El cicle de conferències sobre racisme i educació a la UdL arranca amb gran èxit de participació

Més de 200 persones s'han inscrit al curs "i tu, per què ets racista?" que va iniciar ahir amb la conferència de Cheima El Jebary.

El racisme a l’escola i l’assetjament escolar contra alumnes pel seu color de pell, procedència o religió augmenta cada any, situant-se en el 10% del total de casos d’assetjament escolar, segons dades del 2018. Tanmateix, no existeix encara cap protocol específic per a afrontar el racisme a les escoles.

Per tal d’oferir eines a la comunitat educativa que permetin desenvolupar la docència des de l’antiracisme i l’alumnat pugui sentir-se representat, en la seva diversitat, en el currículum escolar, des de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE), el grup ICE en Gestions Creatives, la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL, la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, el sindicat CGT-Lleida, i el col·lectiu Mares Contra el Racisme s’ha organitzat un cicle de conferències dirigides principalment a personal docent però també a altres persones que estiguin interessades en la formació antiracista.

El curs, que constarà de 6 sessions, des de l’octubre fins al març, i que serà impartit per persones expertes de diferents col·lectius minoritzats i des de diferents àmbits professionals, va començar el passat 21 d’octubre amb la conferència de  Cheima El Jebary Aminasnou, treballadora social, membre i coordinadora de l’associació Joventut Multicultural Musulmana. analitzaran la institució i la praxis educativa, amb l’objectiu de generar debat i impulsar canvis.

El Jebary va parlar sobre el PRODERAI, un programa de la Generalitat de Catalunya aplicat a les escoles amb l’objectiu de detectar l’extremisme islàmic, des de 2015. En la conferència es va reflexionar sobre aquest dispositiu de control racista i estigmatitzador a les escoles. L’existència d’aquest protocol, a part d’estigmatitzar els alumnes musulmans i generalment, d’origen marroquí, segons El Jebary, és fruit de la problematització de la presència d’aquest tipus d’alumnat, ja que no existeixen protocols per detectar altres tipus de radicalismes per exemple, d’extrema dreta. “El PRODERAI existeix perquè hi ha una estructura que permet que existeixi. Representa una instrumentalització de l’escola per resoldre un problema social i polític”.

Activar el protocol i investigar un determinat alumne segons el “grau de radicalitat” implica endinsar el cos de mossos d’esquadra especialitzat en terrorisme a l’escola: “hem permés que es crein intervencions sobre una comunitat concreta”, considera Cheima El Jebary.

Els curs s’imparteix per via telemàtica i els assistents poden fer arribar preguntes o fins i tot debatre a través del xat de l’aplicatiu. Durant la conferència de Cheima El Jebary, moltes persones van compartir dubtes, ja que tot i pertanyer a la comunitat educativa, no hi havia un coneixement massa ampli del programa i de si s’estava aplicant als centres. La representació social creada sobre els alumnes marroquís, el paternalisme amb que s’acullen les alumnes musulmanes, la idea simplificada que es té sobre l’Islam i sobre la identitat cultural de l’alumnat marroquí sumat al registre i control de tots els moviments dels alumnes “llegits com a musulmans” en el marc del PRODERAI, i com això impacta i determina les trajectòries acadèmiques d’aquests alumnes són altres temes que Cheima El Jebary va exposar en la primera conferència del cicle “I tu, per què ets racista?”, titulada: “El PRODERAI com a tamís: un dispositiu de control educatiu”.

Una de les reflexions finals fou que és necessària la detecció de tot tipus d’extremisme dins les aules” però l’existència del PRODERAI, juntament a la inexistència de protocols per actuar davant les actituds racistes, xenòfobes o d’extrema dreta dona a entendre que la vigilància respecte al possible radicalisme se centra únicament en la comunitat musulmana.

La propera conferència del cicle tindrà lloc el proper 4 de novembre se centrarà en L’antigitanisme a l’escola i l’abordarà, la professora de la Universitat d’Alcalà d’Henares i membre de Camelamos Roma Standing Conference Spain, Araceli Cañadas.

Més informació sobre el Cicle “I tu, perquè ets racista?”

Més informació sobre el PRODERAI

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard