La resolució pacífica dels conflictes actius arreu del món pren el protagonisme al DENIP 2024 amb la iniciativa “Mirades al món: un recorregut pels conflictes actius”, impulsada per la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i la regidoria de Cooperació de la Paeria de Lleida.
Aquest programa educatiu, dissenyat especialment per als centres educatius, ofereix a l’alumnat de 10 a 14 anys una oportunitat única per enriquir la seva educació amb els valors, la cultura de pau i el coneixement del món on vivim.
A través de l’estudi de casos concrets com el Sàhara, Síria, Colòmbia, Palestina i Ucraïna, aquest programa proporciona a l’alumnat una visió adaptada sobre les causes i conseqüències de cada conflicte, així com les diverses formes de resolució pacífica. L’objectiu és fomentar el coneixement dels conflictes existents al món i destacar la importància de la pau i la seva resolució com a valors fonamentals per a la convivència global.
La iniciativa, en el marc del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (30 de gener), pretén estimular la reflexió crítica entre els joves sobre la construcció d’un món més just i equitatiu. Aquest objectiu es persegueix mitjançant quatre fases:
- Fase 1: S’ha enviat als centres educatius un dossier educatiu que inclou informació detallada sobre cadascun dels conflictes, així com una proposta d’activitats per a implementar a les aules. A més, s’ofereix l’oportunitat de sol·licitar la participació d’una Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) vinculada a cada àmbit.
- Fase 2: En col·laboració amb Lleida Televisió, s’enregistrarà un programa amb la participació de l’alumnat dels centres educatius participants. Aquest programa posarà en relleu els joves com a protagonistes, donant-los l’oportunitat de compartir les seves percepcions, aprenentatges i idees sorgides dels tallers educatius així com les seves perspectives sobre la cultura de la pau i les conseqüències dels conflictes globals.
- Fase 3: Presentació pública el dia 30 de gener, a les 18h, a l’Espai Orfeò Lleidatà, del curtmetratge on els nens i les nenes de Lleida expliquen els 5 conflictes que s’han treballat a les aules. El curtmetratge s’ha fet en col·laboració de TV Lleida i de l’alumnat dels centres educatius de Lleida: Escola Països Catalans, Institut-Escola Torre Queralt, Escola El Vilot ZER Ponent, Escola Parc de l’Aigua, Col·legi Lestonnac i Escola Magí Morera i Galícia.
- Fase 4: El DENIP a les places. El dia 30 de gener, a les 10.00h del matí, escoles i instituts del barri de la Bordeta, a través del Pla educatiu d’Entorn, elaboraran una instal·lació artística de forma col·laborativa per reivindicar les víctimes infantils que han patit els diferents conflictes armats al món. L’acció, que tindrà lloc a La Bordeta de forma simultània a la Plaça Sant Jordi, davant del mercat, amb la participació de les escoles Parc de l’Aigua, Enric Farreny, CEE Esperança i de la Ludoteca i al carrer Ignasi Bastús, entre les escoles Joan Maragall i El Carme, amb la participació d’aquestes dues escoles, i l’IES Maria Rúbies.
La celebració del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, el proper dia 30 de gener, es realitza en coordinació amb els centres educatius de la ciutat, el Pla Educatiu d’Entorn, la Plataforma Desmilitaritzem l’educació i hi col·laboren les entitats Sàhara Ponent, Lleida pels Refugiats, Comunitat Palestina de Catalunya, Assoc. Ucraïnesa de Lleida i el Col·lectiu Colombià de la ciutat de Lleida – Amigos Mira.
DENIP – Dia Escolar de la No-Violència i la Pau
El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), que té lloc el 30 de gener. Fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”. En aquest dia, els centres educatius es converteixen en instruments de pau i entesa entre persones de diferent formació, origen, cultura i religió. El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l’Índia, i un símbol internacional del pacifisme, Mahatma Gandhi, el 30 de gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista.