Ens unim en la lluita per la vida

El 23 d'agost, els pobles indígenes de Brasil i les forces progressistes es mobilitzaran per intentar aturar el projecte genocida de Bolsonaro i la desforestació de l'Amazones.

“El 23 d’agost, nosaltres, els pobles indígenes de totes les regions de Brasil i les forces progressistes de tot el món, ens unirem a la Luta pela vida, la lluita per la vida – i convidem a tothom qui comparteixi les greus preocupacions pel futur del nostre planeta i humanitat a unir-se a nosaltres.

La nostra lluita és, sobretot, per les vides indígenes, principals víctimes del programa de persecució, despossessió i extermini del president Bolsonaro. “Les persones indígenes no poden romandre a les seves terres” ha dit Bolsonaero. “Qualsevol reserva [indígena] que pugui reduir en tamany, ho faré”.

Amb el suport de Bolsonaro, les invasions de terres indígenes van augmentar un 135% només el 2019, mentre que la violència registrada contra les comunitats indígenes va augmentar més del doble en aquest mateix periode. Ara, Bolsonaro i els seus aliats al Congrés estan avançant amb projectes de llei com el PL 490, el PL 2633 i el PDL 177 que eliminaran els drets territorials soberans dels indígenes, autoritzaran l’acaparament de terres i negaran el reconeixement dels pobles indígenes, respectivament.

En definitiva, Bolsonaro i els seus aliats estan preparant un nou genocidi de la vida indígena, que requereix de la nostra lluita internacional per unir esforços en defensa dels drets dels pobles indígenes. El recentment publicat Dossier Internacional de Denúncies de la APIB explica amb detall la història d’aquests fets inèdits pels Pobles Indígenes de Brasil.

La nostra es també una lluita per la vida de l’Amazònia. La despossessió dels pobles indígenes de Brasil va de la mà de la desforestació de les seves terres per facilitar els guanys dels colons que els desplacen. “On hi ha terra indígena, hi ha riquesa a sota d’ella” ha dit Bolsonaro.

Sota la seva presidència, la desforestació de l’Amazònia ha arribat a màxims històrics: 11.000 kilòmetres talats només el 2020. Ens apropem ràpidament al punt de fallida de l’Amazònia, quan la selva no produeixi suficient pluja per mantindre’s. En aquest moment, la selva es convertirà en una savana: els arbres moriran, els camps es cremaran i milers de tones de diòxid de carboni seran enviades a l’atmòsfera.

La nostra lluita és, llavors, per tota la vida del planeta. La mort de l’Amazones i d’altres biomes únics de Brasil com el Cerrado i el Pantanal, no només afectaran a les seves comunitats de primera línia; en l’accelerat col·lapse del nostre clima, l’extinció de la selva tropical posarà en perill els ecosistemes de tot el món. D’aquesta forma, el destí dels pobles indígenes de Brasil està entrellaçat amb el destí del nostre món.

Per això ens mobilitzem a Brasília: per aturar a Bolsonaro, defensar l’Amazònia i els demés biomes brasilenys, i per estar al costat dels seus pobles. La nostra lluita té com a objectiu a tots els governs que són còmplices de la campanya de genocidi de Bolsonaro, a totes les corporacions que busquen beneficiar-se’n. I al fer-ho, fa una crida a els i les ciutadanes de tot el món: la lluita contra Bolsonaro s’extén molt més enllà de les fronteres de Brasil.

Mentre ens preparem per arribar a Brasília, els demanem que s’uneixin a nosaltres: als carrers, als seus llocs de treball, als seus estats. La nostra lluita és la vostra lluita. La nostra lluita és per la vida.”

Internacional Progresista 

Pots donar suport a l’Articulació dels pobles Indígenes de Brasil aquí.

Publicat en castellà a la revista Contexto y Acción CTXT

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard