Conflicte del Sàhara Occidental: l’exèrcit marroquí entra al sud del Sàhara i el Frente Polisario declara l’alerta màxima

L'exèrcit marroquí ha entrat al sur del Sàhara després de setmanes de protestes pacífiques dels sahrauís al pas fronterer de Guerguerat fent créixer el perill de conflicte bèl·lic.

La inacció per part de la comunitat internacional i les constants vulneracions de drets humans i accions il·legals exercides per les forces d’ocupació marroquines, han portat al poble sahrauí a exercir una nova protesta pacífica al pas fronterer de Guerguerat.

La resposta de Marroc ha estat una ampla mobilització de tropes al voltant del Guerguerat i la tensió va en augment després que les forces d’ocupació marroquines violessin l’alto al foc recentment, desencadenant la resposta militar sahrauí. El Frente Polisario adverteix que la violació de l’alto al foc pot donar peu a una “guerra total” amb Marroc.

L’Associació d’Amics del Sàhara de les terres de Ponent (AASTP) i les entitats de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida convoquen una concentració demà a les 18:00 davant de la Paeria per denunciar l’entrada de tropes marroquines al Guerguerat i la violació de l’alto al foc que pot provocar una guerra oberta entre l’exèrcit marroquí i l’exèrcit sahrauí. Les entitats exigeixen també la fi de la impunitat amb què les forces d’ocupació marroquines actuen i violen els drets humans del poble sahrauí malgrat la legislació internacional.

El conflicte al Sàhara Occidental: quan la dignitat es fa protesta

Fa 10 anys, un grup de joves sahrauís van iniciar una protesta pacífica a les afores de El Aaiún, als Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, que va acabar reunint a desenes de milers de sahrauís. Va ser l’inici del denominat Campament de la Dignitat de Gdeim Izik.

En pocs dies des del seu inici, a Gdeim Izik hi havia més de 20.000 haimes i es van arribar a reunir 28.000 sahrauís dels Territoris Ocupats. Aproximadament un de cada deu sahrauís van participar a la protesta.

Després d’un mes durant el qual el campament no va parar de créixer, Marroc, ocupant il·legal del Sàhara Occidental, va enviar l’exèrcit i la policia a intervenir. Van desmantellar el campament utilitzant impunement la força i amb total brutalitat, donant lloc a un dels episodis més violents que es coneix en el conflicte sahrauí des que el 1991 el Frente Polisario i el Regne de Marroc van signar l’alto al foc.

Durant el violent desallotjament milers de haimes van ser cremades, es van detenir centenars de sahrauís i es van registrar milers de ferits i més d’una desena de morts. Es van produir també actes de violència a El Aaiún i durant les setmanes següents les autoritats marroquines van perseguir i detenir centenars de sahrauís acusats de participar en les protestes.

Unes reclamacions històriques

El campament de la Dignitat va començar per reclamar l’accés dels sahrauís als seus recursos el fi de la marginació i precarietat que viuen des de fa dècades sota l’ocupació marroquí.

Els sahrauís es van reunir per protestar contra les males condicions polítiques, econòmiques i socials, com la precarietat laborar, la manca d’habitatge digne o la cobertura sanitària, i reclamar de forma pacífica ajudes socials, especialment habitatge i treball. L’objectiu era expressar i visibilitzar el seu rebuig cap a una política marroquí que es sotmet i els nega els seus drets més bàsics.

La fi de l’explotació de recursos naturals als Territoris Ocupats, principalment la pesca i els fosfats, és una altra de les reivindicacions històriques de la causa sahrauí. Aquests recursos, són dos riqueses de les quals es sahrauís no es beneficien, Malgrat que la legalitat internacional estableix que la seva explotació per part de Marroc és il·legal. En els Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, la potencia ocupant marroquina utilitza la manca d’oportunitats i l’espoli il·legal dels seus recursos naturals, per empobrir i marginar la població sahrauí, limitant així les seves opcions i sometent a una dependència econòmica, social i política de Marroc.

Amb el temps, l’explotació dels recursos naturals al Sàhara Occidental i el reclam sahrauí sobre el control dels recursos naturals del seu territori s’ha convertit en una de les qüestions de Fons que ha enquistat el conflicte sahrauí, juntament amb la falta d’organització d’un referèndum que garanteixi el seu dret legítima a l’autodeterminació.

Drets empresonats

Després de la forta repressió i el violent desmantellament del campament de Gdeim Izik per part de les forces d’ocupació marroquines, El Aaiún es va convertir en una ciutat fantasma, els sahrauís no sortien de les seves cases per por a represàlies i a detencions arbitraries. Centenars de sahrauís van ser detinguts i sotmesos a tortures i tot tipus d’abusos, davant la mirada silenciosa i la inacció de les Nacions Unides i la comunitat internacional.

Marroc va condemnar la falta de proves i després de cometre greus abusos i tortures a més de 20 activistes i líders socials sahrauís en el procés de Gdeim Izik. Quatre van ser posats en llibertat, un activista va morir complint condemna i un altre va aconseguir asil a Espanya. La resta, van ser condemnats a cadena perpètua i compleixen penes de 20, 25 i fins a 30 anys de presó. Malgrat ser civils i exercir un dret fonamental com es el dret de protesta pacífica, van ser jutjats per un tribunal militar.

Els anys han passat i el grup d’activistes presos en el cas de Gdeim Izik segueixen complint una condemna injusta, mentre sofreixen constants represàlies i es troben en un estat de salut d’especial vulnerabilitat pels continus abusos i tortures, tant per part de les forces d’ocupació com d’altres presoners.

Familiars i persones properes als activistes empresonats, amb els suport del moviment en defensa del poble sahrauí, han fet nombroses crides a les Nacions Unides i a la comunitat internacional denunciant la parcialitat en els seus judicis i condemnes i reclamant la seva posada en llibertat, especialment en l’actual context de COVID19.

Aquestes crides, se sumen a les repetides denúncies per part d’organitzacions internacionals que treballen per la defensa dels drets humans, com Amnistía Internacional i Human Rights Watch, per a què es respectin i garanteixin els seus drets fonamentals.

Un conflicte estancat

El Campament de la Dignitat i les protestes no violentes del poble sahrauí s’han convertit, en els últims anys, en un exemple per moltes altres poblacions que viuen sota constant opressió i repressió per part d’estats i governs.

Segons alguns experts, com Noam Chomsky, la protesta que va donar lloc al Campament de la Dignitat és considerada una de les més grans protestes pacifiques realitzada al Sàhara Occidental i la precursora de la denominada “Primavera Àrab”. Gdeim Izik és un exemple de lluita no violenta per la defensa dels drets fonamentals, que el poble sahrauí va aconseguir mostrar al món.

Malgrat la demostració de força popular i d’exemple de lluita no violenta que va suposar Gdeim Izik, el poble sahrauí continua vivint en una vulneració constant de drets per part de les forces d’ocupació marroquines, que actuen amb total impunitat davant la passivitat de la comunitat internacional i les Nacions Unides

La societat civil sahrauí porta més de 30 anys reivindicant els seus drets fonamentals, com és el seu dret legítim d’autodeterminació i a l’explotació dels seus recursos, davant la prolongació d’un conflicte estancat que se sosté amb la inseguretat i el sofriment de la població sahrauí.

La inacció per part de la comunitat internacional i les constants vulneracions de drets humans i accions il·legals exercides per les forces d’ocupació marroquines, han portat al poble sahrauí a exercir una nova protesta pacífica al pas fronterer de Guerguerat. Una protesta que suma ja dues setmanes, i que desenes de sahrauís han estès a altres ciutats dels Territoris Ocupats com a mostra de suport i solidaritat.

Els manifestants sahrauís volen mostrar el seu rebuig a l’ocupació il·legal marroquina al Sàhara Occidental i a la falta de Compromís de la MINURSO, la única missió de la ONU que no inclou en el seu mandat l’observació i denuncia de vulneracions de drets humans i que, des de la seva creació fa ja 29 anys, encara no ha complert el seu compromís de dur a terme un referèndum d’autodeterminació, un dret legítim del poble sahrauí.

Publicat en castellà a El salto diario

Més informació i actualitat del conflicte:

ECSaharaui: Esclata la Guerra al Sàhara Occidental: Marroc viola l’alto al foc.

EuropaPress: El Frente Polisario avisa de possible guerra total amb Marroc per les tensions al Guerguerat

Descarregar arxiu (Comunicat_Frente_Polisario_13112020.pdf)

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard