Fita històrica del pacifisme: Ja tenim aquí el Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears!

Imatge: Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida
El Tractat de l’ONU sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPNW) acaba d’assolir les 50 ratificacions necessàries per a la seva entrada en vigor

Del 6 al 9 d’agost de 2020 la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida va sumar-se a la campanya sota el lema #MaiMés de l’entitat Fundipau, per commemorar els 75 anys del llançament de les bombes atòmiques sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki, una massacre que va causar la mort de 200mil persones i va deixar centenars de ferits i danys irreparables.

La Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris, com a entitat del territori de les terres de Lleida que fa anys que promou el desarmament i la cultura de la pau, va participar de l’acció que també va comptar amb el suport de la Diputada de la demarcació de Lleida, Helena Martínez, i la regidora de la Paeria de Lleida, Sandra Castro.

Les entitats també van exigir a l’Estat Espanyol que signés i ratifiqués el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat l’any 2017 per les Nacions Unides. En aquells moments el text comptava amb el suport de 81 països i havien signat la ratificació 40 dels 50 necessaris per a que entrés en vigor.

El passat 24 d’octubre, Hondures va ratificar el Tractat, només un dia després que Jamaica i Nauru presentessin les seves ratificacions, així que finalment el 22 de gener de 2021 el Tractat podrà entrar en vigor i es convertirà en llei internacional vinculant. Una fita històrica per al moviment pacifista de tot el món.

Segons dades de l’ICAN,  actualment existeixen gairebé 14 mil armes nuclears, en mans de només 9 països, que són els que posseeixen armament nuclear i són considerats els més poderosos del món: Rússia, Estats Units, Regne Unit, França, Xina, Pakistan, Israel i Corea del Nord. Moltes d’aquestes armes són molt més poderoses que la bomba nuclear que va destruir Hiroshima. 31 altres països són també part del problema, ja que o bé emmagatzemen armament nuclear propietat d’altres països, com ara Bèlgica, Holanda o Itàlia, o perquè avalen la possessió d’armes nuclears permetent el seu ús potencial en el seu nom com a passat d’aliances de defensa, incloses l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) i l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (CSTO).

Una sola ogiva nuclear podria matar centenars de milers de persones, amb conseqüències humanitàries i mediambientals devastadores. 

Poc més de 75 anys després del llançament de les primeres bombes atòmiques de la història, a Hiroshima i Nagasaki, i gràcies a la feina constant de la campanya internacional ICAN (Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears), per la qual va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2017; la comunitat mundial s’ha unit per posar en vigor el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard