El passat 17 de setembre, la Taula per Mèxic i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament van organitzar la xerrada-exposició ‘Ni mel ni Estat. Gana de Justícia’ a càrrec de la defensora tzotzil de drets humans Susana de la Cruz Ruíz a Lleida.
‘Ni mel ni Estat. Gana de Justícia’ ens va apropar a la lluita pels drets humans a Mèxic, en un context especialment cruent per les dones i els pobles indígenes. L’any 2020 un total de 3.752 dones van ser assassinades i només el 26% dels casos es van investigar com a feminicidi. Les violacions als drets humans es produeixen de forma generalitzada contra la població indígena. Especialment greu són les denúncies per la vulneració a l’accés a la justícia i als drets dels pobles indígenes, a més de la discriminació i racisme dels quals són víctimes.
La defensora tzotzil també va recordar la vaga de fam que durà cent trenta-cinc dies per part de diversos presos víctimes de tortures, indefensió judicial o abusos policials. En aquest sentit, va explicar que ‘Ni mel ni Estat. Gana de Justícia’, fa referència, precisament, a la mel que prenien els presos per poder sobreviure durant la vaga de fam i que després de tants dies sense menjar el seu cos va acabar rebutjant també. Un bon exemple metafòric per reivindicar la justícia i la llibertat com a meta i objectiu final de la lluita dels pobles indígenes.
“Els defensors de les comunitats indígenes es tornen un enemic de les autoritats que busquen fer-los desaparèixer”

Susana de la Cruz Ruíz
És una dona originària de Sant Cristòbal de les Cases, Chiapas, Mèxic. Es va fer defensora de drets humans i drets dels pobles indígenes l’any 2007, rere la tortura i empresonament del seu germà, privat arbitràriament de llibertat durant tretze anys. Des del 2007, la defensora mexicana treballa per la llibertat de persones indígenes injustament empresonades i en visibilitzar les violacions dels drets humans i discriminació que pateixen els pobles originaris de Mèxic, amb especial atenció als desplaçaments forçats.
En aquest reportatge i entrevista podeu conèixer més sobre els orígens de la seva lluita pels Drets Humans.
Programa Català de Defensors i Defensores de Drets Humans
La Susana és una de les defensores acollides a l’edició actual del Programa Català de Defensors i Defensores de Drets Humans de la Generalitat de Catalunya. La protecció i el suport a les defensores de drets humans és una prioritat del Govern de Catalunya. El Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans ofereix acollida i atenció integral a persones defensores que vegin amenaçada la seva vida o integritat per raó de l’activitat de defensa dels drets humans que realitzen en el seu país d’origen. El programa és gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.
