Les notícies falses i la desinformació estan erosionant la confiança de la ciutadania en la informació a la qual tenen accès, vingui o no de fonts reconeixibles. La majoria dels ciutadans, un 54%, està d’acord amb l’afirmació que hi ha tanta desinformació que “ja no em crec res”. Fins un 68% es veu incapaç de diferenciar allò real de la manipulació deliberada o una notícia falsa, i una proporció similar està preocupada per l’impacte que la intoxicació informativa té en la seva vida real.
Són dades del Baròmetre de la desinformació i els discursos d’odi davant les persones migrades, una enquesta recollida en un informa d’Oxfam Intermón, Maldita.es i ATREVIA. És un sondeig realitzat a Espanya a més de 2000 persones a tot el territori espanyol.
El Baròmetre de Desinformació ha analitzat concretament l’exposició de la ciutadania a les narratives d’odi implícites en part de les actuals corrents de desinformació i com aquesta distorsiona la nostra forma de percebre a les persones migrades.
El 70% de la població declara haber sentit 9 de les 19 narratives identificades per Maldita.es i difoses a través de notícies falses o desinformacions. Entre elles, que l’Estat fa un tracte de favor econòmic i social als immigrants (el 84% diu haver rebut aquest missatge), que els menors migras no acompanyats són un col·lectiu perillós o que “gran part” dels actes violents a Espanya es deuen a que és un pais permissiu davant la immigració (73,9%).
La població espanyola tendeix més a confiar en la informació que els trasllada el seu entorn directe que en la que reben dels mitjans de comunicació tradicionals. El 76% creu que els partits polítics són els principals emissors de notícies falses als mitjans de comunicació i xarxes socials. A aquesta manca de credibilitat de les fonts habituals se suma un altre factor de risc per a la difusió de la desinformació: un 8,9% de les persones enquestades reconeix que reenvia informacions que els arriben sense verificar si són certes. Segons els investigadors, les dades reals podrien ser més altes i aquesta ser només la part de la població que admet que ho fa amb regularitat, segons el que suggereixen els paràmetres d’aquest estudi.
Pel que fa a les possibles solucions per al fenòmen de la desinformació, el 70% veuria amb bons ulls una major regulació pública dels continguts en xarxes socials i el 59% està d’acord en què s’assenyalin les notícies falses un cop hagin estat verificades per agents independents. La credibilitat del periodisme de verificació gaudeix en canvi de bona salut: el 84% ho veu com una eina de defensa de la societat davant les mentides.
Publicat a la pàgina d’Oxfam Intermón