Escola concertada i equitat: què diu la recerca?

La Fundació Bofill, publica un informe sobre l'escola concertada a Catalunya i urgeix a revisar l’actual regulació dels concerts educatius perquè accentua les desigualtats.

En comparació amb el sector públic, el sector concertat escolaritza, de mitjana, un percentatge molt inferior d’alumnat desafavorit des del punt de vista educatiu o social, com ara l’alumnat beneficiari de beques menjador, l’alumnat d’origen immigrant o l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

Mentre que el sector públic representa el 66% de la matrícula, escolaritza el 84% de l’alumnat amb beca menjador. El sector concertat hauria d’escolaritzar més de 17.000 alumnes amb beca menjador per assolir una distribució equilibrada entre la xarxa pública i la concertada.

El nivell de corresponsabilitat del sector concertat en l’escolarització de l’alumnat més vulnerable és totalment insuficient, i per això cal revisar l’actual regulació dels concerts educatiusUna regulació pública eficaç és un primer pas necessari per reduir o compensar aquests desequilibris, com ja han fet països del nostre entorn com Bèlgica, Xile o els Països Baixos.

Relacionat: Consulta el recull d’infografies interactives L’escola concertada a Catalunya, en infografies

En aquesta infografia de l’informe La concertada a debat hi pots consultar alguns indicadors sobre la distribució de l’alumnat entre escola concertada i pública a Catalunya:

La comparativa entre el sector concertat i el públic fa evident que l’alumnat més pobre no està present de la mateixa manera en un i altre.

El curs 2019-2020, el sector públic ha escolaritzat 2,1 vegades més alumnat estranger que el sector concertat.

Del curs 2012-13 al 2019-20, a 2n cicle d’infantil i primària els centres públics escolaritzen de mitjana 2,7 cops més alumnat estranger que els concertats, mentre que a la secundària són 2,2 cops més.

El sector públic ha escolaritzat 1,6 cops més alumnat NESE que el sector privat concertat, de mitjana del curs 2012-13 al 2019-20.

Tot i que les dades per a Catalunya no són accessibles, les de la ciutat de Barcelona mostren com els centres públics matriculen fins a 4,2 cops més alumnat amb beca menjador que els concertats.

En l’àmbit internacional, la proporció d’alumnat amb dret a beca menjador s’utilitza sovint com a indicador de pobresa o nivell socioeconòmic baix. El sector públic escolaritza 2,5 vegades més alumnat pobre (Quintil 1) que el concertat, mentre que l’escola concertada escolaritza gairebé 2 cops més alumnat ric (Quintil 5). Tot i que els nivells mitjans (Q2, Q3 i Q4) estan més presents a l’escola concertada, les diferències no són importants.

Aquesta infografia és fruit de l’informe La concertada a debat, que analitza la regulació dels concerts educatius a Catalunya i la compara amb altres sistemes educatius per identificar aquelles dimensions de la regulació educativa en què el sistema català de concerts té marge de millora, especialment en clau d’equitat.

Si vols saber-ne més:

Publicat a la web de la Fundació Bofill

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard