El ‘Cinemón 2022’ denuncia la vulneració dels drets humans a Colòmbia

Lleida serà la primera ciutat europea on es presentarà l’informe de la Comissió de la Veritat, la Convivència i la No Repetició

Les projeccions de la 16a edició del Cicle de Cinema Solidari a la Fresca, que amplia el nombre d’activitats, es traslladen a la plaça Sant Francesc per les obres del Pati de les Comèdies i comptaran amb la presència dels seus directors

La Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes en col·laboració amb l’ICIP – Institut Català Internacional per la Pau, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i la diàspora Colombiana de Lleida, han presentat la 16a edició de Cinemón, el Cicle de Cinema Solidari a la Fresca, que enguany estarà dedicat a difondre la vulnerabilitat de drets a Colòmbia, així com al treball emmarcat en el reconeixement de les víctimes del conflicte armat.

Sota el títol de ‘Colòmbia per la pau i els drets de la diàspora’, en aquesta edició també es vol visualitzar la població colombiana en la societat d’acollida, amb les seves aportacions des de la participació, l’art i la cultura a través d’exposicions en diferents indrets de la ciutat. En aquest àmbit, durant el mes de juliol, s’han programat sis exposicions en diferents espais de la ciutat, per donar a conèixer aquestes realitats.

L’edició d’enguany va més enllà dels dos vespres de llargmetratges habituals i presenta destacades novetats de contingut, a més del canvi d’ubicació, ja que l’escenari de les projeccions es traslladarà al 8 i 9 de juliol, a la plaça Sant Francesc, a causa de les obres que es realitzen al Pati de les Comèdies.

De fet, el cicle arrencarà l’1 de juliol, a les 7 de la tarda, a la Sala Jaume Magre, amb l’acte ‘Dones indígenes Inkal Awà davant el conflicte armat colombià’ i la presentació de la publicació ‘Mujeres Inkal Awà caminando la palabra’, que comptarà amb la participació de Claudia Jimena Pai, dirigent indígena, que intervindrà on-line des de Colòmbia.

Una de les novetats principals del Cinemón 2022 és el fet que Lleida serà la primera ciutat europea on es presentarà l’informe fet per la Comissió de la Veritat, la Convivència i la No repetició, a càrrec de l’ICIP, Nido Catalunya i la Taula Catalana per Colòmbia, que posteriorment es durà al Parlament de Catalunya el 12 de juliol. Lleida també va ser el primer indret d’Europa on es va aprovar una moció pel reconeixement, la reparació i la no repetició de les víctimes del conflicte colombià, presentada per la Coordinadora d’ONGD i aMS al ple de la Paeria.

Una altra novetat d’enguany és que els dos llargmetratges que es passaran el 8 i 9 de juliol seran presentats pels seus directors, Nicolás Buenaventura (‘Kairos’), i Ivan Guarnizo (Del otro lado’). Aquest darrer realitzador estarà acompanyat per dos dels protagonistes de la pel·lícula documental, que narra la història d’un segrest de les FARC i els intents de reconciliació, producció que va estar nominada a 7 Premis Goya l’any passat.

Entre els actes a destacar, també cal fer referència a l’espectacle ‘La Dicha de la palabra Dicha’, en què la cantautora colombiana Marta Gómez posarà música a les narracions de Nicolás Buenaventura.

El cicle de cinema es focalitza en els Drets Humans, les relacions nord-sud o la lluita contra el racisme i la xenofòbia, sempre mantenint el caire solidari i amb la col·laboració d’un conjunt d’entitats diferents, especialistes en la temàtica. Enguany s’ha centrat en la temàtica colombiana per la vinculació i agermanament existent amb la ciutat de Lérida. Un compromís que ha anat a més amb el compromís de la Paeria en la lluita pels drets humans en aquell país.

El Cinemón pretén ser una activitat innovadora, eficaç i eficient. Aporta informacions concretes sobre la temàtica d’una manera didàctica, engrescadora i pròxima, és capaç de motivar la gent d’una manera directa, a través de les imatges i les emocions que passen a la pantalla portant a un desig de coneixement i estimulació crítica.

Des de les entitats que col·laborem en aquest projecte hem de treballar per la conscienciació i l’acollida per tal que aquesta realitat sigui assumida d’una manera critica i enriquidora, en el sentit que d’aquesta conscienciació se’n derivin propostes d’acció i d’intervenció alternatives, potenciadores del diàleg com a principal via de convivència i de resolució dels conflictes i de respostes solidàries respecte la població i els pobles on hi ha una vulneració de drets cap a les persones.

Podeu veure tota la programació en detall al web: https://cooperacio.paeria.cat/cinemon

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard