Ens trobem en un moment d’emergència sanitària, econòmica, social i educativa a causa de la pandèmia global provocada per la Covid 19 . Entenem que aquesta situació extraordinària comporta mesures excepcionals, però en un context on necessitem més salut pública i més ajuda per a les famílies, s’està treballant en el sentit contrari.
Fent servir la seguretat com a excusa i emprant el discurs de la por s’està justificant la presència dels militars en espais públics.
En comptes de confiar en la responsabilitat de la ciutadania i potenciar les xarxes de suport que han sorgit arreu, l’Estat ha anat exercint una funció de control i d’instauració d’una disciplina que no fa sinó agreujar el malestar que sentim en un moment com l’actual.
Ens reafirmem en la nostra postura en contra del militarisme i creiem que la sortida d’aquesta crisi ha de passar per posar les persones i la vida al centre invertint en educació , sanitat, dependència, cures, serveis socials, treball en condicions dignes, habitatge, cultura…
El desconfinament s’ha de dur a terme a partir de la col·laboració amb la ciutadania i no mitjançant mètodes com la por o l’amenaça. Cap uniforme ni cap arma ha de ser un element clau en la resolució
d’aquesta problemàtica
Pel que fa referència a la tornada als centres educatius, exigim, de la mateixa manera, un enfocament des de la cultura de Pau, fomentant valors de solidaritat i cooperació tot rebutjant les mesures de caràcter coercitiu i disciplinari.
Per tot això, presentem la campanya de centres educatius objectors.
Sobre la Campanya Desmilitaritzem l’Educació
Desmilitaritzem l’Educació és una campanya on hi participen més de cent entitats, col·lectius, organitzacions, sindicats i associacions tant de l’àmbit educatiu i pedagògic, com les vinculades al foment de la pau i l’antimilitarisme.
L’objectiu de la campanya és denunciar la creixent presència de l’exèrcit i d‘armes en els espais públics i educatius, de formació o de lleure tant formals com no formals.
Per altra banda, cada vegada hi ha més implicació del professorat i dels centres educatius en el compromís de treballar per la pau i la no violència. Compromís que es veu reflectit en accions i activitats per part de l’alumnat, en àmbits tan diversos com la gestió de la convivència a l’aula, potenciant el treball cooperatiu i la col·laboració en comptes de la competitivitat, emprant el diàleg, el debat i la reflexió com a eines per a la resolució i transformació dels conflictes, el treball contra tot tipus de discriminació i valorant la riquesa i el respecte a la diversitat, així com la creixent importància del DENIP en els centres educatius.
Volem fer un pas més cap a una educació per una cultura de la pau i la no violència i, és per això que ens adrecem a vosaltres per donar vos a conèixer la campanya que estem duent a terme:
Centres Educatius Objectors
Amb aquesta campanya pretenem seguir denunciant la presència de l’exèrcit en els espais educatius, així com la presència d’agents policials armats policia local o Mossos d’Esquadra que duen a terme
activitats com, per exemple, “internet segura” o “educació viària”.
Qualsevol presència d’agents armats en centres educatius té una repercussió directa en l‘imaginari d’un alumnat en procés de desenvolupament educatiu, personal i en comunitat.
Considerant que es tracta d’activitats interessants per l’alumnat, instem al Departament d’Educació i altres institucions implicades per tal que, mitjançant un diàleg amb la comunitat educativa i la campanya Desmilitaritzem l‘Educació, aquestes activitats les realitzin altres persones o col·lectius experimentats, però en cap cas que formin part dels cossos de seguretat.
Com a CENTRE EDUCATIU OBJECTOR:
- Ens adherim a la xarxa d’escoles i instituts lliures d’armes per treballar a favor dels valors de la cultura de pau en el dia a dia del nostre centre.
- Creiem fermament que l‘empatia, el respecte, el diàleg i la cooperació són valors clau en el nostre treball diari i contribueixen a la construcció d‘una societat més justa, no violenta i respectuosa amb els drets de les persones.
- Fomentem espais de diàleg, escolta i reflexió als claustres, a les AFAS, entre l’alumnat i la resta de professionals del centre, contribuint així a la promoció de la cultura de pau.
- Afavorim i integrem propostes educatives transversals que promoguin la justícia social, el desenvolupament sostenible, la igualtat entre les persones i els drets humans.
- No autoritzem la presència de persones armades (exèrcit, agents dels diversos cossos armats) dins el recinte es colar. Tampoc promovem visites a les seves instal·lacions o a recintes on hi siguin presents (espais educatius, de formació o de lleure).
- No realitzem activitats ni tallers amb entitats que promoguin missatges bèl·lics o que financin empreses armamentistes.
- Manifestem el nostre compromís en fer saber a les institucions educatives la nostra convicció de ser un centre educatiu lliure d’armes i d’actituds violentes.
- Promovem i difonem les activitats del DENIP, Dia Escolar de la No violència i la Pau (30 de gener), del GDAMS, Dia d’Acció Global contra la despesa militar (17 d’abril) i del Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament (24 de maig).
- Ens comprometem a visibilitzar les bones pràctiques entre tota la comunitat educativa i difondre les a la xarxa de centres educatius objectors i altres plataformes.
- Donem suport a les iniciatives antimilitaristes que es desenvolupin al territori i exigim a les administracions públiques erradicar la participació en el món educatiu d’aquelles institucions que fomenten la violència.
#LesArmesNoEduquen #LesArmesNoCuren
Us podeu adherir aquí a la campanya
Publicat a Desmilitaritzem l’Educació