DENIP 2023 – Comuniquem per la pau

El 30 de gener se celebra el dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida volem contribuir a fer que sigui una jornada per fomentar el pensament crític, treballar continguts transformadors i posar focus en els problemes socials de l’entorn. Entre tots construirem una societat més justa, tolerant i solidària.

Pel DENIP 2023 proposem que s’abordi la temàtica de la Comunicació No Violenta. Les paraules i els gestos sovint són l’arrel de moltes confrontacions. En el context escolar, l’assetjament verbal i el bullying són un exemple de violència amb un greu impacte psicològic sobre els nens i nenes.

Reflexionar com ens comuniquem i aprendre sobre la comunicació no violenta pot ajudar a prevenir i a resoldre conflictes a l’aula però també a donar eines per l’educació per la pau i la justícia socialRevaloritzar el diàleg, en temps on el ciberassetjament està a l’ordre del dia, la confrontació és la norma i el conflicte es busca per tal de cridar audiència, és important tornar a conceptes com l’escolta activa, l’empatia, la responsabilitat i el respecte.

La proposta d’enguany està dividida en tres fases i consta de diverses activitats i recursos com infografies, poemes, dades, jocs i dinàmiques, audiovisuals. Els centres educatius poden escollir les fases en les quals volen participar. En aquesta pàgina web i en el dossier educatiu que hem preparat podreu trobar tota la informació més detallada.

La Comunicació No Violenta (CNV)

La CNV és un model desenvolupat a inicis dels anys seixanta pel psicòleg, educador i mediador, Marshall Rosenberg, que busca que les persones puguin comunicar-se entre  amb empatia i eficàcia, evitant el llenguatge evacuatiu, els judicis i les etiquetes.
 
Per poder arribar a aquesta comunicació empàtica el primer pas a fer és desempallegar-se de la comunicació apresa més violenta, plena de judicis i culpabilització.

La CNV planteja el redescobriment que les persones ens sentim millor quan ens retrobem amb les altres, fora de confrontacions, crits, baralles i tensions. També amb la recuperació de valors com el respecte, la compassió i la llibertat. La llibertat i el dret assertiu de tothom a dir no, buscant autenticitat i connexió.

La CNV es caracteritza per expressar les desavinences sense jutjar, a través de l’observació i la identificació i expressió de les nostres emocions i necessitats sense culpar a l’altre.

Fase 1: Formació bàsica sobre CNV i ApS

Amb Milagros Marco i Biljana Markovic de Media2 Lleida i Lleida per la Unesco. Format híbrid (presencial i en línia). Possibilitat de comptabilitzar-ho com a formació contínua per a docents i activitat de Servei Comunitari amb l’alumnat. Consulteu més informació. 

Dia: 10 de novembre de 17:30 a 20:00

Fase 2: El DENIP surt als carrers!

Habilitarem quatre espais de la ciutat de Lleida perquè els centres participin en l’elaboració d’una instal·lació artística conjunta a partir d’allò après a l’aula sobre Comunicació No Violenta i cercant inspiració en l’obra d’artistes contemporanis. Amb el suport del Centre d’Art la Panera

Dia: 30 de gener de 2023

Fase 3: Taller de GIFS animats per la CNV

En el marc de la programació de l’ANIMAC 2023, el cineasta Emilio Martí impartirà un taller de GIFS animats al voltant de la no-violència que permetran portar el treball de la CNV a les xarxes socials i l’entorn digital. El taller es durà a terme entre el 23 i el 26 de març a l’espai Animacrea.

*Requisit: haver participat a la Fase 1

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard