Entra en vigor el Tractat per la Prohibició de les Armes Nuclears

Espanya i els països de la UE no han volgut votar el text del Tractat, ni signar ni ratificar-lo, s'han situat donant suport als països que disposen d'armes nuclears i a favor de la seva existència.

Espanya i els països de la UE no han volgut votar el text del Tractat, ni signar ni ratificar-lo, s’han situat donant suport als països que disposen d’armes nuclears i a favor de la seva existència.

Avui tenim una bona notícia per l’esperança: el 22 de gener de 2021 ha entrat en vigor el Tractat per la prohibició de les Armes Nuclears. Aquest Tractat va ser aprovat en l’Assamblea General de les Nacions Unides per 122 vots a favor i va ser signat per 84 països. Els països que disposen d’armes atòmiques com Estats Units, Regne Unit, França, Xina o Russia (que són els membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU i amb dret a vet) i els països de l’OTAN, inclosa Espanya, no van assistir a la votació d’aquesta assamblea, no han signat el Tractat i s’hi oposen. Malgrat això, més de 50 Estats ja l’han ratificat i el dia 22 de gener de 2021 va entrar en vigor i a formar part de la legislació internacional.

Aquest Tractat és una victòria de la societat civil organitzada: ha estat fruit de la Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN, per les seves sigles en anglès), de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF), entre moltes altres organitzacions, i la tasca de la qual va ser reconeguda amb el Premi Nobel de la Pau el 2017. El text del Tractat menciona les conseqüències catastròfiques, en termes humanitaris, que comportaria l’ús d’armes nuclears, menciona la impissibilitat d’atendre a les víctimes de la catàstrofe i recorda que el seu ús vulneraria el Dret Internacional Humanitari. Per tant, a partir d’avui les armes nuclears són il·legals, serà il·legal posseir-les, desenvolupar-les, desplegar-les, provar-les, utilitzar-les o amenaçar amb el seu ús. Aquest tractat proporciona un instrument molt valuós a la societat civil per estigmatitzar aquestes armes i pressionar als governs que no l’hagin ratificat perquè ho facin.

Amb la ratificació d’aquest Tractat, cada Estat es compromet a no desenvolupar, assajar, fabricar, adquirir, emmagatzemar, estacionar, utilitzar o amenaçar amb armes nuclears. Cada Estat es compromet a eliminar els seus programes nuclears, a desactivar les seves armes nuclears i a destruïr-les de forma irreversible. El tractat també obliga als Estats a proporcionar assistència tant a víctimes com als Estats signants del Tractat que es vegin afectats pel seu us i a la restauració del medi ambient.

Espanya i els països de la Unió Europea no han volgut votar el text del Tractat, ni signar ni ratificar-lo, s’han situat donant suport als països que disposes d’armes nuclears i a favor de la seva existència.

És el moment que el Govern espanyol decideixi en quin costat de la història es vol situar; en aquests moments està al costat incorrecte, està amb els que donen suport a l’existència d’armes nuclears, amb els que s’oposen a aquest Tractat. És hora que el nostre Govern doni suport a la prohibició global i jurídicament vinculant de les armes nuclears. Corren temps perillosos i l’existència d’armes nuclears i la seva evolució els fan encara més perillosos. És imperatiu que alliberem el món d’aquesta atrocitat d’armes abans que elles ens facin desaparéixer als humans i a altres milions d’éssers vius del planeta.

És el moment que la societat civil faci pressió al nostre Govern i als governants de l’UE per a que signin i ratifiquin aquest Tractat per la prohibició de les Armes Nuclears. També podem demanar i pressionar als alcaldes de les nostres ciutats, per a que es sumin a la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau (Mayors for peace) que donen suport a municipis lliures d’armes nuclears.

Apostem per la vida!

Article de Tica Font publicat a Eldiario.es

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard