FEM COOP!, un projecte per impulsar l’economia social i solidària entre els joves

El projecte impulsat per Ponent Coopera i la Paeria pretén impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores pels reptes socials d’avui dia.

Ponent Coopera i l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Joventut, Festes i Tradicions, impulsen FEM COOP, un projecte de nova creació que vol impulsar l’emprenedoria i l’autoocupació dels joves mitjançant la creació de cooperatives a la ciutat de Lleida que fomentin valors de justícia social, consum responsable, sostenibilitat i que proposin solucions innovadores per als reptes socials d’avui dia.

Aquesta nova iniciativa consta d’una formació pràctica adreçada a joves de 18 a 35 anys interessats/des en crear una cooperativa i de finançament en forma d’ajuts directes a aquelles cooperatives de nova creació que hi vulguin optar.

Obrint Portes és un projecte que té com a finalitat la rehabilitació d’habitatges en desús

Pel que fa a la formació constarà de 9 sessions de dues hores que es realitzaran setmanalment a partir del dijous 15 d’abril de 2021. El curs el podran fer fins a 30 participants. L’objectiu final és que els joves coneguin els principis i valors del cooperativisme, com funciona una cooperativa, quin tipus de cooperatives hi ha, com es constitueix, finançament, nocions de màrqueting i publicitat i que detectin necessitats reals de la ciutat de Lleida per redactar un pla d’empresa realista que doni resposta a aquestes necessitats. Els participants hauran de fer treball a casa, si s’escau, i podran fer tutories amb Ponent Coopera. El curs està preparat per passar-lo a la modalitat online si les restriccions sanitàries així ho requereixen.

Podeu trobar més informació a https://femcoop.cat/

Les cooperatives, una alternativa laboral pels joves

L’actual situació de pandèmia està generant una forta crisi econòmica i en conseqüència més atur juvenil i fortes desigualtats socials. El país, malauradament, ja tenia un alt índex de desocupació del col·lectiu dels joves, degut a la crisi econòmica del 2008. En l’actualitat, el problema s’ha agreujat i la població està davant un repte global sense precedents, on el futur és incert pels joves i per la resta de col·lectius.

Paral·lelament, s’està generant una consciència col·lectiva de necessitat de canvi social. Algunes persones expertes asseguren que els virus sorgeixen pels canvis que provoquem en els ecosistemes degut a la contaminació i al canvi climàtic i cada vegada sembla més clar que s’ha de canviar el model de producció i consum si es vol ser sostenible en un planeta superpoblat amb recursos limitats.

Davant d’aquest context d’emergència, l’Economia Social i Solidària (ESS) es presenta com una alternativa real al model predominant i pot ser impulsora dels canvis profunds que es necessiten emprendre com a societat, gràcies a la seva capacitat transformadora.

A l’hora d’emprendre una activitat econòmica en el marc de l’ESS, el model cooperatiu permet fer-ho prioritzant la satisfacció de necessitats de les persones per davant del capital, que es converteix en només una eina per poder assolir l’objecte cooperatiu. Les cooperatives es gestionen democràticament, i per tant, les decisions es prenen de manera igualitària entre totes les persones sòcies, que en són a la vegada les propietàries. Per naturalesa són entitats arrelades al territori i amb un compromís vers la comunitat de la que formen part, així com la sostenibilitat ambiental o l’equitat de gènere. En definitiva, el cooperativisme es presenta com una eina útil per transformar i donar resposta als reptes actuals.

Més informació a femcoop.cat/

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard