El 30 de gener se celebra el DENIP, Dia Escolar de la No Violència i la Pau arreu del món. Un dia per a posar èmfasi sobre la importància de l’educació per la pau i la promoció de la cultura de la pau i la concòrdia.
La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, el Pla Educatiu d’Entorn i el Centre d’Art la Panera ha elaborat una proposta per a poder treballar la cultura de la pau a l’aula al llarg de l’any, i no només concentrar la celebració el dia 30 de gener.
Enguany, la proposta s’ha centrat en la temàtica de la Comunicació No Violenta i l’anàlisi de com ens comuniquem, quins efectes té sobre la salut mental i emocional de l’alumnat, posant com exemple les conseqüències de l’assatjament escolar o bullying.
La primera fase del DENIP va consistir en una formació sobre Comunicació No Violenta per a professorat, orientada a realitzar una pràctica amb l’alumnat que es pugui replicar a totes les escoles, i que va tenir lloc a principis de novembre.
Ara es prepara la Fase 2 del DENIP, que vol omplir 3 places de Lleida (Ricard Vinyes, Camps Elisis i Parc de l’aigua) d’alumnat amb la creació col·lectiva d’una instal·lació artística sobre el bullying i la comunicació afectiva, basada en l’obra de l’artista catalana Alícia Framis, el dia 30 de gener.
A l’activitat s’hi han inscrit més de 700 alumnes de diferents centres i escoles de Lleida, i encara hi ha la possibilitat d’inscriure-s’hi a través del formulari que es troba a la web de la Coordinadora d’ONGD, on també es pot trobar tota la informació sobre la proposta del DENIP i es poden descarregar materials educatius. L’última fase del DENIP 2023 se celebrarà en el marc del festival ANIMAC, a finals del mes de febrer.