Els programes de Salut Pública s’haurien triplicat només amb els 2000 milions afegits el 2020 a la Despesa Militar

Il·lustració: Ermengol
La despesa militar espanyola suposaria al menys 33.921 milions d'euros, uns 2000 milions més que la despesa militar pressupostada per l'any passat, davant un total de 763 milions d'euros per a programes de Salut Pública. Un informe de Coordinadora 12D En Pie de Paz

Les Forces Armades arrasen en les prioritats en l’atenció de les veritables necessitats de la població civil: tots els governs del Regne d’Espanya han incrementat la seva despesa en els temps de bonança i sempre han estat les que menys retallades han rebut en els temps de crisi, deteriorant encara més el pressupost de la resta de partides de l’Estat.

Tanmateix, el Ministeri de Defensa pretén un cop més, mitjançant l’actuació del 2,3% dels seus efectius, enquadrats en la denominada “Unidad Militar de Emergencias” (U.M.E), netejar la seva imatge i intentar donar-li una maliciosa lògica a la desorbitada despesa militar. Mentre, la carència de personal sanitari, de Mitjans i de programes de Salut es demostra com una realitat sagnant davant una crisi pandèmica. Espanya porta dècades ignorant les polítiques de Salut Pública que preparen a un país per a emergències com el coronavirus.

Encara mantenint exclusivament la despesa consolidada de l’any passat, la despesa militar espanyola suposaria al menys 33.921 milions d’euros, és a dir, 2.090,18 milions més de despesa militar que l’inicialment pressupostat per l’any passat. Aquesta despesa implicaria aquest any una previsió de 92,93 milions d’euros al dia, més de 3,87 milions d’euros per hora i 727,91 euros per persona a l’any. Si sumem la despesa de les institucions de control social (presons, policies… tant a nivel estatal com autonòmic), la suma i l’increment global són encara més esgarrifadors: 42045,48 milions d’euros, més de 115,19 milions d’euros al dia, quasi 4,78 milions d’euros per hora i 902,26 euros per persona a l’any.

El 2017 (els últims Comptes consolidats) tot el denominat Sistema Nacional de Salut (Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), Ministeri de Sanitat, competències sanitàries de les comunitats autònomes i competències sanitàries de les corporacions local) va pressupostar un total de 763 milions a programes de Salut Públicacom els dedicats a la detecció i seguiment de casos com el de COVID-19. La OMS demana “redoblar” aquestes mesures. Ja es podria haver fet, arribant inclòs a triplicar la seva dotació, només afegint una part d’aquests 2000 milions d’increment a la despesa militar espanyola.

Alguns ministeris de l’Estat espanyol s’estan veient constantment afectats, de fet, per aquesta crisi sanitària, amb desviacions pressupostaries, mentre que la totalitat de la despesa militar continua inalterable a la restricció a les seves finalitats bèl·liques. Per tot això, en la majoria dels territoris, la campanya d’Hisenda per la presentació de la declaració de l’IRPF i com a part de l’actualització de la nostra pàgina de cara a la campanya de l’Objecció Fiscal a la Despesa Militar, publiquem l’anàlisi del que és previsible que es gasti l’entramat militar el 2020.

Per a tal motiu utilitzem, però no únicament, les dades del projecte de pressupostos generals del 2019 que es van prorrogar. Es una part del càlcul que s’ha d’utilitzar, perquè el pressupost que es va prorrogar no era en realitat el del projecte, sinó l’aprovat i després consolidat, que va ascendir en les despeses del Ministeri de Defensa i en el d’organismes autònoms militars. Lògicament, amb aquestes correccions, es modifica tota la taula, perquè la sobre despesa es calcula amb un percentatge sobre la despesa sumada abans, i els interessos del deute, amb un altre percentatge sobre el volum de despesa calculat després d’aquests correccions. Per això, l’estimació que publiquem es a l’alça, saben que no tenim pressupost de 2020, sinó uns prorrogats amb afegits que ha publicat el govern.

La COVID-19 també ens demostra que s’ha de desencadenar mobilització social per construir comunitàriament seguretat humana. Desviem la despesa militar a favor de l’atenció mèdica i necessitats socials: ens hi va la vida. No acceptis l’esborrany de la declaració de la renta! Fes objecció a la despesa militar.

Publicat a enpiedepaz.org

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard