Desmilitaritzem l’Educació presenta la Campanya de Centres Educatius Objectors

L’objectiu de la campanya és denunciar la creixent presència de l’exèrcit i d‘armes en els espais públics i educatius.

Ens trobem en un moment d’emergència sanitària, econòmica, social i educativa a causa de la pandèmia global provocada per la Covid 19 . Entenem que aquesta situació extraordinària comporta mesures excepcionals, però en un context on necessitem més salut pública i més ajuda per a les famílies, s’està treballant en el sentit contrari.

Fent servir la seguretat com a excusa i emprant el discurs de la por s’està justificant la presència dels militars en espais públics.

En comptes de confiar en la responsabilitat de la ciutadania i potenciar les xarxes de suport que han sorgit arreu, l’Estat ha anat exercint una funció de control i d’instauració d’una disciplina que no fa sinó agreujar el malestar que sentim en un moment com l’actual.

Ens reafirmem en la nostra postura en contra del militarisme i creiem que la sortida d’aquesta crisi ha de passar per posar les persones i la vida al centre invertint en educació , sanitat, dependència, cures, serveis socials, treball en condicions dignes, habitatge, cultura…

El desconfinament s’ha de dur a terme a partir de la col·laboració amb la ciutadania i no mitjançant mètodes com la por o l’amenaça. Cap uniforme ni cap arma ha de ser un element clau en la resolució
d’aquesta problemàtica

Pel que fa referència a la tornada als centres educatius, exigim, de la mateixa manera, un enfocament des de la cultura de Pau, fomentant valors de solidaritat i cooperació tot rebutjant les mesures de caràcter coercitiu i disciplinari.

Per tot això, presentem la campanya de centres educatius objectors.

Sobre la Campanya Desmilitaritzem l’Educació
Desmilitaritzem l’Educació és una campanya on hi participen més de cent entitats, col·lectius, organitzacions, sindicats i associacions tant de l’àmbit educatiu i pedagògic, com les vinculades al foment de la pau i l’antimilitarisme.

L’objectiu de la campanya és denunciar la creixent presència de l’exèrcit i d‘armes en els espais públics i educatius, de formació o de lleure tant formals com no formals.

Per altra banda, cada vegada hi ha més implicació del professorat i dels centres educatius en el compromís de treballar per la pau i la no violència. Compromís que es veu reflectit en accions i activitats per part de l’alumnat, en àmbits tan diversos com la gestió de la convivència a l’aula, potenciant el treball cooperatiu i la col·laboració en comptes de la competitivitat, emprant el diàleg, el debat i la reflexió com a eines per a la resolució i transformació dels conflictes, el treball contra tot tipus de discriminació i valorant la riquesa i el respecte a la diversitat, així com la creixent importància del DENIP en els centres educatius.

Volem fer un pas més cap a una educació per una cultura de la pau i la no violència i, és per això que ens adrecem a vosaltres per donar vos a conèixer la campanya que estem duent a terme:

Centres Educatius Objectors

Amb aquesta campanya pretenem seguir denunciant la presència de l’exèrcit en els espais educatius, així com la presència d’agents policials armats policia local o Mossos d’Esquadra que duen a terme
activitats com, per exemple, “internet segura” o “educació viària”.

Qualsevol presència d’agents armats en centres educatius té una repercussió directa en l‘imaginari d’un alumnat en procés de desenvolupament educatiu, personal i en comunitat.

Considerant que es tracta d’activitats interessants per l’alumnat, instem al Departament d’Educació i altres institucions implicades per tal que, mitjançant un diàleg amb la comunitat educativa i la campanya Desmilitaritzem l‘Educació, aquestes activitats les realitzin altres persones o col·lectius experimentats, però en cap cas que formin part dels cossos de seguretat.

Com a CENTRE EDUCATIU OBJECTOR:

  1. Ens adherim a la xarxa d’escoles i instituts lliures d’armes per treballar a favor dels valors de la cultura de pau en el dia a dia del nostre centre.
  2. Creiem fermament que l‘empatia, el respecte, el diàleg i la cooperació són valors clau en el nostre treball diari i contribueixen a la construcció d‘una societat més justa, no violenta i respectuosa amb els drets de les persones.
  3. Fomentem espais de diàleg, escolta i reflexió als claustres, a les AFAS, entre l’alumnat i la resta de professionals del centre, contribuint així a la promoció de la cultura de pau.
  4. Afavorim i integrem propostes educatives transversals que promoguin la justícia social, el desenvolupament sostenible, la igualtat entre les persones i els drets humans.
  5. No autoritzem la presència de persones armades (exèrcit, agents dels diversos cossos armats) dins el recinte es colar. Tampoc promovem visites a les seves instal·lacions o a recintes on hi siguin presents (espais educatius, de formació o de lleure).
  6. No realitzem activitats ni tallers amb entitats que promoguin missatges bèl·lics o que financin empreses armamentistes.
  7. Manifestem el nostre compromís en fer saber a les institucions educatives la nostra convicció de ser un centre educatiu lliure d’armes i d’actituds violentes.
  8. Promovem i difonem les activitats del DENIP, Dia Escolar de la No violència i la Pau (30 de gener), del GDAMS, Dia d’Acció Global contra la despesa militar (17 d’abril) i del Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament (24 de maig).
  9. Ens comprometem a visibilitzar les bones pràctiques entre tota la comunitat educativa i difondre les a la xarxa de centres educatius objectors i altres plataformes.
  10. Donem suport a les iniciatives antimilitaristes que es desenvolupin al territori i exigim a les administracions públiques erradicar la participació en el món educatiu d’aquelles institucions que fomenten la violència.

#LesArmesNoEduquen #LesArmesNoCuren

Us podeu adherir aquí a la campanya

Publicat a Desmilitaritzem l’Educació

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard