Les entitats de la Coordinadora d’ONGD de Lleida presenten un decàleg amb propostes per la justícia social i ambiental

A través de la campanya ‘La vida al centre’ reclamen fer un canvi de rumb en les polítiques públiques que prioritzi el combat contra les desigualtats arreu del món.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, que avui dia compta amb gairebé una quarantena d’entitats i moviments solidaris de la demarcació de Lleida, ha engegat la campanya “La vida del centre”. Aquest dijous 7 de juliol al matí la federació d’entitats solidàries ha fet públic, en roda de premsa i a través de les xarxes socials, deu punts clau per combatre les desigualtats arreu del món. 

La campanya, en forma de decàleg, té com a objectiu exigir un canvi de rumb en les polítiques públiques i planteja tot un conjunt de prioritats i reptes pendents adreçats a totes les administracions amb l’objectiu d’abordar la crisi sanitària, econòmica, social i ambiental que vivim. 

Tal com ha explicat la representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Carme Campoy, “la Covid-19 va despertar una solidaritat que ha estat efímera. Entenem que per afrontar les crisis cal prioritzar la justícia social i ambiental, calen més polítiques públiques valentes i que vagin a les causes dels problemes”.

Pel que fa al caràcter de les propostes, Carme Campoy ha declarat que “no ens volem quedar amb l’atenció a l’emergència, què és molt important, sinó que volem anar més enllà, per sortir de la forma més segura, ràpida, resilient i transformadora de les diferents crisis que patim”.

La iniciativa també busca visibilitzar i reivindicar l’acció social i solidària que realitzen les entitats tant a la demarcació de Lleida com als països del Sud Global a través dels projectes de cooperació. La campanya es materialitzarà en accions virtuals a través de les xarxes socials, activitats i propostes per als centres educatius, accions d’incidència i mobilització i treball conjunt del teixit associatiu. 

La federació d’entitats de l’àmbit de la cooperació, pau i drets humans, ha indicat que un dels eixos centrals de la campanya és l’antiracisme, i que aprofundirà especialment en la precarietat i les vulneracions de drets que pateixen les persones temporeres a la zona del Baix Segrià, com un exemple del racisme estructural en l’àmbit local. 

La jove activista pels Drets Humans i membre de Lleida pels Refugiats, Ikram Bouhouche ha afirmat que “l’antiracisme és més que un moviment social, és una manera de viure la vida en totes les seves dimensions posant el respecte als drets humans al centre. L’antiracisme és sinònim de garantia de drets, per això els diferents eixos d’aquesta campanya són interseccionals i imprescindibles els uns amb els altres.” 

Els 10 punts del decàleg són: la justícia social perquè ningú quedi enrere, la solidaritat com a resposta a les crisis globals, la salut per passar dels aplaudiments als fets, l’habitatge perquè és un dret com una casa, l’educació per defensar el futur, l’economia social, solidària i transformadora, el feminisme per fer efectius els drets humans de les dones, la cultura de la pau per la seguretat humana, l’antiracisme perquè els drets humans són de totes i la justícia climàtica pel futur del planeta.

Aprofundir en l’Enfocament de Gènere i Basat en drets humans i la cooperació descentralitzada 

La  Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida treballa perquè l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans sigui l’eix vertebrador estratègic, operatiu i organitzatiu de la política de cooperació al desenvolupament. D’aquesta manera, la federació demana un augment dels pressupostos adreçats a l’assoliment dels drets humans, un compromís més ferm per part de totes les administracions públiques amb la cooperació descentralitzada i arrelada al territori, així com una major coherència de polítiques. 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard