CONTRACTE DE SERVEIS
Vídeo documental sobre el procés de la Comissió de la Veritat de Colòmbia a Europa
Antecedents
Fruit de l’Acord de Pau entre el Govern de Colòmbia i les FARC es crea la Comissió per a l’Esclariment de la Veritat, la Convivència i la No Repetició de Colòmbia (d’ara endavant, la Comissió) en el marc d’un sistema integral de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició. La Comissió inicia formalment la seva tasca el novembre de 2018 amb un mandat de tres anys i amb el compromís de promoure la participació de les persones exiliades per la guerra.
Des de l’any 2019, l’ICIP exerceix la Secretaria Tècnica de la Comissió a Europa amb l’objectiu de facilitar el treball amb les víctimes residents en el continent europeu, donant suport metodològic al procés de presa de testimonis, coordinant els grups de treball en diferents països europeus i impulsant accions de reconeixement a les víctimes.
El grau d’implicació i participació de la diàspora en la Comissió és un fet inèdit i sense precedents en contextos de justícia transicional.
En aquest sentit, una de les concepcions metodològiques centrals ha estat la creació d’espais de participació i d’articulació entre actors diversos: víctimes de diferents actors armats que no estan organitzades, organitzacions de víctimes colombianes, activistes pe la pau i els drets humans, organitzacions als països d’acollida, persones del món de les arts i de l’acadèmia, entre altres.
Durant aquest període s’han aconseguit crear, a Europa, 15 nodes o grups de suport a la Comissió a 10 països, i al seu torn s’han fomentat altres espais participatius com els grups internodals, que es van conformar com espais articuladors en relació amb eixos temàtics concrets. Actualment hi ha grups internodals sobre gènere; acompanyament psicosocial; reconeixement a les víctimes; familiars de víctimes de desaparició forçada; segones i terceres generacions a l’exili.
Les accions que s’han desenvolupat durant el mandat s’emmarquen en un procés de tres fases; l’esclariment, el reconeixement i finalment la fase de convivència i no repetició. En totes elles els nodes i altres actors han estat protagonistes de diverses accions i processos col·lectius que han donat fruit a construccions creatives com: cançons, projectes fotogràfics, murals de la memòria, poemes, representacions teatrals, clips audiovisuals, etc.
L’any 2021 suposa l’últim any de mandat de la Comissió en la qual ha de tenir lloc la presentació de l’informe final. Al seu torn, s’ha iniciat un procés de sistematització de l’experiència de la Comissió de la Veritat amb l’exili colombià a Europa i s’ha proposat l’elaboració de diversos productes comunicatius i de divulgació que mostrin les accions desenvolupades en el marc del mandat, el caràcter transformador de l’experiència i les
lliçons apreses i impacte durant tot el procés i una vegada finalitzat el mateix.
És en aquest marc en el qual l’ICIP publica la present convocatòria per a l’elaboració d’un vídeo documental que relati, a través de testimonis i entrevistes, l’experiència de l’exili colombià en la seva relació amb la Comissió de la Veritat durant aquests tres anys de funcionament. L’objectiu principal del vídeo és documentar el llegat que aquest procés de participació de l’exili deixa per a futures comissions de la veritat en altres indrets del món.
Per a més informació:
Web ICIP: https://www.icip.cat/ca/memoria-convivencia-i-reconciliacio/
Web nodes a Europa: https://comisionverdadcol-eu.org/
Web Comissió de la Veritat: https://comisiondelaverdad.co/
Objecte de contractació
Producció d’un vídeo documental, de 25-30 minuts de durada, per divulgar a nivell internacional el procés, l’experiència transformadora, els aprenentatges i les expectatives sorgides del mandat de la Comissió de la Veritat de Colòmbia amb la població colombiana exiliada, refugiada i migrada a Europa.
1. Objectius del vídeo documental:
– Posar en relleu el caràcter inèdit i innovador del mandat de la Comissió a l’exili.
– Mostrar l’abast del treball amb les víctimes del conflicte colombià a Europa i el paper transformador i guaridor del procés en les seves vides.
– Contribuir al llegat de la Comissió més enllà del seu mandat, inspirant a altres processos de justícia transicional al món.
2. Elements tècnics:
– El vídeo documental tindrà una durada de 25-30 minuts.
– L’ICIP disposa d’un banc d’imatges d’algunes activitats del procés i podrien ser utilitzades.
3. Període d’execució:
La producció del documental es desenvoluparà entre els mesos d’octubre de 2021 i març de 2022.
Coordinació dels continguts
La coordinació, seguiment i supervisió del procés de conceptualització i producció correspondrà a l’ICIP que, en col·laboració amb la Comissió de la Veritat, contribuirà a garantir la comunicació amb els diferents nodes i actors i vetllarà perquè els continguts s’ajustin als objectius descrits anteriorment.
Pressupost
El pressupost màxim serà de 14.900 € (sense IVA). Aquest import inclou les fases de preproducció, producció, i postproducció.
Criteris de selecció
Proposta tècnica i de continguts (25 punts)
Experiència demostrada en enregistrament de vídeo, so i edició. Se sol·licita a les persones candidates que proporcionin un mínim de dos exemples de treballs anteriors, així com una llista de referències (20 punts)
Caràcter creatiu, innovador i transformador de la proposta (15 punts)
Estratègia de difusió (15 punts)
Adequació del pressupost (15 punts)
Coneixement del mandat i treball de la Comissió de la Veritat a Europa (10 punts)
Lliurament de propostes
L’ICIP acceptarà propostes fins al 13 de setembre de 2021.
Les propostes s’han d’enviar al correu electrònic de la Secretària Tècnica de la Comissió de la Veritat a Europa, cev@icip.cat, incloent a l’assumpte “Producció Vídeo Documental”.
Les propostes hauran d’incloure:
Descripció tècnica del documental a produir, amb un esbós dels continguts.
Proposta per a la difusió (inclosa la projecció en canals televisius).
Currículum de la persona o equip que presenta la proposta i un mínim de dos exemples d’altres treballs similars anteriors.
Pressupost corresponent a totes les fases del procés.
La proposta que obtingui millor valoració serà l’adjudicatària del contracte, sense perjudici que l’ICIP pugui deixar la contractació deserta si cap de les ofertes presentades no arriba a la qualitat mínima exigida. L’ICIP es reserva el dret a difondre i reproduir el documental resultant i serà el titular de qualsevol dret d’autor que es derivi, en exclusiva, per a l’àmbit mundial.