Senegal és considerat el país més estable de l’Àfrica de l’Oest, i garant de la seguretat i estabilitat a la zona. Tanmateix, des del mes de març de 2021 el país es troba immers en una tensió política que ara fa 2 anys ja va provocar una onada de disturbis que van culminar amb al menys 14 víctimes mortals. Lluny d’intentar rebaixar les tensions i obrir una investigació per depurar responsabilitats de les morts durant les manifestacions del març de 2021, el govern de Macky Sall ha continuat una ofensiva per evitar a tota costa que el candidat de l’oposició pugui presentar-se a les eleccions del febrer de 2024.
El que va portar a l’esclat de violència social i política el març de 2021 al Senegal, va ser la detenció del líder del partit de l’oposició, Ousmane Sonko, acusat d’alteració de l’ordre públic mentre es dirigia a prestar declaració per una denuncia de violació i agressió sexual. Aquesta va ser l’espurna que va fer esclatar el descontent popular que acumulava tensió i indignació per les estrictes mesures de confinament durant la crisi del COVID-19, la corrupció generalitzada i la deriva autoritària del president Macky Sall, que mostrava senyals de voler forçar un tercer mandat, prohibit per la Constitució senegalesa.
L’esclat dels disturbis va produir-se també per la pèrdua de les esperances d’aprofundiment i renovació democràtica sorgides de les eleccions presidencials de l’any 2012 que van col·locar a Macky Sall a la presidència. Aquelles esperances s’han vist frustrades pels nombrosos casos de corrupció que afecten al govern, la minvant separació dels poders executiu i judicial, les reformes legals democràticament regressives i allò que nombrosos sectors de la població identifiquen com una cessió governamental de la riquesa del país a les potències estrangeres -com els acords de pesca amb la Unió Europea aprovats al novembre de 2020, que deixen milers de persones sense possibilitats de guanyar-se la vida i les empenyen a l’emigració irregular- o els acords per a la deportació de persones migrades senegaleses.
Les acusacions de violació i agressió sexual del líder de l’oposició han estat desmentides i la sospita que es tracta d’un muntatge per empresonar i inhabilitar Ousmane Sonko, sumat a l’acumulació de detencions de periodistes i activistes crítics amb la gestió del govern estan provocant noves escalades de tensió que amenacen en desestabilitzar el país.
Aquest context, posa en risc la pau social i amenaça els avenços assolits en el que es considera el país més estable de l’Àfrica occidental. Especialment a la Casamance, feu polític de PASTEF, el partit de l’oposició, amb el risc que es reobrin les clivelles ètniques que al llarg dels anys 80 i 90 del segle XX varen provocar un conflicte armat.
La comunitat senegalesa a la diàspora es mostra molt preocupada per les derives del president Macky Sall, pel cas omís que aquest ha fet de les recomanacions dels khalifes de rebaixar les tensions, i demana poder garantir uns comicis electorals democràtics i transparents.
Per aquest motiu, a diferents ciutats de Catalunya, la comunitat senegalesa han convocat concentracions per denunciar els abusos del president Macky Sall en contra de l’oposició, i de tots aquells que critiquen la gestió del seu govern, amb detencions arbitràries, muntatges policials i censura.
Lleida, que compta amb una gran comunitat d’origen senegalès, es suma també a les protestes que s’estan organitzant per part de simpatitzants del PASTEF arreu del país.
Simpatitzants del PASTEF convocaran també una Concentració a Lleida, el dissabte 18 de març a les 17:00, a la plaça Sant Joan, amb l’objectiu de “denunciar els abusos del president Macky Sall en contra de l’oposició i dels ciutadans que critiquen la gestió del seu govern. Avui a Senegal, tota la classe política, els periodistes i la societat civil tenen por de represàlies per les seves crítiques a la gestió del Govern.
La corrupció generalitzada, la injustícia, els càrrecs nominats a dit, i la cada cop més clara voluntat d’obstaculitzar la candidatura del principal partit de l’oposició, que compta amb més del 60% de la intenció de vot segons els últims sondejos, posa en perill la democràcia, l’estabilitat i la convivència al país”.
Fem una crida per exigir que es garanteixi la celebració d’unes eleccions democràtiques i pacífiques al Senegal, i es garanteixi el respecte i defensa dels drets humans fonamentals, la llibertat d’expressió, el dret de protesta, que es posi fi a la corrupció i a la violència policial.”
Per conèixer més sobre l’actualitat política i social al senegal us convidem a la primera sessió del cicle “Música i Drets Humans” de l’Orfeó Lleidatà, que amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida han volgut centrar en el hip hop senegalès com a eina de transformació social:

També podeu recuperar la Taula Rodona de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida sobre la situació al Senegal aquí: