L’activista congolesa Julienne Lusenge, Premi ICIP Constructors de Pau 2020

Lusenge rebrà el guardó el dilluns 20 de setembre, vigília del Dia Internacional de la Pau

La Junta de Govern de l’ICIP ha decidit atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2020 a l’activista pels drets humans, la pau i la seguretat a la República Democràtica del Congo Julienne Lusenge, per la seva tasca de “prevenció i reducció de la violència sexual i de gènere, i per l’enfortiment de la participació de les dones en la construcció de pau” al país africà.

Lusenge és fundadora i actual presidenta de l’organització SOFEPADI (Female Solidarity for Integrated Peace and Development), que proporciona atenció integral a les víctimes de violència sexual i de gènere, i directora executiva de Fund for Congolese Women, entitat que ofereix suport financer i tècnic per a l’empoderament de les dones i les nenes congoleses, per tal de situar-les com a agents de canvi en el sí de les seves famílies i comunitats. És també fundadora de l’hospital Karibuni Wa Mama, a la localitat de Bunia, des d’on s’atenen dones supervivents de violència sexual i els seus fills i filles. Fins a l’actualitat, l’hospital ha atès més de 7.000 supervivents.

Originària del l’est del Congo, una regió devastada per la guerra iniciada el 1998 i per les atrocitats comeses pels grups armats contra les comunitats locals i, en particular, contra dones i nenes, Lusenge ha estat testimoni de la violència i s’ha erigit com a veu de denúncia i de suport a les víctimes. Des de les organitzacions on treballa, Lusenge ha pressionat el govern congolès i la comunitat internacional perquè actuïn davant la violència sexual i la discriminació contra les dones, i perquè incloguin les dones en els processos de pau i en defensin els seus drets polítics. També ha fet incidència per a l’adopció de les Resolucions 1820 i 1325 sobre els drets de les dones per part del Consell de Seguretat Nacions Unides, i per la creació del Relator Especial per a la República Democràtica del Congo.

El seu activisme i lideratge l’ha portat a rebre amenaces per part d’exmembres de grups armats i ha hagut de canviar de domicili en diverses ocasions.

Premi ICIP Constructors de Pau

El El Premi ICIP Constructors de Pau, creat l’any 2011, té la finalitat reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

En anteriors edicions han estat guardonats amb el Premi ICIP Constructors de Pau: Collectif de Familles de Disparu(e)s en Algérie (2019); Cauce Ciudadano, Mèxic (2018); Arcadi Oliveres (2017); Brigades Internacionals de Pau (2016); Joan Botam (2015); Women’s International League for Peace and Freedom (2014); Jovan Divjak, Bòsnia (2013); Mares de Soacha, Colòmbia (2012); La lluita d’objectors i insubmisos simbolitzats en Pepe Beúnza (2011); Parlament de Catalunya (2011, edició extraordinària).

Fer front a la violència contra les dones al Congo

En motiu del Dia Internacional de la Pau, l’ICIP organitza el proper dimarts 21 de setembre la conferència “Fer front a la violència contra les dones al Congo. Conversa amb Julienne Lusenge, Premi ICIP 2020“, amb la col·laboració d’Africaye i del Departament de Feminismes i Igualtat de la Generalitat de Catalunya.  

L’objectiu de l’acte és reflexionar i visibilitzar com el conflicte armat i la violència generalitzada que pateix la República Democràtica del Congo afecta especialment les dones i nenes. Alhora, es vol donar a conèixer i posar en valor la persistent tasca de milers de dones supervivents que lluiten contra la violència sexual i de gènere i com treballen per canviar la realitat de les seves comunitats, apostant per la pau del país i la regió.

L’acte no requereix d’inscripció prèvia i es retransmetrà a partir de les 17:30h pel canal de YouTube de l’ICIP, tant en català com en francès.  

Publicat a: ICIP

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard