Es compleixen 45 anys de la declaració de la República Àrab Sahrauí Democràtica

El 27 de febrer de 2021, el poble sahrauí celebra el 45 aniversari del naixement del seu Estat, la República Àrab Sahrauí Democràtica. 45 anys de la vergonyosa retirada espanyola de la seva colònia, 45 anys d'exili, 45 anys de lluita i resistència contra l'ocupació, expoli i repressió al poble sahrauí per part del Marroc.

El 27 de febrer de 2021, el poble sahrauí celebra el 45 aniversari del naixement del seu Estat, la República Àrab Sahrauí Democràtica. 45 anys de la vergonyosa retirada espanyola de la seva colònia, 45 anys d’exili, 45 anys de lluita i resistència contra l’ocupació, expoli i repressió al poble sahrauí per part del Marroc.

El dia següent de la retirada d’Espanya del Sàhara, el 27 de febrer de 1976 el Frente Polisario va anunciar la formació de la República Àrab Sahrauí Democràtica amb seu a l’exili argelí, on la població sahrauí encara viu com a refugiada, esperant que els tractats i el dret internacional els retornin el seu territori i la seva llibertat.

Malgrat l’ocupació il·legal de part del Sàhara Occidental per Marroc, la RASD s’ha consolidat en l’escenari internacional, és membre de l’actual Unió Africana des de 1984, participa activament en fòrums internacionals i és reconeguda per més de 80 països.

La situació dels territoris ocupats per part de Marroc (el Frente Polisario controla el 35 % del territori a l’est del mur que Marroc va construir per defensar-se de les guerrilles del Moviment d’Alliberament Nacional Sahrauí, i que és conegut com el “mur de la vergonya”) de de 1975 representa una vulneració del dret internacional humanitari. L’ocupació militar d’un territori en contra la voluntat de la seva població és una violació dels Drets Humans i una infracció oberta als Convenis de Ginebra.

Les desaparicions de persones, detencions sense ordres judicials, dura repressió i expoli de recursos del territori (explotació de la mineria de fosfat, concessió de llicències de pesca, exploració d’hidrocarburs…) és també una greu infracció al règim internacional dels DDHH.

Des del trencament de l’acord d’alto al foc per part de l’exèrcit marroquí el passat 13 de novembre de 2020, a la zona del Guerguerat, agredint civils que es manifestaven contra l’ocupació, han incrementat de forma brutal la repressió i la violència contra la població sahrauí que viu als territoris ocupats del Sàhara Occidental, sobretot contra activistes sahrauís com la família de Sultana Khaya, fustigada permanentment i sota arrest domiciliari des de fa gairebé 3 mesos.

Davant aquests fets cada cop més greus, entitats solidàries amb el Poble Sahrauí han convocat actes arreu de l’estat i el Moviment Català en Suport al Poble Sahrauí ha impulsat un manifest de denúncia a la repressió i violació dels drets humans al Sàhara Occidental per part del Marroc, que el 18 de febrer va llegir a les portes de Parlament de Catalunya, exigint a l’estat espanyol assumir la seva responsabilitat jurídica i posar fi a la complicitat amb el regne del Marroc.

Aquesta va ser la primera acció de la Mesa del moviment català en suport al poble sahrauí des de la seva constitució a principis de febrer, i va donar tret de sortida a diferents actes que s’han dut a terme el 27 de febrer, amb l’aniversari de la proclamació de la RASD.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida s’ha adherit al manifest i se suma a la denúncia de la brutal repressió i injustícia que viu el poble sahrauí des de fa 45 anys.

Ajuntaments de tot el territori s’han sumat a la penjada de banderes en solidaritat amb el Poble Sahrauí i entitats de Suport al poble sahrauí han organitzat concentracions i actes per exigir la fi de la e la repressió al Sàhara Occidental i el compliment de la legalitat internacional i el respecte als drets humans.

Podeu descarregar i signar el manifest aquí

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard