És llei i és oficial: l’avortament serà legal a Argentina

Victòria històrica de les dones a l'Argentina. El 30 de desembre de 2020 el Senat ha ratificat que l'avortament serà legal al país.

Crits d’alegria entre les dones congregades a l’Avinguda Callao, al voltant del Senat a Buenos Aires. Amb 38 vots a favor, 29 en contra i una abstenció, després de 12 hores de debat, el Senat ha aprovat durant la nit del 29 al 30 de desembre de 2020 la interrupció legal de l’embaràs. Amb la consecució de la mitja sanció del Senat necessària per completar el camí iniciat el passat 11 de desembre amb l’aprovació del Congrés, a la matinada el hashtag #seráLey canviava per #esLey.

L’ex presidenta Cristina Fernández de Kirchner presidia la sessió a la Cambra Alta, on es van poder escoltar arguments de 59 senadors i senadores. Malgrat que durant el mandat presidencial de CFK no es va mobilitzar per una demanda històrica del moviment feminista, ja a l’agost de 2018 quan l’avortament es va quedar a les portes de la legalitat després del seu rebuig al Senat, la mandatària havia defensat a la mateixa Cambra la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. El 2020, a més, el suport del president Alberto Fernández també ha estat important per rascar vots d’alguns legisladors, que han canviat el seu vot des de 2018.

El debat- en el qual no han faltat les intervencions que apel·laven a Déu, pronosticaven una maledicció per Argentina o parlaven dels embrions com “nens per néixer”, discursos que el 2018 van aconseguir frenar la legalització- partia de fets incontestables: la principal causa de mortalitat materna a l’Argentina són els avortaments clandestins. Cada dia, entre sis i set dones tenen fills a l’Argentina que són productes d’abusos i violacions. La Campanya Nacional pel Dret a l’Avortament Legal, Segur i Gratuït, vigent des de 2005, defensa que la nova llei garanteix la legalització, la despenalització i el reconeixement del dret a l’avortament legal, segur i gratuït fins la setmana 14 de la gestació inclosa. També suposa un pas definitiu en l’accés a la pràctica per part de nenes i adolescents i persones amb discapacitat d’acord amb la normativa del Codi Civil.

“Per l’altra part, el projecte emmarca el dret a l’avortament en l’esquema constitucional i convencional del nostre país, aclarint així falsos arguments respecte a la seva inconstitucionalitat. Ressalta a més a més que es tracta d’un tema d’ordre públic, per tant d’aplicació obligatòria a tot el país”, analitzen des de la campanya. La fi de la clandestinitat i els seus riscos derivats en els avortaments és un fet des d’avui, 30 de desembre de 2020.

Publicat a El Salto Diario en castellà.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard