DENIP 2022 Mai més bombes sobre escoles!

El 30 de gener se celebra el dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida volem contribuir a fer que sigui una jornada per fomentar el pensament crític, treballar continguts transformadors i posar focus en els problemes socials de l’entorn. Entre tots construirem una societat més justa, tolerant i solidària.

Pel DENIP 2022 proposem que s’abordi la temàtica de la seguretat a l’escola i els infants en context de conflicte. Les escoles han de ser un refugi i no un blanc d’atacs. Agafant com a referència i fil conductor el bombardeig de Lleida del 2 de novembre de 1937, la Coordinadora volem convidar als centres educatius a treballar el dret a l’educació i el dret a la infància.

La proposta d’enguany està dividida en tres fases i consta de diverses activitats i recursos com infografies, poemes, dades, jocs i dinàmiques, audiovisuals. Els centres educatius poden escollir les fases en les quals volen participar. En aquesta pàgina web i en el dossier educatiu que hem preparat podreu trobar tota la informació més detallada.

Consulta tota la informació

El fil conductor: el bombardeig de Lleida de 1937

El 2 de novembre de 1937 l’aviació feixista va bombardejar la ciutat de Lleida a primera hora de la tarda. En aquell moment, els infants encara eren al Liceu Escolar, que també va patir els impactes de les bombes. El bombardeig va posar fi a la vida de 200 persones, 48 de les quals eren nens i nenes del Liceu Escolar.
 
El DENIP pot ser una bona ocasió per conèixer la memòria històrica de la ciutat de Lleida mentre reivindiquem els drets de la infància

Els atacs a l’educació no formen part només del passat. L’any 2020 hi van haver 535 atacs verificats a escoles arreu del món, un augment del 17% en comparació al 2019. Dades: UNICEF

Les víctimes més injustes de les guerres són els nens i nenes que els toca viure-les, perquè ningú pot escollir on neix. Els atacs a escoles, estudiants i educadores són atacs al dret dels nens i nenes a l’educació i a un futur.

Les escoles han de ser un refugi i no un blanc d’atac.

Fase 1: Curtmetratge en Stop Motion

Amb el suport dels tallers virtuals a càrrec del cineasta i animador Emilio Martí i l’acompanyament tècnic d’estudiants del Cicle d’Animació de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol, realitzareu un curtmetratge amb la tècnica d’animació Stop Motion.

Des del 29 de novembre

Fase 2: El DENIP surt als carrers!

Habilitarem quatre espais de la ciutat perquè els centres educatius participin d’una performance creada per l’Aula de Teatre de Lleida. Els alumnes de l’Escola de Música Municipal acompanyaran l’acte interpretant a les diferents places “El cant dels ocells” amb violoncel.

Dia: 28 de gener de 2022

Fase 3: Sessió - Lleida anima per la pau

Taller d’animació per la pau pels carrers de Lleida: El cineasta Emilio Martí animarà en directe els dibuixos de la Fase 1 que hagin fet arribar els centres educatius. Amb tot el material gràfic, realitzarà un curtmetratge conjunt que es projectarà durant l’Animac 2022.

Primera setmana de març

L’Emilio Martí és cineasta, educador, artterapeuta, investigador i activista pels drets humans. Utilitza el cinema i, especialment, l’animació com a eines per l’educació per la transformació social, la creació artística i l’exploració personal i grupal. Va rebre una candidatura als Goya 2020 per la seva obra Makun (no llores), sobre la situació de les persones migrades.

L'animació com a eina de transformació social

L’animació és una tècnica audiovisual que consisteix en donar vida i moviment a objectes o éssers estàtics mitjançant la consecució d’una sèrie d’imatges fixes mostrades a una velocitat determinada.

Aquesta tècnica té molt potencial per a l’educació transformadora, ja que el llenguatge visual i la creativitat, connecten molt més amb la nostra sensibilitat i ens permeten abordar temes complexos a les aules.

L’objectiu de la proposta d’enguany és poder realitzar un curtmetratge en stop-motion per sensibilitzar sobre la cultura de la pau i transmetre el clam “Mai més bombes sobre escoles”

Les escoles que s’inscriguin a la Fase 1 rebran uns videotutorials per crear un curtmetratge d’animació en stop-motion i podran sol·licitar el suport dels alumnes de l’EAM Leandre Cristòfol

Inscripcions per participar

La data màxima per inscriure’s és el 10 de desembre de 2021. Per a qualsevol informació o aclariment, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres. 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard