Convocatòria del projecte Lliures per al finançament de projectes que contribueixin a revertir la pobresa, l’exclusió i les desigualtats.

Inici convocatòria
30 març, 2023
Fi convocatòria
30 abril, 2023
Organisme Otorgant

Aquesta convocatòria es promou des del projecte Lliures, que impulsen la Fundació
Coop57, promoguda per Coop57 –una xarxa cooperativa en l’àmbit de les finances ètiques integrada per més de 1.000 cooperatives i associacions–, Òmnium Cultural –amb 185.000 socis i sòcies– i ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) –que aplega 126 entitats d’acció social i comunitària

Beneficiaris

Poden optar al finançament del projecte Lliures, en el marc d’aquesta convocatòria:
- Associacions, cooperatives, fundacions, projectes comunitaris, projectes o espais
col·lectius d’economies informals, o d’altres iniciatives sense afany de lucre que vulguin desenvolupar projectes en pro de fer front a la pobresa, l’exclusió i les desigualtats socials.
- Les iniciatives col·lectives que estiguin registrades i en possessió d’un NIF, estiguin
en procés de constitució o tinguin capacitat de constituir-se en un màxim de tres
mesos després de la resolució de la convocatòria. Serà imprescindible estar en possessió del NIF en el moment de rebre el finançament, però no en el moment de fer la sol·licitud.

Objecte

Aquesta convocatòria vol contribuir a l’impuls de projectes o iniciatives socials col·lectives
que contribueixin a revertir la pobresa, l’exclusió i les desigualtats existents al nostre
país.

Requisits

Lliures acompanya projectes que treballen per erradicar les desigualtats de gènere, classe, ètnia, origen o diversitat funcional, i l’exclusió de tipus econòmic, laboral, formatiu, cultural, d’habitatge, relacional o de ciutadania.
Així, seguint aquestes finalitats principals, els projectes que es presentin a la convocatòria
hauran de poder justificar el compliment dels següents objectius i valors comuns:
1. Ser iniciatives de caràcter col·lectiu i horitzontal, basades en la perspectiva comunitària.
2. Ser iniciatives arrelades socialment i territorialment a la regió territorial a la qual actuen.
3. Ser iniciatives liderades per les persones a les quals s’adrecen o que en facilitin espais que potenciïn i generin la participació d’aquestes persones, és a dir, generades de baix a dalt.
4. Ser iniciatives que, si ajuden a generar ocupació, ho facin en condicions dignes i equitatives, tot potenciant el mercat social i la sostenibilitat de la vida de les persones i del planeta.
5. Ser iniciatives que posin les persones i els col·lectius al centre situant-los com a protagonistes dels processos transformadors que s’iniciïn, fomentant l’empoderament i l’adquisició d’autonomia i promoguin l’emancipació, ja sigui econòmica o social.
6. Ser iniciatives que puguin complementar les accions de l’Administració o generar algun canvi significatiu a la política i gestió comunitària del territori.
7. Ser iniciatives que puguin replicar-se i estendre els processos de transformació.
8. Ser iniciatives de caràcter innovador.
Les propostes o projectes s’han de desenvolupar a Catalunya.
Per a les adjudicacions, els comitès avaluadors poden tenir en compte la distribució i
representativitat territorial.

Accions subvencionables

Els projectes presentats han d’anar adreçats a donar resposta com a mínim a una de les línies d’actuació següents:
1. Persones en situació de pobresa, vulnerabilitat i exclusió agreujada per atur o pobresa
assalariada.
2. Infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
3. Persones amb dificultats d’accés a un habitatge digne o persones sense llar.
4. Persones amb necessitats d’emergència alimentària i de necessitats bàsiques.
Per a les adjudicacions, els comitès avaluadors podran donar prioritat a:
● Projectes de la línia 1 que donin resposta específica a necessitats de treballadors/es de la llar, treballador/es del camp i/o en situació administrativa irregular.
● Projectes de la línia 2 que donin resposta específica a necessitats dels joves amb problemes de salut mental, bullying i/o violències sexuals.
● Projectes de la línia 3 que donin resposta específica a necessitats de persones sense llar.

Quantia

D’un fons col·lectiu de 120.000 € es proposa una dotació màxima de fins a 25.000 € per a finançar projectes o iniciatives socials que donin resposta com a mínim a una de les línies d’actuació exposades anteriorment. L’aportació econòmica del Lliures podrà cobrir fins a un màxim del 90 % del cost del projecte o proposta presentada. Serà d’obligat compliment entregar amb la proposta un pressupost detallat en el qual s’indiqui el cost total del projecte i la part per a la qual se sol·licita finançament, així com explicitar els mecanismes de cofinançament del projecte.

Lloc presentació

https://projectelliures.cat/2023/03/30/convocatoria-oberta-per-a-una-nova-onada-de-projectes-lliures/

Formulari

https://form.jotform.com/230862082081350

Per fer front a la pobresa, l’exclusió i les desigualtats a Catalunya, impulsem iniciatives transformadores i emancipadores sorgides de l’autoorganització de les mateixes persones afectades. Fins al 30 d’abril, obrim el període de rebuda de sol·licituds, d’on sortiran els projectes que acompanyarem enguany gràcies a les aportacions econòmiques rebudes per part de la societat civil.

Actualment a Catalunya només un 33 % de la població viu en patrons de plena integració social; un 37 %, sota una precarietat ininterrompuda, i un 30 % —el màxim històric—, en risc d’exclusió social. En aquest context, Lliures continua sumant la força de tres entitats de l’àmbit cultural, de l’economia social i solidària i de l’acció social (Òmnium Cultural, Coop57 i ECAS – Entitats Catalanes d’Acció Social) per actuar contra el creixement i la cronificació de la pobresa a Catalunya.

A través del finançament econòmic i l’acompanyament tècnic, impulsem projectes socials que treballen de manera col·lectiva, horitzontal i participativa arreu del territori català. Així, enguany posem 120.000 € al servei de nous projectes que actuen en les línies següents:

  1. Pobresa cronificada i exclusió agreujada per l’atur.
  2. Infants i joves en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social.
  3. Manca d’una llar digna.
  4. Emergència alimentària i de necessitats bàsiques.

A les bases següents s’indiquen els requisits necessaris per poder presentar una proposta, així com els terminis d’admissió i adjudicació. Per presentar correctament una proposta, a més, cal respondre el formulari, al qual s’adjuntarà la Fitxa de projecte amb els camps emplenats degudament.

Documentació i formularis

El període de recepció de sol·licituds va del 30 de març al 30 d’abril del 2023, tots dos inclosos. Les propostes rebudes després que acabi el termini establert no seran admeses. La resolució del procés s’anunciarà a finals de juny del 2023.

Sessions informatives

Per a qualsevol dubte, pots consultar aquest document de Preguntes freqüents o inscriure’t a les sessions informatives en línia a través d’aquest formulari.

  • Dimarts 4 d’abril del 2023: 12.00-13.30 h
  • Dijous 13 d’abril del 2023: 10-11.30 h
  • Dilluns 17 d’abril del 2023: 17-18.30 h

 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard