Dia Mundial dels Refugiats: Enfrontant els desafiaments i fent costat als qui busquen una nova llar

Manifest de Càritas Diocesana de Lleida en motiu del Dia mundial de les Persones Refugiades.

El 20 de juny se celebra a tot el món el Dia Mundial del Refugiat, una data que busca conscienciar sobre la difícil situació que enfronten milions de persones que es veuen obligades a fugir de les seves llars a causa de conflictes, persecucions i violacions de drets humans. Enmig d’una crisi global de desplaçament forçat, aquesta jornada es converteix en una oportunitat per a reflexionar sobre la importància de la solidaritat i la protecció dels drets dels refugiats, així com per a destacar la necessitat de trobar solucions duradores a aquesta problemàtica.

En l’actualitat, la quantitat de persones desplaçades a tot el món aconsegueix xifres alarmants. Segons dades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), a fins de 2021 hi havia aproximadament 82.4 milions de persones forçades a abandonar les seves llars, incloent-hi refugiats, sol·licitants d’asil i desplaçats interns. Aquesta xifra representa la major crisi de desplaçament des de la Segona Guerra Mundial.

Els refugiats s’enfronten a una sèrie de desafiaments una vegada que abandonen els seus països d’origen a la recerca de seguretat. Molts d’ells travessen perillosos viatges a peu, en pot o en altres mitjans de transport precaris, exposant-se a abusos, explotació i condicions inhumanes. A més, una vegada que arriben als països receptors, sovint s’enfronten a barreres lingüístiques, dificultats per a accedir a serveis bàsics com a atenció mèdica i educació, i discriminació.

La inacció dels països de la UE davant als centenars de morts en el mar Mediterràni, no fa més que posar de manifest una i altra vegada, l’incompliment dels Acords Internacionals en matèoia de Drets Humans i Protecció Internacional. Aquesta terrible situació, malauradament, es pertuarà en el temps, como a conseqüencia dels acords presos pels Estats Membres en el Pacte Europeu de Migració i Asil.

En un context on el desplaçament forçat segueix en augment, és fonamental que la comunitat internacional s’uneixi per a brindar protecció i assistència als refugiats. El Dia Mundial del Refugiat ens recorda la importància de la solidaritat i la responsabilitat compartida en la protecció dels drets de les persones desplaçades. Els governs, les organitzacions internacionals, la societat civil i els individus tenen un paper crucial que exercir en el suport als refugiats, tant a nivell local com global.

Més enllà de l’assistència humanitària immediata, és necessari abordar les causes fonamentals dels desplaçaments forçats i treballar en la cerca de solucions duradores. Això implica advocar per la pau, l’estabilitat i el respecte als drets humans als països d’origen, així com promoure polítiques d’inclusió i integració als països receptors. A més, és essencial garantir l’accés a l’educació, l’atenció mèdica i oportunitats laborals per als refugiats, fomentant així la seva autosuficiència i contribució a les comunitats d’acolliment.

El Dia Mundial del Refugiat ens brinda l’oportunitat de reflexionar sobre la situació de milions de persones que han hagut de deixar les seves llars a la recerca de seguretat i protecció. És un recordatori que tots tenim la responsabilitat de secundar i protegir els drets dels refugiats. A través de la solidaritat global, la promoció de solucions duradores i la inclusió dels refugiats en les nostres comunitats, podem contribuir a construir un món més just i acollidor per a aquells que es veuen obligats a fugir de les seves llars.

En el marc del Dia Mundial del Refugiat, Caritas reafirma el seu compromís de secundar i solidaritzar-se amb els refugiats a tot el món. Aquesta jornada, dedicada a conscienciar sobre la difícil situació que enfronten milions de persones desplaçades, ens convida a reflexionar sobre la importància de la solidaritat i la protecció dels drets d’aquells que han estat forçats a abandonar les seves llars.

Caritas fa una crida a la solidaritat global i a la responsabilitat compartida per a abordar la crisi de desplaçament forçat que afecta milions de persones a tot el món. És imperatiu que els governs, les organitzacions internacionals, la societat civil i els individus treballin en conjunt per a protegir i garantir els drets dels refugiats, així com per a trobar solucions duradores a aquesta problemàtica.

Caritas també emfatitza la importància de la inclusió i la integració dels refugiats en les comunitats d’acolliment. La diversitat cultural i les experiències dels refugiats poden enriquir les societats i promoure una convivència pacífica i respectuosa. És fonamental brindar oportunitats d’educació, capacitació laboral i accés a ocupació per a empoderar als refugiats i fomentar la seva autosuficiència.

Caritas insta els governs i a la comunitat internacional a enfortir els mecanismes de protecció i assistència als refugiats, assegurant que es respectin els principis fonamentals d’humanitat i solidaritat. A més, es requereix una major inversió en programes de desenvolupament sostenible en les àrees d’origen dels desplaçaments forçats, abordant les causes profundes dels conflictes i les situacions de violència que obliguen les persones a fugir.

En aquest Dia Mundial del Refugiat, Caritas reafirma el seu compromís de continuar brindant suport als refugiats, promovent la seva integració i advocant per un món on totes les persones puguin viure en pau i dignitat, independentment del seu origen o estatus migratori.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard