Clouen les jornades sobre el model d’energies renovables a Ponent amb propostes per a la transició energètica

Les comunitats energètiques, una eina per implicar la ciutadania i avançar des de l'economia social i solidària

Les jornades “El model d’energies renovables a Ponent. On som i on anem?” han posat avui el punt final a l’Ateneu Popular de Lleida amb la participació de la Comunitat Energètica Vilanoveta, l’Associació Leader de Ponent i la cooperativa Emelcat i la moderació de la Cooperativa El Risell. 

En aquesta darrera sessió titulada “Ens hi posem? Iniciatives des del territori” els ponents han destacat la importància d’implicar la ciutadania per avançar cap a una transició energètica justa i sostenible i han posat en relleu la utilitat de les comunitats energètiques per assolir aquest objectiu.

Montserrat Mata de la cooperativa Emelcat ha apuntat que “no només cal canviar les fonts d’energia, sinó també el model” per poder recuperar una gestió més propera i tenir-ne un major control. En aquest sentit, Javier Hernández, impulsor de la Comunitat Energètica Vilanoveta i soci de la cooperativa energètica Som Energia, ha destacat que la clau per una transició energètica justa és passar d’un model on l’energia està en mans de les elits i els oligopolis a un model on aquesta estigui en mans dels mateixos consumidors. 

Mata té clar que “els llocs on hi ha una millor transició energètica és aquells on les persones de l’entorn s’impliquin”. Un exemple evident d’implicació col·lectiva seria la Comunitat Energètica Vilanoveta, la primera experiència a la ciutat de Lleida, que s’ha creat a partir de la participació ciutadana i on s’han creat comissions específiques per treballar la comunicació i la difusió del projecte així com una de formació per promoure el coneixement dels propis membres del projecte i generar espais d’aprenentatge.

Neus Borràs de Leader de Ponent afirma que hi ha molt interès a crear i comunitats energètiques, però molts consistoris del territori no tenen coneixements suficients per iniciar aquests processos. Per la seva banda, Hernández assegura que “la millor energia és la que no es consumeix” i ha insistit en la necessitat de crear una cultura energètica que sigui empoderadora per conscienciar a la ciutadania en general i els responsables de les administracions.

La sessió d’aquest dissabte, conduïda per Ponent Coopera, ha servit per posar sobre la taula les alternatives possibles que es poden impulsar des de l’economia social i solidària, aterrades al territori i generen beneficis comunitaris i no únicament lucratiu. 

Les jornades impulsades per l’Ateneu Popular de Ponent, l’Assoc. Lleida per la Unesco, Ponent Coopera, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Òmnium Cultural i Farmamundi, han comptat amb set sessions diferents i la participació de més d’una vintena de ponents i experts relacionats amb la matèria. Per cloure les jornades, durant les pròximes setmanes, les entitats organitzadores publicaran un dossier amb les cròniques de totes les sessions i les principals conclusions de tots els debats. 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard