“Els defensors de les comunitats indígenes es tornen un enemic de les autoritats”

La defensora mexicana dels Drets Humans, Susana de la Cruz, denuncia la violació dels drets dels pobles indígenes en una xerrada a la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida

El passat 17 de setembre, la Taula per Mèxic i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament van organitzar la xerrada-exposició ‘Ni mel ni Estat. Gana de Justícia’ a càrrec de la defensora tzotzil de drets humans Susana de la Cruz Ruíz a Lleida.

‘Ni mel ni Estat. Gana de Justícia’ ens va apropar a la lluita pels drets humans a Mèxic, en un context especialment cruent per les dones i els pobles indígenes. L’any 2020 un total de 3.752 dones van ser assassinades i només el 26% dels casos es van investigar com a feminicidi. Les violacions als drets humans es produeixen de forma generalitzada contra la població indígena. Especialment greu són les denúncies per la vulneració a l’accés a la justícia i als drets dels pobles indígenes, a més de la discriminació i racisme dels quals són víctimes.

La defensora tzotzil també va recordar la vaga de fam que durà cent trenta-cinc dies per part de diversos presos víctimes de tortures, indefensió judicial o abusos policials. En aquest sentit, va explicar que ‘Ni mel ni Estat. Gana de Justícia’, fa referència, precisament, a la mel que prenien els presos per poder sobreviure durant la vaga de fam i que després de tants dies sense menjar el seu cos va acabar rebutjant també. Un bon exemple metafòric per reivindicar la justícia i la llibertat com a meta i objectiu final de la lluita dels pobles indígenes.

“Els defensors de les comunitats indígenes es tornen un enemic de les autoritats que busquen fer-los desaparèixer”

Susana de la Cruz Ruíz

És una dona originària de Sant Cristòbal de les Cases, Chiapas, Mèxic. Es va fer defensora de drets humans i drets dels pobles indígenes l’any 2007, rere la tortura i empresonament del seu germà, privat arbitràriament de llibertat durant tretze anys. Des del 2007, la defensora mexicana treballa per la llibertat de persones indígenes injustament empresonades i en visibilitzar les violacions dels drets humans i discriminació que pateixen els pobles originaris de Mèxic, amb especial atenció als desplaçaments forçats.

En aquest reportatge i entrevista podeu conèixer més sobre els orígens de la seva lluita pels Drets Humans.

Programa Català de Defensors i Defensores de Drets Humans

La Susana és una de les defensores acollides a l’edició actual del Programa Català de Defensors i Defensores de Drets Humans de la Generalitat de Catalunya. La protecció i el suport a les defensores de drets humans és una prioritat del Govern de Catalunya. El Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans ofereix acollida i atenció integral a persones defensores que vegin amenaçada la seva vida o integritat per raó de l’activitat de defensa dels drets humans que realitzen en el seu país d’origen. El programa és gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard