El Govern espanyol assoleix el màxim històric en despesa militar

El Centre Delàs publica un comunicat sobre l'augment de la despesa militar espanyola davant el compromís de Pedro Sánchez amb l'OTAN d'arribar al 2% del PIB per al Ministeri de Defensa

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha manifestat als mitjans de comunicació la intenció d’augmentar la despesa militar de l’Estat espanyol fins a assolir el 2% del PIB. Una afirmació que desdiu el que va anunciar la ministra de Defensa, Margarita Robles, que en el passat havia afirmat que aquest increment era inassumible pel seu elevat cost. El pressupost del Ministeri de Defensa per a aquest any 2022 és de 10.155 milions d’euros que representa el 0,80% del PIB previst per a Espanya aquest any, si afegim el pressupost dels organismes autònoms militars i de la part del CNI que depèn de Defensa, aleshores arriba als 11.709 M€, que representa un 0,92% del PIB. Si com afirma Pedro Sánchez, Espanya ha d’assolir el 2% del PIB el 2024, tal com es van comprometre tots els caps d’estat a la cimera de l’OTAN a Yale el 2014, davant de la demanda de Barack Obama d’assolir aquest percentatge el 2024 Espanya hauria d’augmentar el pressupost de defensa, ni més ni menys, fins als 25.570 M€ el 2024. És a dir, incrementar la despesa militar espanyola entre 15.400 o 13.800 milions segons considerin quina és la xifra base de despesa en Defensa.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha estat analitzant la despesa militar anual espanyola, seguint els criteris que marca l’OTAN per als estats membres d’aquesta organització, que afirma que s’han d’incloure totes aquelles despeses que tinguin a veure amb la defensa militar. Sent de justícia que s’hi afegeixin: els crèdits en R+D per desenvolupar armaments per a les forces armades que sorgeixen des del Ministeri d’Indústria; les aportacions a organismes militars i de desarmament internacionals que sorgeixen des del Ministeri d’Exteriors; les classes passives militars; les pensions de guerra; la mútua militar; la diferència entre el pressupost inicial aprovat i el liquidat a final d’any, ja que sempre hi ha crèdits extraordinaris per finançar les missions militars a l’exterior. Així, el pressupost militar espanyol per al 2022, seguint el criteri de l’OTAN, arriba als 21.565 milions d’euros. El Centre Delàs a més afegeix els interessos del deute públic en la seva part proporcional a Defensa (si l’Estat s’endeuta per dur a terme inversions militars és just que aquesta proporció es consideri despesa militar). Aquest any 2022, la despesa real del Ministeri de Defensa és de 22.949 milions i de fet ja arriba a l’1,8% del PIB.

L’augment de la despesa militar que s’anuncia, que en bona part ja s’està fent, és un despropòsit enmig de la crisi que pateix la població espanyola a causa de la pandèmia del Covid19, crisi que s’està aprofundint per l’actual guerra desenvolupa en sòl europeu a causa de la menyspreable agressió de Rússia a Ucraïna.

El Govern espanyol s’equivoca optant per la via militar per fer front als molts reptes que s’entreveuen per a la seguretat europea, ja que l’increment per a adquirir nous armaments contribuirà a generar una carrera d’armaments que desembocarà en noves amenaces per a la pau, que abans o després generarà nous conflictes i guerres, com la d’Ucraïna.

Demanem al govern que, en lloc d’augmentar la despesa militar, advoqui per polítiques de desarmament, neutralitat, seguretat compartida entre els estats d’Europa i del Sud del Mediterrani; que aquests recursos, en lloc de destinar-los a l’àmbit militar, els destini a afavorir el desenvolupament social i econòmic, la transició ecològica, la cooperació i la cultura de pau.

Publicat a la web del Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard