El 30 de gener se celebra el dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.
La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida volem contribuir a fer que sigui una jornada per fomentar el pensament crític, treballar continguts transformadors i posar focus en els problemes socials de l’entorn. Entre tots construirem una societat més justa, tolerant i solidària.
Pel DENIP 2022 proposem que s’abordi la temàtica de la seguretat a l’escola i els infants en context de conflicte. Les escoles han de ser un refugi i no un blanc d’atacs. Agafant com a referència i fil conductor el bombardeig de Lleida del 2 de novembre de 1937, la Coordinadora volem convidar als centres educatius a treballar el dret a l’educació i el dret a la infància.
La proposta d’enguany està dividida en tres fases i consta de diverses activitats i recursos com infografies, poemes, dades, jocs i dinàmiques, audiovisuals. Els centres educatius poden escollir les fases en les quals volen participar. En aquesta pàgina web i en el dossier educatiu que hem preparat podreu trobar tota la informació més detallada.
Consulta tota la informació
El fil conductor: el bombardeig de Lleida de 1937
Els atacs a l’educació no formen part només del passat. L’any 2020 hi van haver 535 atacs verificats a escoles arreu del món, un augment del 17% en comparació al 2019. Dades: UNICEF
Les víctimes més injustes de les guerres són els nens i nenes que els toca viure-les, perquè ningú pot escollir on neix. Els atacs a escoles, estudiants i educadores són atacs al dret dels nens i nenes a l’educació i a un futur.
Les escoles han de ser un refugi i no un blanc d’atac.
Fase 1: Curtmetratge en Stop Motion
Amb el suport dels tallers virtuals a càrrec del cineasta i animador Emilio Martí i l’acompanyament tècnic d’estudiants del Cicle d’Animació de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol, realitzareu un curtmetratge amb la tècnica d’animació Stop Motion.
Des del 29 de novembre
Fase 2: El DENIP surt als carrers!
Habilitarem quatre espais de la ciutat perquè els centres educatius participin d’una performance creada per l’Aula de Teatre de Lleida. Els alumnes de l’Escola de Música Municipal acompanyaran l’acte interpretant a les diferents places “El cant dels ocells” amb violoncel.
Dia: 28 de gener de 2022
Fase 3: Sessió - Lleida anima per la pau
Taller d’animació per la pau pels carrers de Lleida: El cineasta Emilio Martí animarà en directe els dibuixos de la Fase 1 que hagin fet arribar els centres educatius. Amb tot el material gràfic, realitzarà un curtmetratge conjunt que es projectarà durant l’Animac 2022.
Primera setmana de març
L’Emilio Martí és cineasta, educador, artterapeuta, investigador i activista pels drets humans. Utilitza el cinema i, especialment, l’animació com a eines per l’educació per la transformació social, la creació artística i l’exploració personal i grupal. Va rebre una candidatura als Goya 2020 per la seva obra Makun (no llores), sobre la situació de les persones migrades.
L'animació com a eina de transformació social
L’animació és una tècnica audiovisual que consisteix en donar vida i moviment a objectes o éssers estàtics mitjançant la consecució d’una sèrie d’imatges fixes mostrades a una velocitat determinada.
Aquesta tècnica té molt potencial per a l’educació transformadora, ja que el llenguatge visual i la creativitat, connecten molt més amb la nostra sensibilitat i ens permeten abordar temes complexos a les aules.
L’objectiu de la proposta d’enguany és poder realitzar un curtmetratge en stop-motion per sensibilitzar sobre la cultura de la pau i transmetre el clam “Mai més bombes sobre escoles”.
Les escoles que s’inscriguin a la Fase 1 rebran uns videotutorials per crear un curtmetratge d’animació en stop-motion i podran sol·licitar el suport dels alumnes de l’EAM Leandre Cristòfol.
Inscripcions per participar
La data màxima per inscriure’s és el 10 de desembre de 2021. Per a qualsevol informació o aclariment, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres.
- C/ Doctor Combelles 11, 25003 Lleida
- sensibilitzacio@coordinadora-ongd-lleida.cat
- 973 268 278
- 671 577 000