El 12D, un dia per dir Prou a les polítiques migratòries de l’Europa Fortalesa

Entitats adherides a la Plataforma12D han organitzat accions reivindicatives a ciutats de tot l'Estat, el dia 12 de desembre, en el marc del Dia Internacional dels Drets Humans (10 de desembr) per reclamar una reforma integral de les polítiques migratòries europees i que l’estat espanyol faci ferme el seu compromís amb els drets humans.

Diverses entitats que treballen per la defensa dels drets humans, han impulsat la la Plataforma 12D per reclamar un canvi en les polítiques migratòries europees i que s’aturi la vulneració de drets fonamentals de tots aquelles persones que arriben a les fronteres europees fugint de la guerra i la pobresa, entre altres.

Més de 170 entitats i prop de 400 persones s’han adherit al manifest Per una Europa de Drets Humans, desmuntem el nou Pacte de Migració i Asil publicat per la Plataforma 12D. Entre les entitats que s’hi han subscrit hi ha Proactiva Open Arms, Òmnium Cultural, Intermon Oxfam, Stop Mare Mortum, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), la Coordinadora Obrim Fronteres, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Sos Refugiades, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Fundipau, Marea Blanca, Desmilitaritzem l’educació, CGT, i LaFede.cat, entre d’altres.

Entitats adherides a la Plataforma12D han organitzat accions reivindicatives a ciutats de tot l’Estat, el dia 12 de desembre en el marc del Dia Internacional dels Drets Humans (10 de desembr) per reclamar una reforma integral de les polítiques migratòries europees i que l’estat espanyol faci ferme el seu compromís amb els drets humans. A algunes de les accions, també s’ha fet referència a l’incendi de la nau del Gorg, a Badalona, que va provocar la mort de 3 persones, com a conseqüència de les polítiques migratòries i el racisme institucional que aboca a moltes persones a l’exclusió social i la precarietat.

Una de les concentracions més multitudinàries ha estat a Barcelona, amb la participació d’unes 150 persones. Altres municipis han replicat les accions proposades per la Plataforma12D, com Girona, Mataró, Reus, Tarragona, Cerdanyola, Badalona, o Balaguer.

A Balaguer, l’Associació Dona pas, juntament amb Associació Chabab Al Amal i Associació Africana de Balaguer i Comarca, han realitzat una performance per representar l’Europa fortalesa i han realitzat una lectura pública del manifest de la Plataforma 12D, al parc de la Transsegre. A l’acte, hi han participat unes 50 persones, i també han llegit un fragment de la carta escrita per Núria Camps, professora de Dret Internacional Públic de la UdL, visibilitzant l’incompliment dels compromisos en l’acollida de refugiats, d’acord amb el dret internacional i que la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida van fer arribar al subdelegat del Govern Espanyol a Lleida.

A banda de les accions de protesta del dia 12 de desembre, es preveuen altres mobilitzacions a Biscaia i Canàries, el proper 18 de desembre, Dia Internacional de les persones Migrants.

Les xarxes socials de la Plataforma12D han publicat imatges i videos de les diferents mobilitzacions que han tingut lloc arreu del territori.

Per una esmena de les polítiques migratòries

La Plataforma 12D exigeix als diferents Estats membres però, especialment, al govern espanyol a través d’un decàleg que es reverteixin les polítiques migratòries i es faciliti l’acollida digna i el dret d’asil de totes les persones migrants i refugiades que fugen de la violència o la precarietat, i posen en risc la seva vida per arribar a territori segur i tenir una vida digna.

Les més de 600 persones i entitats adherides, rebutgen el nou Pacte Europeu de Migració i Asil, aprovat per la Comissió Europea el setembre del 2020. Es destaca la tasca ingent que queda per fer en matèria de reubicació i reagrupació familiar.

Les demandes de la Plataforma 12D també es refereixen a revertir les retallades en el servei públic de Salvament marítim i denunciar l’obstaculització de la tasca d’ONG’s que treballen en el rescat al mar.

En el manifest es posa el focus en acabar amb la deshumanització de les persones que busquen refugi o asil i que desapareguin els camps de contenció i les deportacions, sobretot les devolucions en calent.

Una altra de les demandes es centra en desplegar un sistema d’acollida integral, coordinat i dotat de recursos, que hauria de començar amb la cooperació amb els països fronterers i d’origen, que garanteix que les persones en trànsit accedeixen a mecanismes de sol·licitud d’asil.

El comunicat emès per la plataforma, reclama de forma específica a l’Estat Espanyol,  la derogació de l’actual Llei d’Estrangeria, la reforma de la llei d’asil, el tancament dels CIEs i que s’abandoni definitivament els programes de deportacions, així com posar en marxa els mecanismes necessaris per agilitzar els tràmits de les persones en estança i residència, i dur a terme un nou i urgent procés de regularització.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard