Cada any, la federació d’entitats de Ponent i Pirineus proposem activitats pel DENIP, el dia escolar de la no-violència i la pau, i oferim recursos educatius en el Sac Solidari, un recull virtual de materials pedagògics de diferents entitats, que es pot consultar a la web.
En la darrera edició del DENIP, la Coordi, amb la col·laboració de l’Animac, vam proposar a l’alumnat de secundària de Ponent que participessin en un concurs de guions de curtmetratges per la pau. Les alumnes guanyadores del concurs, de l’institut Joan Solà de Torrefarrera, van poder crear una animació a partir del seu guió, amb l’acompanyament del cineasta Emilio Martí, que es va projectar al festival de cinema d’animació de Lleida, que va tenir lloc l’últim cap de setmana de febrer.
El cineasta Emilio Martí, que va impartir els tallers d’animació, ens ofereix la possibilitat de fer un cinefòrum amb la seva darrera pel·lícula d’animació “Makun, dibujos en un CIE” nominada als Goya 2019, i així portar el debat sobre les migracions i els drets humans a les aules.

El cinefòrum es realitzarà de manera virtual, amb la participació d’Emilio Martí i activistes de “Tanquem els CiE” pensat per a centres educatius però obert a tothom, el 16 d’abril d’11 a 13h a través del canal de youtube de la Coordinadora.
En la línia d’oferir continguts transformadors, l’Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida va elaborat una proposta en motiu de la celebració del Dia Mundial per la Sensibilització contra les mines antipersona (4 d’abril), i del 6 al 9 d’abril va convidar als centres educatius a participar en l’activitat “Per cada mina una flor”.
L’activitat quedarà ofertada al Sac solidari de la Coordinadora i subjecta a disponibilitat del seu creador Mohammed Moulud Yeslem, es podrà demanar també per a realitzar-la en altres dies, per poder portar tantes flors com sigui possible per omplir el mur de desitjos de pau.
L’artista i activista sahrauí Mohammed Mouloud Yeslem, invita a l’alumnat dels centres educatius a elaborar flors artesanals de tela, feltre, goma eva o altres materials, que posteriorment es portaran al Sàhara i es plantaran davant del “mur de la vergonya”, per confrontar-lo amb un jardí amb els flors per la pau arribades d’arreu i que clami per l’esperança d’un món sense mines, i sense murs.

Mentre elaboren les flors, l’alumnat aprendrà sobre el mur de 2000km construït al Sàhara pel Marroc, i rodejat de més de 10 milions de mines, que mutilen o causen la mort a centenars de persones cada any. L’activitat d’en Mouloud va acompanyada d’una guia didàctica perquè el professorat pugui abordar la temàtica a l’aula i portar a la reflexió i al debat, que es podrà trobar també al Sac Solidari.
Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida sabem que l’educació és una eina fonamental per treballar en crear una societat més justa, solidària i en pau, per això teixim xarxa per a apropar-nos i col·laborar amb els centres educatius del territori i fem de l’Educació per a la Transformació Social una eina per construir futur.