Comunicat de presentació de la Plataforma d’Afectats pels CDA de Triodos Bank

Més de 7.500 clients a tot l'estat van veure com les seves inversions quedaven atrapades al banc i encara no han pogut recuperar els seus diners. Els afectats han creat una plataforma per reclamar solucions a Triodos Bank

Per què existeix la Plataforma d’Afectats pels CDA?
La Plataforma és conseqüència de la decepció i el malestar que sentim com a titulars dels Certificats de Dipòsits per a Accions de Triodos Bank (CDA) a Espanya, donada la decisió unilateral de Triodos Bank de bloquejar la seva comercialització, de depreciar arbitràriament el seu valor en un 30% i d’obligar-nos
a participar en un mercat especulatiu.
Hi ha més de 7.000 titulars afectats a Espanya, entre els més de 43.000 que hi ha a Europa (Països Baixos, el Regne Unit, Bèlgica i Alemanya). El valor total ascendeix a més de 1.200.000.000 Euros.
Molts clients de Tríodos, a petició del propi banc, invertim els nostres estalvis en CDA per a contribuir a la realització de projectes socials, respectuosos amb el medi ambient, d’economia social i sostenible, amb altres valors que el banc qualificava d’ètics. Aquest era el seu primer argument comercial.
Un altre argument a favor d’aquest producte bancari era que Triodos Bank tenia el seu propi mercat intern format pels seus propis clients, amb el que se’ns va assegurar que els nostres estalvis mai anirien a mercats cotitzats (tipus Borsa), evitant així la seva volatilitat per l’especulació.
En la descripció del producte deien textualment: “la rentabilidad de los CDA está vinculada a la de las acciones del banco. Depende, por tanto, de los resultados económicos de Triodos Bank en cada ejercicio. Dicha rentabilidad es variable y podría ser nula en el caso de que el banco no obtuviera beneficios, ya que entonces no se podría repartir ni se incrementaría el valor de los CDA con los beneficios no repartidos. La rentabilidad histórica ha sido positiva, aunque rentabilidades pasadas nunca garantizan rentabilidades futuras.”
Durant els últims tres anys Triodos Bank ha tingut resultats econòmics positius. Els beneficis han estat de 27,2 milions d’euros en 2020, 50,8 milions d’euros en 2021 i 49,9 milions d’euros en 2022.

Què ha passat amb els CDA?
• El 18 de març de 2020, Triodos Bank va decidir suspendre la comercialització de CDA al·legant un excés de vendes propiciades per la pandèmia, però la realitat és que aquests motius no han estat quantificats ni
justificats mai pel banc.
• El 13 d’octubre de 2020, Triodos Bank va reobrir de nou la comercialització restringint la venda a 5.000 euros per titular i per setmana, rebaixant aquesta quantitat a 1.000 euros a partir del 27 d’octubre de 2020.
• El 5 de gener de 2021, Triodos Bank va bloquejar de nou la comercialització de CDA, bloqueig que finalment va tenir caràcter definitiu.
• El 21 de desembre de 2021, Triodos Bank va anunciar de manera unilateral dos canvis:
1. La reducció del 30% en el preu dels CDA per motius “fiscals”, trencant el compromís de fer coincidir el seu valor amb el valor net comptable de cada acció del banc.

2. La creació d’una “plataforma externa” i subjecta a moviments especulatius d’oferta i de demanda per a negociar els CDA. Ens diuen que caldrà anar a un sistema multilateral de negociació extern, precisament on es deia per escrit en els seus fullets informatius que no ens anaven a portar.

Conclusions
Vàrem comprar CDA perquè podien ser venuts en qualsevol moment, encara que no fos de manera immediata, i perquè el seu valor estava íntimament relacionat amb el de Triodos Bank. No obstant això, el banc ha canviat unilateralment les regles contractuals, amb el que portem més de 3 anys sense poder accedir als nostres estalvis. Mentrestant, el banc continua anunciant beneficis econòmics.
Els CDA han resultat ser un producte complex amb una naturalesa i funcionament similars al de les participacions preferents, que tants estralls van causar al nostre país. La llei diu que quan una entitat financera comercialitza un producte complex a un client minorista, li ha d’explicar molt bé quins són els riscos, en cas d’existir.
No pot ser que de forma sobrevinguda o sorprenent ens trobem amb uns riscos que inicialment no estaven informats. D’haver-los sabut per endavant, mai hauríem contractat aquest producte bancari.
Donat l’incompliment contractual per part de Triodos Bank, estem lluitant per la nul·litat dels contractes i per la recuperació dels nostres estalvis.


On trobar-nos?
Web: www.triod.es // mail: afectados@triod.es // Telegram: Afectados CDA TRIODOS // Instagram: @afectadostriodos // Facebook: Plataforma de Afectados CDAs Triodos // Twitter: @AfectadosCDA
Per a saber-ne més:
– Més de dos anys amb els estalvis atrapats: 7.500 clients de Triodos encara esperen solució. TV3, 29/03/23. https://www.ccma.cat/324/mes-de-dos-anys-amb-els-estalvis-atrapats-7500-clients-de-triodos-encara-esperen-solucio/noticia/3220313/
– Atrapats per la banca ètica: “Triodos ha enganyat els clients”. TV3, 22/03/22 https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/planta-baixa/atrapats-a-la-banca-etica-triodos-ha-enganyat-els-clients/video/6150157/
– Pillados en la banca ética: “Creí financiar la comida ecológica y he perdido mis ahorros.” El Confidencial, 16/03/2022 https://www.elconfidencial.com/empresas/2022-03-16/triodos-afectados-cda-
preferentes-financiero_3391424/
– Triodos afronta en los tribunales la batalla por el bloqueo del dinero de sus inversores. elDiario.es, 23/10/2022 https://www.eldiario.es/economia/triodos-afronta-tribunales-batalla-bloqueo-dinero inversores_1_9633843.html
– Triodos Bank provisiona 1,3 millones por riesgos legales de sus CDA. Expansión,19/08/2022. https://www.expansion.com/empresas/banca/2022/08/19/62feb328e5fdeac8138b45ab.html

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard