El 68% dels ciutadans no es veu capaç de diferenciar les notícies falses de la realitat

Segons el Baròmetre de la Desinformació i els discuros d'odi davant les persones migrades, el 70% de la població declara creure notícies falses com que l'Estat dona més ajudes socials a les persones migrades o que els Menors Migrats són un col·lectiu perillós.

Les notícies falses i la desinformació estan erosionant la confiança de la ciutadania en la informació a la qual tenen accès, vingui o no de fonts reconeixibles. La majoria dels ciutadans, un 54%, està d’acord amb l’afirmació que hi ha tanta desinformació que “ja no em crec res”. Fins un 68% es veu incapaç de diferenciar allò real de la manipulació deliberada o una notícia falsa, i una proporció similar està preocupada per l’impacte que la intoxicació informativa té en la seva vida real.

Són dades del Baròmetre de la desinformació i els discursos d’odi davant les persones migrades, una enquesta recollida en un informa d’Oxfam Intermón, Maldita.es i ATREVIA. És un sondeig realitzat a Espanya a més de 2000 persones a tot el territori espanyol.

El Baròmetre de Desinformació ha analitzat concretament l’exposició de la ciutadania a les narratives d’odi implícites en part de les actuals corrents de desinformació i com aquesta distorsiona la nostra forma de percebre a les persones migrades.

El 70% de la població declara haber sentit 9 de les 19 narratives identificades per Maldita.es i difoses a través de notícies falses o desinformacions. Entre elles, que l’Estat fa un tracte de favor econòmic i social als immigrants (el 84% diu haver rebut aquest missatge), que els menors migras no acompanyats són un col·lectiu perillós o que “gran part” dels actes violents a Espanya es deuen a que és un pais permissiu davant la immigració (73,9%).

La població espanyola tendeix més a confiar en la informació que els trasllada el seu entorn directe que en la que reben dels mitjans de comunicació tradicionals. El 76% creu que els partits polítics són els principals emissors de notícies falses als mitjans de comunicació i xarxes socials. A aquesta manca de credibilitat de les fonts habituals se suma un altre factor de risc per a la difusió de la desinformació: un 8,9% de les persones enquestades reconeix que reenvia informacions que els arriben sense verificar si són certes. Segons els investigadors, les dades reals podrien ser més altes i aquesta ser només la part de la població que admet que ho fa amb regularitat, segons el que suggereixen els paràmetres d’aquest estudi.

Pel que fa a les possibles solucions per al fenòmen de la desinformació, el 70% veuria amb bons ulls una major regulació pública dels continguts en xarxes socials i el 59% està d’acord en què s’assenyalin les notícies falses un cop hagin estat verificades per agents independents. La credibilitat del periodisme de verificació gaudeix en canvi de bona salut: el 84% ho veu com una eina de defensa de la societat davant les mentides.

Publicat a la pàgina d’Oxfam Intermón

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard