Els benificis empresarials, responsables del 83,4% de la inflació el primer trimestre de 2022

Un anàlisi demostra que els beneficis empresarias son gairebé els únics responsables de l'augment dels preus des de finals de l'any passat. Article de Yago Álvarez Barba a El Salto.

En analitzar quins factors han originat la pujada de preus que estem sofrint, s’observa el que molts ja sospitaven: els beneficis empresarials són la principal font d’inflació. Aquesta és la principal conclusió al nou estudi sobre la inflació que ha publicat el Gabinet Econòmic de CCOO. Les xifres avançades de juny mostraven que la IP superava el 10%, però també donava dades de la inflació subjacent al 5,5%, revelant un fort efecte de segona ronda que, segons mostra aquesta anàlisi, té origen en els beneficis empresarials i no en els salaris, que només han crescut un 1,33%. Una mesura que pot semblar enganyosa per molta gent que no ha vist incrementats els seus salaris el més mínim, ja que la mitja és del 2,42% per 5,8 milions de treballadors i treballadores que ja tenen firmat un conveni, i del 0% pels 4,8 milions que encara no l’han subscrit.

Quan es realitza la descomposició del PIB del quart trimestre de l’any passat, l’anàlisi del sindicat observa que els beneficis empresarials van ser els responsables de més del 100 € de la inflació, en concret del 106,3%, pel fet que hi ha un factor que va fer baixar la inflació: la baixada d’impostos a l’electricitat com l’IVA del 21 al 10% i els impostos a la generació d’energia. Però els beneficis empresarials es van menjar la baixada d’impostos i van ser els causants de quasi la totalitat de la pujada de la inflació en aquell trimestre.

En el primer trimestre de 2022, els beneficis empresarials van ser responsables del 83,4% de la inflació. Segons expliquen des del Gabinet Econòmic, el fenomen es dona en tots els països occidentals, però a Espanya adquireix especial intensitat”. “Els marges de benefici empresarial per unitat produïda a Espanya han estat històricament per damunt dels europeus; resultat de molts factors, entre els quals destaca el desequilibri en el poder de negociació individual i col·lectiu a favor de les empreses que han provocat les successives reformes laborals”, lamenten en el document. Els marges empresarials van flexionar a la baixa durant la pandèmia, però el 2021 van iniciar un camí a l’alça, havent recuperat en l’actualitat el nivell prepandèmia i per sobre els marges europeus.

Poques sorpreses en qui s’està enduent el pastís: els marges de beneficis de les empreses energètiques han tingut un augment del 60,4%, davant el 46,5% a l’eurozona. També destaca el sector financer, el marge de beneficis per servei financer prestat del qual ha pujat un 25,7% en l’últim any, mentre que en l’eurozona s’ha retallat un 0,6%.

Segons els càlculs del sindicat, el sector manufacturer ha elevat també els seus marges, recuperant-se de la rebaixa de beneficis durant la pandèmia i el confinament. L’agricultura “manté una important diferència amb Europa, basada sobretot en les males condicions de treball i la precarietat laboral existent al sector”, explica l’informe. El comerç, transports i hostaleria han recuperat ja els seus marges de benefici després de les retallades sofertes en la pandèmia.

Limitar preus

Davant aquestes xifres i veient com els beneficis empresarials s’han menjat per complet la baixada de la inflació que va causar la reducció d’impostos com l’IVA l’últim trimestre de l’any passat, des del sindicat només veuen factible i efectiu l’establiment de preus màxims sobre béns i serveis bàsics, fent ús de la potestat i competència de l’article 149.13 de la Constitució. Aquesta limitació de preus podria ser revisable quadrimestralment, per corregir l’aprofitament que algunes empreses estan fent de l’actual context d’incertesa. “Aquests preus màxims han de garantir la sostenibilitat econòmica en el termini mitjà de les empreses que els apliquin i un marge de benefici raonable”, afirmen des de CCOO.

Publicat originalment en castellà a El Salto

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard