La cançó “Para la guerra nada” a càrrec de Che Sudaka i Marta Gómez, pretén ser un clam per la pau, especialment a Colòmbia, on el poble es manifesta pels carrers reclamant igualtat i justícia social.
La forta apujada de l’IVA prevista en plena tercera onada de la pandèmia, que finalment s’ha retirat, només va ser el detonant d’una revolta popular, política, social i cultural als carrers.
A Colòmbia la persistència del conflicte violent, l’exili colombià i la sortida forçada del país no han acabat amb la firma de l’Acord de Pau. Des del primer dia d’aquest nou cicle de mobilitzacions, la repressió és explícitament violenta, però per ara, el govern no sembla estar disposat aturar-ho. Una delegació catalana a Colòmbia ha denunciat el “règim autoritari encobert de democràcia“.
En les mobilitzacions permanents per una vida digna i contra el govern uribista d’Iván Duque des del 28 d’abril, segons l’ONG Tremblores, han assassinat més 73 persones i s’han comptabilitzat 1617 víctimes de violència física, 228 víctimes per trets d’arma de foc, 2005 detencions arbitràries en contra de manifestants, 784 intervencions violentes en el marc de protestes pacífiques.
Recentment, la Taula per Colòmbia va proposar una declaració al Consell Mixt de Cooperació de la Paeria en suport a la ciutadania colombiana i per exigir al govern colombià que garanteixi drets fonamentals arran de la repressió en les mobilitzacions viscudes els darrers mesos al país.
Lleida compta amb un important nombre de persones colombianes a la ciutat i també amb un teixit associatiu i organitzatiu que dóna suport a la construcció de pau i a la defensa dels drets humans a Colòmbia i a la població migrada i exiliada a la ciutat.