La resolució pacífica dels conflictes actius arreu del món, eix central del DENIP 2024

La resolució pacífica dels conflictes actius arreu del món pren el protagonisme al DENIP 2024 amb la iniciativa “Mirades al món: un recorregut pels conflictes actius”, impulsada per la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i la regidoria de Cooperació de la Paeria de Lleida. 

Aquest programa educatiu, dissenyat especialment per als centres educatius, ofereix a l’alumnat de 10 a 14 anys una oportunitat única per enriquir la seva educació amb els valors, la cultura de pau i el coneixement del món on vivim.

A través de l’estudi de casos concrets com el Sàhara, Síria, Colòmbia, Palestina i Ucraïna, aquest programa proporciona a l’alumnat una visió adaptada sobre les causes i conseqüències de cada conflicte, així com les diverses formes de resolució pacífica. L’objectiu és fomentar el coneixement dels conflictes existents al món i destacar la importància de la pau i la seva resolució com a valors fonamentals per a la convivència global.

La iniciativa, en el marc del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (30 de gener), pretén estimular la reflexió crítica entre els joves sobre la construcció d’un món més just i equitatiu. Aquest objectiu es persegueix mitjançant quatre fases:

  1. Fase 1: S’ha enviat als centres educatius un dossier educatiu que inclou informació detallada sobre cadascun dels conflictes, així com una proposta d’activitats per a implementar a les aules. A més, s’ofereix l’oportunitat de sol·licitar la participació d’una Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) vinculada a cada àmbit.
  2. Fase 2: En col·laboració amb Lleida Televisió, s’enregistrarà un programa amb la participació de l’alumnat dels centres educatius participants. Aquest programa posarà en relleu els joves com a protagonistes, donant-los l’oportunitat de compartir les seves percepcions, aprenentatges i idees sorgides dels tallers educatius així com les seves perspectives sobre la cultura de la pau i les conseqüències dels conflictes globals.
  3. Fase 3: Presentació pública el dia 30 de gener, a les 18h, a l’Espai Orfeò Lleidatà, del curtmetratge on els nens i les nenes de Lleida expliquen els 5 conflictes que s’han treballat a les aules. El curtmetratge s’ha fet en col·laboració de TV Lleida i de l’alumnat dels centres educatius de Lleida: Escola Països Catalans, Institut-Escola Torre Queralt, Escola El Vilot ZER Ponent, Escola Parc de l’Aigua, Col·legi Lestonnac i Escola Magí Morera i Galícia.
  4. Fase 4: El DENIP a les places. El dia 30 de gener, a les 10.00h del matí, escoles i instituts del barri de la Bordeta, a través del Pla educatiu d’Entorn, elaboraran una instal·lació artística de forma col·laborativa per reivindicar les víctimes infantils que han patit els diferents conflictes armats al món. L’acció, que tindrà lloc a La Bordeta de forma simultània a la Plaça Sant Jordi, davant del mercat, amb la participació de les escoles Parc de l’Aigua, Enric Farreny, CEE Esperança i de la Ludoteca i al carrer Ignasi Bastús, entre les escoles Joan Maragall i El Carme, amb la participació d’aquestes dues escoles, i l’IES Maria Rúbies.

La celebració del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau, el proper dia 30 de gener, es realitza en coordinació amb els centres educatius de la ciutat, el Pla Educatiu d’Entorn, la Plataforma Desmilitaritzem l’educació i hi col·laboren les entitats  Sàhara Ponent, Lleida pels Refugiats, Comunitat Palestina de Catalunya, Assoc. Ucraïnesa de Lleida i el Col·lectiu Colombià de la ciutat de Lleida – Amigos Mira.

DENIP – Dia Escolar de la No-Violència i la Pau

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), que té lloc el 30 de gener. Fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”. En aquest dia, els centres educatius es converteixen en instruments de pau i entesa entre persones de diferent formació, origen, cultura i religió. El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l’Índia, i un símbol internacional del pacifisme, Mahatma Gandhi, el 30 de gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard