Convocatòria d’ajuts a accions de cooperació al desenvolupament: projectes, mobilitat i recerca 4rt món

Inici convocatòria
10 febrer, 2022
Fi convocatòria
6 maig, 2022
Organisme Otorgant

Universitat de Lleida. Unitat de desenvolupament i cooperació.

Beneficiaris

La convocatòria s’adreça a la comunitat universitària de la UdL, formant equips ad hoc o bé a través de
les diferents unitats (departaments, serveis, etc) i col·lectius (grups de recerca, xarxes, associacions, etc)
amb base a la UdL.

Objecte

Aquesta convocatòria té per objectiu principal promoure la realització de projectes relacionats amb la
cooperació internacional per al desenvolupament en els camps de la docència, la recerca i la transferència
de coneixements. Així mateix pretén impulsar les mobilitats curriculars i solidàries i els estudis de recerca
sobre desigualtats, pobresa i exclusió de l’anomenat quart món.
Totes les propostes han de ser dissenyades i executades conjuntament per membres de la comunitat universitària de la UdL i institucions o col·lectius dels esmentats països empobrits segons l’Índex de
Desenvolupament Humà del Programa Nacions Unides pel Desenvolupament (IDH-PNUD).
Els objectius secundaris seran:
1) l’enfortiment dels sistemes universitaris dels països empobrits,
2) l’educació per a la transformació social, la sensibilització i la promoció de l’àmbit de la cooperació internacional per al desenvolupament al si de la UdL i la població de Lleida,
3) Aprofundir en el coneixement de la realitat local envers el quart món.

Requisits

la persona
responsable o co-responsable ha de ser membre de la UdL, i haurà d’encapçalar la sol·licitud.
Per a les modalitats de cooperació i mobilitat, es prioritzaran contraparts que la població beneficiària
(titulars de drets) estigui situada a Àfrica, Amèrica Central, del Sud i Carib. En el supòsit que la població
beneficiària (titulars de drets) siguin persones refugiades l’àrea geogràfica de referència s’amplia a Grècia
i Turquia.
No es podran presentar a aquesta convocatòria membres de la UdL que tinguin pendent la justificació a
DEC d’algun projecte anterior vençut a excepció d’aquells que disposin d’una pròrroga aprovada per part
de la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament de la UdL.
És necessari sol·licitar una entrevista prèvia amb el personal de DEC cooperació@udl.cat abans
d'entrar la proposta al registre per poder exposar-la de forma breu i/o fer els aclariments oportuns.

Dotació pressupostària

L'import total de la convocatòria serà el que la UdL estableixi en el seu pressupost per al projecte “AP07” per a l'any 2022 i “Ajuts a particulars 48000” que es finança a través del 0’7 del pressupost propi de la UdL i l’aportació voluntària a través de la nòmina i les matrícules del PAS, PDI i estudiantat de la UdL que s’ha adherit a la campanya “Dóna el teu 0’7”.

Lloc presentació

Per tal que una sol·licitud sigui completa i per tant inclosa a la convocatòria heu d’entrar a la web (Desenvolupament i Cooperació) omplir el full de sol·licitud i el formulari de la modalitat que correspongui: cooperació, mobilitat o quart món. Un cop omplerts els heu d’entrar per la seu electrònica de la Universitat de Lleida https://seuelectronica.udl.cat/registreelectronic.php mitjançant una instància genèrica (apartat usuari i contrasenya), en la qual ha s’ha d’adjuntar la documentació corresponent en .pdf adreçada a Desenvolupament i Cooperació

Formulari

http://www.udl.cat/export/sites/universitat-lleida/ca/serveis/ODEC/.galleries/docs/convocatories/Full_dades_Convocatoria2022.pdf

Per l’edició del 2020 i del 2021 es van haver de suspendre els ajuts a mobilitats curriculars i solidàries atenent a les circumstàncies actuals de pandèmia i crisi sanitària a escala mundial. Per l’any 2022 malgrat que s’ha obert la convocatòria de sol·licituds, no serà fins a darrer moment que es decidirà si es poden fer o no (vegueu les bases) en funció de l’evolució de la pandèmia dels llocs de destí i les recomanacions de les entitats col·laboradores.

TRES MODALITATS:    

 • PROJECTES DE COOPERACIÓ: 

  A/ DOCÈNCIA: accions docents en cooperació amb universitats del Sud, tant puntuals (intercanvi de professors, videoconferències) com estructurals (plans d’estudis i titulacions)
  B/  RECERCA: accions de suport a la recerca sobre el món del desenvolupament i la cooperació internacional al desenvolupament, tant amb estudis com en promoció de xarxes, accions complementàries… Les unitats d’anàlisi s’ubicaran preferentment en els esmentats països empobrits (IDH), però també poden referir-se a col·lectius en contextos de migració.
  C/ TRANSFERÈNCIA DE CONEIXEMENTS: Accions de cooperació que impliquin la transferència de coneixements universitaris (tant des de la UdL, com des de les universitats del sud que participin al projecte). Les accions s’han de desenvolupar en els esmentats països empobrits econòmicament i socialment (IDH).
 • MOBILITAT CURRICULAR I SOLIDÀRIA (Disponible per a l’any 2022 pendent de les possibles restriccions)

  A/ MOBILITAT CURRICULAR (prioritària)Suport a estades integrades en la formació reglada de la UdL (incloent convenis interuniversitaris), sobretot pràctiques, treballs de fi de grau i treballs de fi de màster, sempre que la temàtica o l’execució estigui relacionada amb el món del desenvolupament i de la cooperació internacional per al desenvolupament.
  B/ MOBILITAT SOLIDÀRIA: Iniciació a les accions de cooperació internacional i/o als estudis de desenvolupament a partir d’iniciatives pròpies dels sol·licitants o de la pròpia UdL.
 • ESTUDIS DE RECERCA SOBRE EL 4RT MÓN

  L’objecte d’aquesta convocatòria és afavorir el coneixement de la realitat que envolta el quart món per fer-lo sortir de l’oblit i analitzar-ne les conseqüències per tendir a la transformació necessària que es requereix.

BASES DE LA CONVOCATÒRIA APROVADA EN CONSELL DE GOVERN 14/12/2021 OBERTA FINS 06/05/2022

 1. Full de dades: FULL DE SOL·LICITUD DE LA CONVOCATÒRIA (model EMSA ja habilitat)
 2. Formulari Modalitat 1: PROJECTES COOPERACIÓ
 3. Formulari Modalitat 2: MOBILITAT CURRICULAR I SOLIDÀRIA
 4. Formulari Modalitat 3: RECERCA SOBRE QUART MÓN

 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard