrid, Navarra, Andalusia, Castella la Manxa etc… Entitats que treballen per la justícia social, la pau i per promoure l’Objecció Fiscal a la despesa militar com una forma legítima de protesta i de coherència amb la cultura de la pau, com l’objecció de consciència. Aquest manifest s’ha difós paral·lelament a la crida internacional de més de 180 organitzacions, la Campanya Global contra la despesa Militar (GCOMS), que davant la situació de pandèmia i d’emergència climàtica, demanen una reorientació urgent de la despesa militar global, que ja frega els 2 bilions de dòlars.

La recollida d’adhesions finalitza el dia abans del dia de les Forces Armades, per tal de mostrar rebuig a la militarització dels pressupostos en detriment de la inversió social i sanitària.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida també ha editat, com cada any, una guia per a fer l’objecció fiscal a la despesa militar en 10 senzills passos, disponible a la web de la Coordi, i oferirà, el diumenge dia 30 de maig a les 12:00, una xerrada informativa sobre l’Objecció fiscal a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, amb retransmissió en directe a través del canal de youtube de l’Ecomuseu.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard