Crida d’actuacions humanitàries 2023. Terratrèmol a Turquia, Síria i el Kurdistan

Procediment de selecció de propostes d’intervenció d'entitats especialitzades en acció humanitària i d’emergència o amb experiència a la Regió afectada en el marc de la Crida per donar resposta al terratrèmol.

Inici convocatòria
24 febrer, 2023
Fi convocatòria
24 març, 2023
Organisme Otorgant

Departament d'Acció Exterior i Unió Europea
Direcció General de Cooperació al Desenvolupament
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Beneficiaris

La Crida s’adreça exclusivament a organitzacions no governamentals (ONGD) amb seu o delegació a Catalunya. Caldrà que les entitats tinguin capacitat d’intervenir a les regions afectades pel terratrèmol i capacitat de resposta en algun dels sectors d’intervenció descrits a l’apartat següent.

Concretament, cal que les entitats participants en la Crida:

Estiguin inscrites en el Registre d'organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) que preveu la Llei 26/2001, de 31 de desembre, de cooperació al desenvolupament, gestionat per l'ACCD, o en el Registre d'organitzacions no governamentals de desenvolupament adscrit a l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) sempre que tinguin seu o delegació amb establiment permanent a Catalunya. La inscripció en el Registre s'ha d'haver produït, com a molt tard, en la data d’obertura del tràmit per manifestar l’interès per participar en la Crida per donar resposta a la crisi del terratrèmol. L'ACCD comprovarà d'ofici la inscripció en el Registre d'ONGD i en el Registre de l'AECID.
Siguin organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) certificades pel departament de la Comissió Europea European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) com a socis humanitaris de la UE per al període 2021-2027, prenent com a referència la darrera actualització del llistat que data de gener de 2023; o bé que siguin organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) catalanes amb una experiència d’un mínim de (2) dos anys en els últims (5) cinc anys a la Regió afectada (es valorarà tant l’experiència de l’entitat sol·licitant com l’experiència conjunta amb l’entitat sòcia local amb qui es preveu implementar la intervenció).

Objecte

La iniciativa de la Crida sorgeix com a resultat de la sessió extraordinària del Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència (CCAHE) convocada el passat 8 de febrer en resposta a la crisi derivada del terratrèmol que ha afectat Turquia, Síria i la regió del Kurdistan. En el CCAHE es va constatar la necessitat de donar resposta a una crisi que ha afectat milers de persones i que ha incrementat la vulnerabilitat de drets preexistents a la regió, fer valdre els esforços que s'estan fent de coordinació per canalitzar-la de la millor manera possible i la importància de prioritzar les contribucions econòmiques.

Requisits

Les propostes d’intervenció hauran d’anar adreçades a pal·liar els efectes del terratrèmol i a atendre les necessitats bàsiques de les persones afectades, prioritzant en la mesura del possible els col·lectius més vulnerables. Les intervencions podran ser implementades per entitats sòcies locals.

Les intervencions s’han d’iniciar entre el 6 de febrer i el 31 de maig del 2023. Caldrà que les intervencions tinguin una durada d’entre 6 i 12 mesos, comptadores des de la data d’inici.

Accions subvencionables

Protecció.
Refugi (aixopluc) i distribució d’articles no alimentaris.
Salut (inclosa la salut mental i el suport psicosocial).
Aigua i sanejament i higiene (WASH).
Assistència alimentària i suport nutricional.
Assistència en efectiu multi-propòsit.
Educació en emergències.

Despesa subvencionable

Propostes d’intervenció: la subvenció sol·licitada ha de ser d’entre un mínim de 200.000 € fins a un màxim de 250.000 € per intervenció. Hi haurà provisió de fons de capítol IV (despesa corrent o béns no inventariables) i capítol VII (béns inventariables o despeses d’inversió). L’ACCD pot finançar del 100% de la proposta presentada. Es pot imputar la despesa d’auditoria a la subvenció de l’ACCD (la justificació dels projectes es farà mitjançant compte justificatiu simplificat amb informe d’auditor). Els béns inventariables imputats a la subvenció de l’ACCD no podran superar el 20 % del pressupost sol·licitat. Els costos indirectes i els imprevistos imputats a la subvenció de l’ACCD no podran superar el 15 i el 5 %, respectivament, de l’import sol·licitat.

Dotació pressupostària

Pressupost total: 1.200.000 €.

Lloc presentació

S’atorgaran subvencions directes, una per entitat, per aquelles ONGD que resultin seleccionades. La regulació jurídica i, si escau, les especificitats tècniques de la intervenció es detallaran en la resolució d’atorgament. El procediment serà el següent: Publicació del Procediment de la Crida al web cooperaciocatalana.gencat.cat i a Tràmits Gencat (tramits.gencat.cat), i obertura del termini per presentació de les manifestacions d’interès. En el supòsit que la manifestació d’interès compleixi amb els requisits de la Crida, l’entitat serà informada individualment mitjançant notificació electrònica de la Generalitat (e-NOTUM). Posteriorment, s’enviarà un correu electrònic amb l’enllaç per presentar la proposta d’intervenció mitjançant el formulari de sol·licitud normalitzat, acompanyat, com annex, del projecte narratiu, el pressupost (desglossat per capítols i partides) i la matriu de planificació (amb cronograma). Valoració de les propostes d’intervenció. Atorgament de subvenció directa. Pagament de la subvenció a bestreta.

https://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/que-fem/accio-humanitaria/crida-terratremol-turquia-siria-kurdistan/

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard